• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
съб яну 10, 2026 9:39 amRakeem написа:
пет яну 09, 2026 11:18 pmradius написа:
Чакай ти цирк. помпа да ти регулира нещо, това е сигурна рецепта да объркаш ТП. Ако си на дърва, пелети - може би. При мен 2 умни алфи бичат на макс и проклинат съдбата си.
Е темп. на връщата към буфера с какво да я регулираш, освен чрез помпите? При котли е относително все тая, ама при ТП все си мисля, че трябва да се стремим към някакво оптимално делта-т.
Я пак, че не разбрах, защо и как точно чрез скоростта на помпите смяташ да регулираш дТ на термопомпата?
пет яну 09, 2026 11:18 pmradius написа:
Чакай ти цирк. помпа да ти регулира нещо, това е сигурна рецепта да объркаш ТП. Ако си на дърва, пелети - може би. При мен 2 умни алфи бичат на макс и проклинат съдбата си.
Чувал съм го от инсталатор. Моята Алфа работи на РР2. Това сериозно намали цикленето. Иначе тя, ТП, си държи подходящата Делта.
Забелязал съм, че започва при външна температура 8°С.
При отопление на пелети ползвах РР1 и по инерция я подкарах така.
Ще я бодна на III.
Rakeem - напреднал
съб яну 10, 2026 10:31 amLazarGanev написа:
Я пак, че не разбрах, защо и как точно чрез скоростта на помпите смяташ да регулираш дТ на термопомпата?
Чрез дебита, по-голям дебит - по-малко делта т, по-малък дебит - по-голямо делта т.
Тук не говорим за някакви прецизни настройки, а по-скоро за вкарване на системата в някакви оптимални гриници, чрез отоплителния кръг, където освен с площа на радиаторите, може да се лавира и със скоростта на потока.
Не мога просто да набримча помпите, без да отчитам каква вода ми влиза буфера.
съб яну 10, 2026 11:14 amRakeem написа:
Чрез дебита, по-голям дебит - по-малко делта т, по-малък дебит - по-голямо делта т.
...
На отоплтелнят/те кръг/ове само. А на ТП?!!
Rakeem - напреднал
съб яну 10, 2026 11:18 amТрифон П.Трифонов написа:
На отоплтелнят/те кръг/ове само. А на ТП?!!
ТП си работи по свой алгоритъм на база водата в буфера и други темп. показатели от околната среда(ако има такива), а водата в буфера е функция на отоплителния кръг, ако след буфера сме се издънили и в него не постъпва вода с желаната температура(примерно 5-10гр. по-ниска от подаващата), то и ТП ще работи отвъд златната си среда, в единия случай ще прегрява и изключва, а в другия ще се пъне да догонва разликата.
съб яну 10, 2026 11:14 amRakeem написа:
Тук не говорим за някакви прецизни настройки, а по-скоро за вкарване на системата в някакви оптимални гриници, чрез отоплителния кръг, където освен с площа на радиаторите, може да се лавира и със скоростта на потока.
Не мога просто да набримча помпите, без да отчитам каква вода ми влиза буфера.
ДТ на ТП регулираш точно никак с помпите на отоплителните кръгове. Това беше въпросът.

Видовете отоплителни инсталации си искат собствен Делта, което се постига чрез дебита/скоростта на помпата естествено.
Rakeem - напреднал
съб яну 10, 2026 11:49 amТрифон П.Трифонов написа:
ДТ на ТП регулираш точно никак с помпите на отоплителните кръгове. Това беше въпросът.
С помпите на отоплителния кръг целя да регулирам(в определени граници) темп. на водата, която ми постъпва в буфера.
Прочети пак какво съм написал в предното ми мнение.
съб яну 10, 2026 12:21 pmRakeem написа:
съб яну 10, 2026 11:49 amТрифон П.Трифонов написа:
С помпите на отоплителния кръг целя да регулирам(в определени граници) темп. на водата, която ми постъпва в буфера.
Прочети пак какво съм написал в предното ми мнение.
Няма нужда. Така не регулраш ДТ. Това беше "дилемата".

Така само разводняваш темата.
Rakeem - напреднал
съб яну 10, 2026 12:27 pmТрифон П.Трифонов написа:
Няма нужда. Така не регулраш ДТ. Това беше "дилемата".
Дай да не навлизаме в етимологи и смислови тълкования, че верно става ала-бала, ако не разбираш какво значи делта-т в моя контекст:
https://www.hotset.com/en/glossar/delta ... hatgpt.com
Като говоря за делта т, говоря за разликата в температурата на подаващата и връщащата вода от ОТ.
Все съм си мислел, че имат значение при ТП, па макар и хидравлично разделени от буфер.
Ами не навлизай!
Твоят "контекст", дето тепърва ще го играеш, да не би да е бил табу за обществото?!

ДТ на ТП не можеш да регулираш със скорсостта/дебита на ЦП на отоплителните кръгове!
Така само можеш да влияеш на работата ѝ.

Сигурен съм, че разбираш, но колкото и да не щеш, котка не си!

ДТ на ТП ще бъде в едни и същи граници както на 1, така и на 3 скорост на ЦП на отоплителният кръг.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "Термопомпи - въпроси и впечатления" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: