• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
denuchi - специалист
От тук viewtopic.php?f=23&t=10373
идеам тук viewtopic.php?f=10&t=45126
И да попитам нещо стига да не е строго секретно. Тези рекуператори вие ли си ги правите или ги взимате готови. Каква му е идеята. За какво спомага.
magi208 - специалист
denuchi написа:
И установи ли се къде е проблема. И с без ресивер как се държи системата, по добре ли. С този спирателен кран ще се реши ли проблема. На коя линия ще е новият кран. Щракни някоя снимка на новите доработки и преработки.
Проблема с ресивера е, че вместо ресивер за кондензиран фреон е използван течноотделител от малък климатик /същия , който стои закачен на смукателната страна на климатичните компресори/ .

В този случай той просто пречи . / виж на картинката/

А другия проблем е наличието на два изпарителя 1 воден и 1 въздушен като въздушния е на вън при ниска околна температура с кранче към входа му , но без кранче към изхода.

В този случай там се кондензира фреона на системата и не е вече в оборот..

Прикачен файл

Схема 2.JPG
Схема 2.JPG (54.52 KиБ) Видяна 3590 пъти
magi208 - специалист
denuchi написа:
От тук viewtopic.php?f=23&t=10373
идеам тук viewtopic.php?f=10&t=45126
И да попитам нещо стига да не е строго секретно. Тези рекуператори вие ли си ги правите или ги взимате готови. Каква му е идеята. За какво спомага.
Не е разбира се :) Първия такъв е използван от производителите на хладилни съоръжения от преди 90 години .

И до днес капилярната тръбичка на домашните хладилници се увива около изходящата тръба на изпарителя.

По този начин се постига снижаване на температурата на феона , подаван към изпарителя и едновременно с това повишаване на температурата на входа на компресора.

Във фирмената работа ползваме готови с управление , но са безумно скъпи. /според мен/

Някои производители просто заваряват тръбата преди ТРВ с тази преди компресора или ползват метода "тръба в тръба".

Само имай предвид , че рекуперациата по фреон е сложна и капризна ако се прави във максималната си и най ефективна стойност.

Ако прекалиш се получава обратен ефект
denuchi - специалист
За ресивера съм съгласен. И аз съм с два топлообменника воден и въздушен. Досега не съм забелязал да има някакъв проблем. Няма такъв. При мен не е с кран а с магнет вентил, но принципа и начина на работа е един и същ. И този филтър уж беше най добре преди ресивера, а сега е след него. По въпроса за ТРВ -тата. Всички ги правят с едно вие с две (вашите схеми). Май, май.
Последна промяна от denuchi на пет дек 20, 2013 6:00 pm, променено общо 2 пъти.
denuchi - специалист
По втората схема за рекуператора. Аз никъде не виждам да има някакво управление. Било то и просто, а за сложно да не говорим. В къщи на моят хладилник също няма управление. Е малко е старичък сигурно затова.
magi208 - специалист
И аз съм с два топлообменника воден и въздушен. Досега не съм забелязал да има някакъв проблем. Няма такъв.
Ако вън е студено и системата работи на вода , при липса на 2 кран към въздушния топлообменник то същия ще се запълни с кондензирал фреон. Ако неговия обем е голям то е възможно да събере такова количество, че системата да спре да работи. При всички случаи това не се допуска, защото променяш количеството работен агент на водната система в зависимост от външната температура.

Теб те спасява магнитния клапан , но при колегата липсва изобщо такъв.
magi208 - специалист
denuchi написа:
По втората схема за рекуператора. Аз никъде не виждам да има някакво управление. Било то и просто, а за сложно да не говорим. В къщи на моят хладилник също няма управление. Е малко е старичък сигурно затова.
Не е за това а защото се прави ниска степен на рекуперация/колкото да не е без нищо/ .
При хладилника това дали КОП-а му е 1,5 или 1,7 при 100 вата консумация не е кой знае каква икономия.
И тук производителя може да избира и обикновено избира да сложи още 2 милиметра изолация и постига същия ефект.

Проблема е налице ако искаш максималната възможна степен на рекуперация.

Демек прегрятите пари да са достатъчно прегряти , но да не влошаваш плътността на входящия фреон.
И в същото време кондензата да е идеален , но да не се стига до значимо падане на високото налягане.

Тук вече не става без управление, защото тези условия постоянно варират.

Схемите са само за обяснение на принципа, на тях не са отбелязани много неща като пресостати , температурни контроли, изравнителни клапани и много други.
denuchi - специалист
Колко фреон ще има в този топлообменник. След като в него не постъпва от никъде нищо. То дали ще е кран или маг. вентил все тая. Все е затворено в едната посока. Досега не съм видял да е писано, работи ту единият ту другият топлообменник. Кара само на водният. При мен се редуват според външната температура. И пак не съм забелязал съществен проблем.
magi208 - специалист
denuchi написа:
Колко фреон ще има в този топлообменник. След като в него не постъпва от никъде нищо. То дали ще е кран или маг. вентил все тая. Все е затворено в едната посока. Досега не съм видял да е писано, работи ту единият ту другият топлообменник. Кара само на водният. При мен се редуват според външната температура. И пак не съм забелязал съществен проблем.
За да видиш ефекта ако искаш си закачи 1 фреонова бутилка , която може да връща на обратно .

Закачи си я на ниското налягане за да си сигурен че не я пълниш принудително.

Остави я така за през ноща и ако е студено на сутринта всичкия фреон от системата ще ти е в нея.:)

Ти имаш друга ситуация . Колегата няма рерсивер , който да компенсира ефекта на кондензиране във външния топлообменник и няма 2 крана или магнитвентила а само 1 на дроселирането и от към ниското налягане нищо не пречи на фреона да си се кондензира във във външното при ниска външна температура.
denuchi - специалист
Ти от къде знаеш че аз имам ресивер. Каква да е бутилката съвсем празна или няма значение. И колко трябва да е студено навън.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: