Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
alien - специалист
ами ще се сменя, какъв е проблема, всички машини си имат обслужване, един ремък е няколко лева не милиони, стига да се запази и без това малката мощност
докато при големите няма други варианти за предавка осен зъбни колела в масло, то за малките има
просто всеки говори за различни неща, един иска да има слушатели и да го зяпат с отворени уста - прави курсове за направа в домашни условия, друг за да се изкара нещо повече говори с големи цифри... чувал бил за картофи и мегавати.... нямат общо двете неща
VEIPOWER - напреднал
alien написа:
ами ще се сменя, какъв е проблема, всички машини си имат обслужване, един ремък е няколко лева не милиони, стига да се запази и без това малката мощност
докато при големите няма други варианти за предавка осен зъбни колела в масло, то за малките има
просто всеки говори за различни неща, един иска да има слушатели и да го зяпат с отворени уста - прави курсове за направа в домашни условия, друг за да се изкара нещо повече говори с големи цифри... чувал бил за картофи и мегавати.... нямат общо двете неща
ОК, всеки си има подход. Нашата работа е доколкото можем да дадем работещи решения. Аз вече врътнах годинки и почва да ме фаща шубето от нещо по-високо от пъпа на жена ми, та камо ли да се катеря като маймун по тръби от скеле и да сменям ремъци. Затова бих заложил на нещо такова.

http://www.anaheimautomation.com/manual ... 0Sheet.pdf
alien - специалист
живота му е колкото 3-4 от най обикновените зъбни ремъци.... ако и цената му е толкова - може, макар че 1 полиуретанов сигурно ще го надживее.... говоря за неща които съм ползвал защото мога да си ги позволя, останалите не се пипат и само ги гледам на картинка
когато се предвижда обслужване катеренето също трябва да е предвидено както и защита от авария
или пък с накланяне на гредата, все пак говорим за малки неща.... варианти много
и за защити също варианти много стига да се предвиди
Последна промяна от alien на ср юни 12, 2013 4:43 pm, променено общо 1 път.
edemy2001 - специалист
alien написа:
... един иска да има слушатели и да го зяпат с отворени уста - прави курсове за направа в домашни условия...
Нямам нищо против да си блъскате главите и нищо да не правите освен да си чешете пръстите на клавиатурата. Марти добре го каза:
dj_marti79 написа:
...Едва ли Евгени е този който не схваща теорията и трябва да почете! Вече му се чудя защо продължава да се опитва да ви научи на нещо, при положение че дървен философ ни приема ни предава?...
....6 страници - само глупости!!! :fluch:
Ето моя опит от използване на полиуретанови армирани зъбни ремъци. Мисля, че за случая не съм се справил лошо.http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=58&t=43127
Май най добре да си трайкам, по думите на tgv. Аз каквото трябва съм го направил вече и си го правя когато се наложи и не страдам от голямо желание да споделям знания.
Желая ви успешно изтриване на клавиатури и трошене на време за откриване на топлата вода.
alien - специалист
не бе лошо няма.... докато тече безплатната реклама в подписа :) но едно е сигурно - със или без помощ едни винаги ще си карат на чужди картинки и клипчета и линкове от нета, други винаги ще си го мерят (дори реално срещу чуждо виртуално ?!?), но който иска да прави - ще прави и ще намери начин....
(за подобна конверсия на същия струг към цнц говорих по рано за ремъка, но за да не участвам в "меренето" и сега ще спра до тук)
според мен ако правещите са повече от кибиците и ако не се обиждат от чужди идеи (които сами те те ползват постоянно) като преподавател хванат в грешка от ученик нещата ще са много по различни
ge6aaaa3 - специалист
То хубаво ще го направя с ремък, ама как да докарам предавателно число 1/15 с ремъчна предавка? Още повече, че там има минимално разстояние между двете ролки. Къде да ги опъвам тия ремъци, като трябва всичко зад пропелера да е възможно най-малко и най-прибрано към центъра, за да не се нарушава потока въздух? Най-добро ми се вижда планетарния мултипликатор, но трябва да намеря от някъде подходящ, който да може да държи масло в себе си. :)
Large - специалист
:shock: :? 8-[ #-o
Гледам и не вярвам на ушите си... От няколко седмици, даже месеца съм с бъбречни проблеми и проекта ми е спрян, не бях поглеждал и форума и сега като гледаммм има развитие... само не ми става ясно... това форум Направи си сам ли е (където хората споделят идеи за нещо,което могат да направят сами, да обменят идеи и да си помагат взаимно) или някакъв битак в стил "какво намерих в Нет-а" или "как го правят 10 Мегаватовите". :?

Какво го грее средностатистическия ентусиаст (дето е решил че на покрива или лозето му духа достатъчно силно) как работят големите промишлени турбини?! така или иначе никога няма да може да направи такава.
Смятам че всякакви коментари на тема ама тая промишлена перка или оная промишлена перка са на напълно безсмислени.

Както казва един съфорумник, (не казвам колега, щото е болна тема) тука има яко мерене на "Мишки".

Според мен, всякакви коментари извън параметрите - Диаметър на турбината 3м, скорост на вятъра 10m/s (аварийно 20), височина на кулата, 10м и 2КW мощност са си само е сферата на научната фантастика за тази тема.

не държа на отговори или коментари на поста ми.
ivanovbg - майстор
ge6aaaa3 написа:
То хубаво ще го направя с ремък, ама как да докарам предавателно число 1/15 с ремъчна предавка? Още повече, че там има минимално разстояние между двете ролки. Къде да ги опъвам тия ремъци, като трябва всичко зад пропелера да е възможно най-малко и най-прибрано към центъра, за да не се нарушава потока въздух? Най-добро ми се вижда планетарния мултипликатор, но трябва да намеря от някъде подходящ, който да може да държи масло в себе си. :)
Правиш една вертикална турбина от един варел и си решаваш проблема. Хем не си зависим от посоката на вятъра, хем ремък се слага и обтяга много лесно. Въртящия момент ще е достатъчен за случая. И като конструкция е много проста.
VEIPOWER - напреднал
Large написа:
:shock: :? 8-[ #-o
Гледам и не вярвам на ушите си........не държа на отговори или коментари на поста ми.
Ти пък сега..... То в този форум се дъвчи, дъвчи едно и също вече 50 страници. Крила от сиви ПВЦ тръби и алтернатор с едни магнити...... алтернатор с други магнити и лопати с оранжеви ПВЦ тръби. Айде бахтън. :vom: И накрая като удариш сметката избиване няма. И как ще излезе сметката като само 350 Ватовия алтернатор струва 1100лв.
На мен по ми е симпатична концепцията на Колегата Гебаааз с автомобилен алтернатор около 1КВат за 20-30лв. и по-дълги крила ама не от ПВЦ тръби, а като тези от 51 стр. :)
Ето от мен подкрепа в полза на авт. алтернатор. :)

http://www.sunist.org/shared%20document ... S/9235.pdf
ge6aaaa3 - специалист
^Не знаех, че има такива регулатори, това значително опростява електрическата част. :) За втори път споменаваш 51 страница, ама аз не мога да намеря къде е писано за лопатки... :?
Вертикална турбина, не искам. От това, което чета, разбирам, че са ефективни при силни ветрове, а такива нямам. :wink:

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: