• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
krasen1 написа:
Имам малко време да напиша за разликата между двете горелки.Безстепенната модулация-имаме различни входящи температури, изисква се различна мощност за достигане на желаната, зададена температура.Още повече да се поддържа зададената.Безстепенната модулация-да запазиш една и съща величина на изхода,като се променя входящата температура.Тези горелки да постигнат всичко това трябва да могат да смятат, в движение количеството гориво и т.н.за всяка една мощност.По този начин работи Торч при мен,с термоглави и се получава добър комфорт в жилището.

Степенните горелки (някъде бях прочел за тях, че се казват мултистейч) те просто следват предварително зададени стойности,немогат да смятат :wink:
Красене, комфорта е добър не само при теб, а при всеки, който се отоплява на пелети :wink: . Мисля, че нищо от това, което си написал не ти е ясно, просто го цитираш от някъде :) . Нямаш никаква представа каква е ползата от тези сметки, но не се сещаш за някакво друго предимство.
Целуни от мен умната горелка. Моята е руса :lol:
krasen1 - специалист
[quote="LazarGanev"] Нямаш никаква представа каква е ползата от тези сметки, но не се сещаш за някакво друго предимство.

Сметки не съм правил, просто съм го цитирал от чичко Гугъл останалите предимства ги има там.
fox_vt - майстор
ediv написа:
Разход на системата в грамове за 1 час в режим на непрекъснато горене при минимална и максимална мощност:
3kw-585gr
20kw-3900gr
30kw-5850gr

 Посочените стойности са определени при калоричност на пелетите 5,13kW/kg
Да помитам , това по-горе колко % КПД е , ако е 100% то браво на екипа създал тази система от котел+горелка , и да си коригират ръководството , че там пише :
ефективност на котел 92,4
ефективност на горелка 97,5
или общо системата според по горното обяснение би трябвало да има 90,09% КПД
Относно КПД тата има нещо за доуточняване от общия пример който съм дал.
КПД - на горелката означава че при горене тази горелка се нагрява и отделя топлина, която няма как да запишем като полезна топлинна енергия, следователна е "загуба" и води до намаляване на КПД-то (97,5%), като отделен компонент.
КПД - означава каква част от постъпилата топлинна енергия, може да бъде приета за полезна(загряла водата) или обратното каква част е загубената енергия. КПД на пелетен котел Torch e 92,4% като отделен компонент.
Ако умножим двете КПД-та ще сбъркаме, с малко, защото тези два отделни компонена работят заедно и имат общи части.
Примери : Половината горелка е вътре в котела, а не отвън. Около отвора за горелката е водна риза и т.н.
КПД- на системата означава че системата е изпитана като комплект и е установено КПД 92,4%. Това е меродавната характеристика, тя е важна защото системата работи като комплект, а не като отделни части.

Колкото до сметките по нагоре :)
Когато системата гори на 3kW(на дисплея пише 3kW), означава че се подават 585g на час при калоричност 5,13kW/kg . Ако умножим, в което някой хора са много добри 0,585 х 5,13kW/kg = 3kW, да именно това е постъпилата мощност в котела.
Ако искаме да определим произведената енергия след изгаряне на тези 3kW, трябва да умножим 3kW по КПД-на системата - 92,4% или 2,772kW.

КПД над 100% няма никъде. Ръководството няма нужда да бъде поправяно :)

Имам следният въпрос, понеже котела е като Bosch : :?:

http://bg.documents.bosch-climate.com/d ... 802358.pdf

BOSCH - 20kW - площ на водната риза 1,7м.кв. КПД 76% - 11,76kW/m^2
BOSCH - 32kW - площ на водната риза 2.0м.кв. КПД 76% - 16,00kW/m^2

Torch - 20kW - площ на водната риза 2,2 м.кв. КПД 92,4% - 9,09kW/m^2
Torch - 30kW - площ на водната риза 3,0 м.кв. КПД 92,4% - 10,00kW/m^2

Разликата в площа на водната риза е 1,3 до 1,5 пъти.
Разликата в КПД е 16,4% .Толкова е и разликата между 4 тона и 4 тона 640kg на година.
Толкова е и разликата между пелетен котел и котел на твърдо гориво.

Всичко това е без да се намесва темата за вътрешната динамика на котел :)

Има все пак нещо общо:

Torch - 9,09kW/m^2 x 0,924 = 8,39kW (полезни) /m^2 водна риза
Bosch - 11,76kW/m^2 x 0,76 = 8,93kW (полезни) /m^2 водна риза

Като гледам тези цифри ми изглежда сякаш един квадратен метър водна риза може да осигури полезни не повече от 8 до 9kW.

Колко казахте че е площа на водната риза на котела грейко, а колко киловата е ?
шоп - майстор
fox_vt, +1

Разсъжденията ти и сметките ти са супер логични и точни!
Според гуруто на руското печное дело, Кузнецов, залага 1 кв м. топлообменик да осъщестява ДО 10kW топлобмен. Това е формулата за ЕФЕКТИВЕН топлообмен. Като допълнение Кузнецов залага топлообменика в "калпака" на котела. Т.е. в най-високата част на котела, където динамиката на котелните газове е минимална и се намират единствено най-горещите газове.
alex_serviz - специалист
Както бях писал по-преди:
alex_serviz написа:
Колеги спрете се бе!!!
Настоящата тема е за "Торч, проблеми, настройки и ползване". Както и темата за Грейко не е започната и не се ползва с рекламна цел. По същия начин и темите за Фероли, ИВГ и т.н. Надявам се и настоящата тема да е започната не с рекламна цел и оплюване на другите горелки/котли. Други винаги ще има и постоянно ще изникват нови!
Стига сте се дърляли и си мерили горелките/котлите.
Ако искате да го правите - отворете си друга тема: Торч срещу Грейко или други подобни...
От 6 страници писания аз по темата не виждам повече от пръстите на едната ръка.
И съвсем сериозното ми предложение: Преправете си името на темата да е "Сравнение на котли и горелки ( най-вече Торч и Грейко )", или нещо подобно!
Иначе от темата в досегашния й вид не виждам особен смисъл!
Явно за сега няма много притежатели на Торча, влизащи във форума, за да обменят мнения.
filmatoplo - майстор
Ехо автора на темата, почерпи опит от колегата пуснал темата за Фероли, евала -съдържателно и полезно
.
шоп - майстор
ехо, дистрибуторите,
сигнализирайте официалната страница на грейко да бъде коригирана

никога лигнитните въглища не са с калоричност 6,2 kWh/kg и цена 360 BGN/t

ако аз бях потенциален клиент и видя тази "информация" щях да бягам надалеч!
fox_vt - майстор
Филме за какво ми е да вземам опит с темата на фероли каквото го има там като инфо го има и тук.Вярно тук нямаме толкова настройки и не се опитваме да конструираме нови неща но това и не трябва.Кой иска да си купи машина която трябва веднага да почне да побългарява :lol: И тъй като повечето ви контра аргументи ги давате от грейко логично е да сравняваме с него.Алекс ти какво искаш да видиш след като нов продукт тепърва навлиза =D> НА когото му потрябва информация ще я намери тук и в линка в първото мнение към темата котел на пелети.Ако ви дразни нещо,или се чувствате заплашени от така нареченото -ще ви взема хляба на дистрибутори -споко това се определя от клиента.Колкото и да хвалиш едно нещо потребителя има последна дума.
alex_serviz - специалист
Мен лично нищо не ме дразни, нито се чувствам заплашен от когото и да било. Това, което ми прави впечатление е, че темата вместо да се върти около Торча ( каквото е заглавието й ), се превръща в една безкрайна говорилня, където всеки си доказа неща дъвкани в безброй други теми. И забележката ми беше към всички пишещи, без изключение!
Както и да е, продължавайте си както знаете. Успех! :)
alex_serviz - специалист
Я кажете при вас технологично как става отдалечената връзка с горелката? Необходимо ли е компютър да е свързан директно с горелката ( съответно с достъп на комп-а до интернет )? Или през интернет директно се свързваш с горелката?
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: