• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
VelinPetrov - специалист
ОК.Благодаря.
Проблеми с комина не си имал ?
kalin72 - майстор
Пропушва си, докато се разпали, нисък е за дървата, но пък един път разгори ли се, тегли сериозно :)
Но на пелети няма да има никакъв проблем.
filmatoplo - майстор
Миналата пролет свързах котел Даконера пелетен с горелка GP4 на един таван, та на тавана комина е едва 2 метра, и е фи-120, имах притеснения че ще пуши - нямаше никакъв проблем. На тавана защото котела топли бойлер 500 литра бойлер за бгв.Ако с толкова малък комин беше на дърва, не ми се мисли какво ще стане.
andy_forresite - майстор
Момчета, понеже много котли копират бош 2000в, искам да ви попитам: каква е разликата в топлообменника на пелетен котел сравнен със съответните на дърва и въглища бош, дакон, бисолид, и т.н.? За кое точно да проверя дали е направено по триходовия котел (за пелетна горелка), който ми го продават за пелети, за да съм спокоен, че не е същия като този на дърва? Кое е това нещо, което подобрява топлообмена и прави котела с повишено съпротивление :? За момента не мога да ги различа.
andy_forresite написа:
Момчета, понеже много котли копират бош 2000в, искам да ви попитам: каква е разликата в топлообменника на пелетен котел сравнен със съответните на дърва и въглища бош, дакон, бисолид, и т.н.? За кое точно да проверя дали е направено по триходовия котел (за пелетна горелка), който ми го продават за пелети, за да съм спокоен, че не е същия като този на дърва? Кое е това нещо, което подобрява топлообмена и прави котела с повишено съпротивление :? За момента не мога да ги различа.
Посети най близката железария,където продават обекта на питането и ще разбереш.
Видях го преди няколко месеца,но ме заинтригува горелката,не котела.Не че е нещо особено.
Мисля,че няма да откриеш разлика в топлообменника,освен че е орязан от към скара,ръчки,клапа за разгаряне.
Сам мажеш да си обясниш от къде идва малко по голямото КПД ,обявено от Бош.
Бошовете,още замислени като Дакон,са си с голямо съпротивление,та затова имат по сериозни изисквания за комин.
Купиш ли го,ще препрочиташ за турболатори.
andy_forresite - майстор
Специално бош 2000в 27 кв с горелка знам, че го предлагат на няма и 2 км от мен. Цената му е 4250 лева. Четох за горелката, но нещо не ми хареса. Дали едно от нещата не беше високата минимална за моите нужди мощност. Интересът ми е насочен към грейко или друг вариант. Трябва ми още един вариант. Този друг обаче не знам как да го преценя по топлообменника. Затова попитах как да разберем дали котелът е за изгаряне на пелети или си е за дърва и въглища.
Ще ида в магазина и ще кажа - искам пелетен котел. Продавачът ще ме убеждава колко е пелетен и колко добър. Искам да му повярвам, ама ...
Анди,докато си пишем и ако ме интересуваше,да бях го огледал отсякъде тос котел. Предполагам ,че е досущ като прадяда си отвътре,но това ще го установиш ти.
filmatoplo - майстор
Боша има интересно управление, за такова съм споменавал поне от преди 2007_8 ма година, тогава разбиращите бяхме 5тима,сега разбира всеки. Та който го интересува може да прочете за това управление.
VelinPetrov - специалист
Никой ли не знае какви са основните разлики между споменатите два боша ?
kalin72 - майстор
VelinPetrov написа:
Никой ли не знае какви са основните разлики между споменатите два боша ?
Нали се написаха по-горе какви са разликите?
Малко по-голяма камера за дървата, клапа против избухване на газовете при котела за въглища, и повече шамотни тухли в първия ход при котела за дърва. Също така различното управление на терморегулатора при котела на дърва, управлява не долната вратичка, ами горната клапа на капака на камерата за дървата.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "Препоръка при избор на стоманен (чугунен) триходов котел." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: