• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 20
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Към brum - колегите по-горе са ти казали всичко така както трябва да е. Предполагам следващия въпрос ще е относно заземяването? :)
MIRO_073 написа:
hidrazin-e не се заяждай с колегата :partyman:
Ееее... Не се заяждам де. Нали знаеш че си падам малко чешит. :sad: Важното е да стигнем до някакъв приемлив отговор.
PCL82 написа:
... Той каза така: задължително е в началото на захранването на една сграда пръвите предпазители да са стопяеми, после за кръговете може и с АП и със стопяеми, но практиката и съвременното ниво на техниката е с АП...
Това исках да чуя. И там ако на кръговете са със стопяеми то те не са такива като от кварталната бакалия. И да, стопяеми на границата на собственост ПРЕДИ електромера. Там където неквалифициран пресонал няма работа. Същото го имаме и у нас - апартаментните табла. Преди всеки електромер има стопяем, вече от по 100А. В по-новите изпълнения - автоматичен. Целта му не е да пази клиента/потребителя а съоръженията на ЕРП-то/енергото от глупостите на клиента.
Тези златни правила ги има и важат с пълна сила и у нас.
Ако искаш видимо разкъсване може и да извадиш кабела след предпазителя -там където ще работиш. Но това не се отнася за ПОТРЕБИТЕЛИТЕ!!! Не се изживявайте че сте в подстанция! Пък и не приемайте че в Германия всичко е на по, по, най ниво. Електротехниката е еднаква за всички които са я учили,разбират и усещат без разлика от националности. И там стават нещастни случаи. Ей ти пресен случай от прехвалената Германия.
http://www.spiegel.de/panorama/gesellsc ... 32932.html
:partyman:
MIRO_073 - майстор
Junak написа:
MIRO_073 написа:
1.Вземи си крива С. Ако имаш друг главен вънка в таблото на ЕРП-то той е добре да е крива D.- ако заваряш с електрожен. Ако е С ще го преживееш :-D
Спрете се с тез глупости най-после де. Тея от ЕРП-то слагат крива В, вий говорите за крива Д.
Особено, ако има по дълга линия след таблото, задължително е В. При по къса, може и С. Зависи от импеданса.
Ми браво. Продал съм над 50 000 полюса на Енерго про и ЕВН и всички са крива С като Слънчев Бряг, а за ЧЕЗ щом казваш сигурно е така :weedman:
brum - майстор
hidrazin написа:
Към brum - колегите по-горе са ти казали всичко така както трябва да е. Предполагам следващия въпрос ще е относно заземяването? :)
Какво за заземяването? Аз си мислех, че е във външното табло. Или трябва да има още едно в къщата? Ако трябва да има в къщата предполагам, че и сега си го има - ще ползвам него.

А за кривите на главния вътрешен предпазител - до талбото е 10м кабел, бая дебел. Като го гледам май е 2х6мм2 (ще разбера като дойде ред за смяна на таблото и го премеря с шублера :) ). Ама въпреки това ще си го оставя на 40А, крива В. Ако има проблеми в бъдеще - ще го мисля.
PCL82 - майстор
brum, специално заземяване на дали имаш, защото в миналото се е разчитало на металните водопроводни тръби, свързани твърдо към бойлера-това не е добра практика. Енергото има отвън заземител, но не го поддържа веднъж сложен, добре е да имаш свой за който да отговаряш ти и да те пази при скъсване на нулата някъде отвън.
hidrazin написа:
Пък и не приемайте че в Германия всичко е на по, по, най ниво. Електротехниката е еднаква за всички които са я учили,разбират и усещат без разлика от националности. И там стават нещастни случаи. Ей ти пресен случай от прехвалената Германия.
http://www.spiegel.de/panorama/gesellsc ... 32932.html
Стават такива работи, защото германците са толкова разглезени, че във всяка баня имат контакт до мивката, и то не противовлажен, защото според народопсихологията им със средновековни корени, банята е "стая за къпане" и няма подов сифон, а вана или душово корито.
Съответно в баните им се мотаят електрически: самобръсначки, четки за зъби, епилатори, сешоари и радио, за да си слушат музика докато се къпят. В по-старите жилища няма ДТЗ, а може и инсталацията де е била двупроводна. При къпането не се отделя толкова пара колкото у нас, защото са скръндзи и ползват икономични душове с намален дебит и температура.
hidrazin - майстор
Към brum - огледай покрай таблото за заземител. Въобще дали има. Таблото е в твоя двор. Силно ме съмнява някой от ЕРП-то да му дреме дали имаш и колко е читав. Една-две снимки може да помогнат доста.
PCL82 написа:
... защото са скръндзи и ползват икономични душове с намален дебит и температура...
+1 Скръндзи и в червата. Писна ми от тях. Вече втора година гледам сеира на инджинери от BOSCH.

MIRO_073 - майстор
Junak прегледах темата и видях, че автора е праснал една снимка на главния прекъсвач на електроразпределителното дружество, който е AEG 50А крива В производство на Перущица преди най-малко 15-20 години. В такъв случай предпазителите му трябва да са крива В.
Junak написа:
MIRO_073 написа:
1.Вземи си крива С. Ако имаш друг главен вънка в таблото на ЕРП-то той е добре да е крива D.- ако заваряш с електрожен. Ако е С ще го преживееш :-D
Спрете се с тез глупости най-после де. Тея от ЕРП-то слагат крива В, вий говорите за крива Д.
Особено, ако има по дълга линия след таблото, задължително е В. При по къса, може и С. Зависи от импеданса.
brum - майстор
Всичките или само основният вътре да са с крива В?
drastar - специалист
brum написа:
Всичките или само основният вътре да са с крива В?
Всички
Кики - специалист
И що трябва всички да са с крива "B" ? сега май трябва да си разясняваме и други работи, айде в друга тема а! Ако главния вън е B-50 то главния вътре може да е C ако е 40.
Последна промяна от Кики на пон яну 13, 2014 8:13 pm, променено общо 1 път.
valentino76bs - майстор
Към колегата МИРО 73,.....каква е цената на крива B АП,нахвърли марки и различни стойности ако не е тайна. Информативно питам...:)
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 20

Тема "Въпроси за табло с предпазители" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: