• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
Серпентините са хоризонтални,датчика е на около 15см от тях,помпата е на минимум./бойлера е от Шишков/
pac_ - специалист
2v6 написа:
pac_ написа:
...
ОК'Ако с нещо Си засегнат-извинявай!Никой не Те нарича "черна овца"!
...
Няма страшно - не си ме засегнал:cool:
pac_ написа:
За да не кажеш,че Се заяждам,само отговарям.
...
До момента да съм се оплаквал от заяжданиците ти :?:
Разбира се е по-приятно когато не се заяжаш :idea:
pac_ написа:
...
За ДТ-3 .При боилер с две серпентини " слънцето" е отдолу,датчика по средата на серпентината.При бойлер с една серп. ,датчика е в средата,а при бойлер със серпентина и мантел е отгоре в средата!
...
С това съм съгласен, но малко противоречи на предишното ти мнение:
pac_ написа:
...
Колкото по-долу е датчика за слънцето(на бойлера),толкова по-добре за бойлера,ще имаме повече топла вода.
Повечето бойлери нямат сонда за датчик по-средата на която и да е серпентина. Какво правим тогава :?:

Тогава махаме термостата с твърдия осезател. Сменяме термостата с капилярен термостат 0-90гр на"EMMETI".Сондата за бойлера и осезателя се събират един зад друг в тръбичката.
2v6 - майстор
pac_ написа:
2v6 написа:
...Повечето бойлери нямат сонда за датчик по-средата на която и да е серпентина. Какво правим тогава :?:

Тогава махаме термостата с твърдия осезател. Сменяме термостата с капилярен термостат 0-90гр на"EMMETI".Сондата за бойлера и осезателя се събират един зад друг в тръбичката.
Това става, но само ако сондата за електрическия термостат е достатъчно високо :!: В този случай системата не работи най-ефективно - помпата тръгва късно сутрин и често водата около серпентината остава студена :idea:
pac_ - специалист
2v6 написа:
pac_ написа:
2v6 написа:
...Повечето бойлери нямат сонда за датчик по-средата на която и да е серпентина. Какво правим тогава :?:

Това става, но само ако сондата за електрическия термостат е достатъчно високо :!: В този случай системата не работи най-ефективно - помпата тръгва късно сутрин и често водата около серпентината остава студена :idea:

Попита за начин,казах Ти.Това не е причина да тръгва помпата по-късно!Защо мислиш така?Все пак диф.термостат управлява всичко.Разбрах,че не харесваш ДТ3,твое право е!Този диф,термостат от "Млад конструктор"- "Диференциален терморегулатор RTh9",добре ли работи?С какво го захранваш?Ако правилно Съм разбрал,при него прага на сработване е под40гр?Това което предлагаш за по-ранно тръгване на помпата,според Мен е добре за по слабо слънце(есен,облачно време).Лятото денят е по-дълъг и ако тръгнем рано сутрин да топлим вода ,още от 20гр. ,ще затоплим бойлера рано и после няма да можем да използваме силното слънце.Ако става въпрос за топлене на вода в хотел,метода е много приемлив,но за домашно ползване?Разгледах метода на "Висман" за мерене на водата на изхода на серпентината,но мисля ,че е съобразен с техните условия с по-малко слънце.И защо мислиш,че този начин на монтиране на сонда на бойлер(в тръбичката на терморегулатора) не е ефективен?Пробван е и работи добре на много места.Все пак не може всеки да Си купи и нов бойлер,ако стария Му харесва и върши работа.Оправяш Се според обстановката!

"помпата тръгва късно сутрин и често водата около серпентината остава студена"-тъкмо студената вода ще накара помпата да тръгне!А тръгването късно е ако използваме ДТ3(иска 40гр.).Ако RTh9 е с по-нисък праг на сработване,проблема е решен! :tick:
filmatoplo - майстор
От Висман фирмата препоръчват термостат който да пуска помпата като осети температура 30 градуса на изхода на панела , понеже във вътрешността му се крие поне 60 гр през това време . За това и датчика на бойлера е сложен на изхода на серпентината - ако мери температурата в самия балон сутрин нямя да включва помпата рано. И наистина с Поморийски термостат като тръгне циркулация при 40 градуса на панела - от него за секунди излиза 80 градуса - който не вярва . Дори при зареждане на системата вдига 60 гр без да махна предпазните лепинки на стъклото . ЛУДИ ПАНЕЛИ . :lol: веднъж тръгне ли помпата не омалява системата не работи на интервали както при др панели .5 панела топлят 1000 л вода .
2v6 - майстор
pac_ написа:
Попита за начин,казах Ти.Това не е причина да тръгва помпата по-късно!Защо мислиш така?Все пак диф.термостат управлява всичко...
Когато датчика в бойлера е монтиран високо мери съответно по-висока температура. Затова може да се случи при студена вода долу да не включи помпата :idea:
pac_ написа:
...
Разбрах,че не харесваш ДТ3,твое право е!
...
Написал съм недостатъците на DT-3. Написал съм и как може да се избегнат :idea: Не става на въпрос дали аз не харесвам този термостат, а за хора които се оплакват от работата на система с него :!:
pac_ написа:
...
Този диф,термостат от "Млад конструктор"- "Диференциален терморегулатор RTh9",добре ли работи?С какво го захранваш?Ако правилно Съм разбрал,при него прага на сработване е под40гр?
...
Захранва се директно от акумулатора на UPS-a. Ако няма UPS ще трябва някъкъв адаптор за 12V.
При него всички температурни граници могат да се програмират с бутоните.
Тъй като изключва помпата при разлика панел-бойлер под 3 градуса, изключва възможността от охлаждане при не навреме спряла помпа.
pac_ написа:
...
Това което предлагаш за по-ранно тръгване на помпата,според Мен е добре за по слабо слънце(есен,облачно време).Лятото денят е по-дълъг и ако тръгнем рано сутрин да топлим вода ,още от 20гр. ,ще затоплим бойлера рано и после няма да можем да използваме силното слънце. Ако става въпрос за топлене на вода в хотел,метода е много приемлив,но за домашно ползване?
Какво значи да не се ползва силното слънце? Виж какво съм написал по-назад - сутрин при ниска температура на бойлера може да се затопли с няколко градуса. Това означава, че накрая на деня вместо примерно 50 ще имаме 55.
pac_ написа:
...Разгледах метода на "Висман" за мерене на водата на изхода на серпентината,но мисля ,че е съобразен с техните условия с по-малко слънце.
По-малко слънце има дори и в България в ясни дни сутрин и вечер. И облачни дни в България има. Който не желае - да не използва слабото слънце :!:
pac_ написа:
...
И защо мислиш,че този начин на монтиране на сонда на бойлер(в тръбичката на терморегулатора) не е ефективен?Пробван е и работи добре на много места...
Пак прочети какво съм написал :!: Не е хубаво да преиначаваш думите :!:

Който не желае повече от "безплатната" топла вода в бойлера, да не се занимава да прави ефективна система. Вместо за 3 ще се изплати за 4 години примерно - насила хубост не става :idea:
filmatoplo - майстор
Почивката на Христов ще свърши и ще видим на къде вървят нещата с панела - дали го е подкарал или сменил с нов.Ако през това време системата е била заредена и не е работила - какво ли е станало. :?
hhristov - специалист
Почивката наистина свърши. От 2 дни като не броим днес може да се каже че съм доволен макар че според мен има още какво да се желае. Като сметнем и че човека с които щяхме да го пълним отиде на море и още си кретам на 1 атмосфера(като загрее отива на 2.1), но той се прибира в петък и ще оправим този проблем. Иначе като се върнах от морето понеже никой не беше точил вода беше влезнала в червеното на термометъра(сори ама няма градуси). Обаче ме притеснява едно нещо, като се върнах пуснах кранчето за допълване и доста да ви кажа наля(незнам къде се губи тази вода).
Същото става и всяка сутрин пускам и леко се допълва, но се надявам да е от въздух в системата, течове съм сигурен че няма.

За панела със сигурност ще го сменям защото искам(незнам дали е възможно) по трасето да включа още един бойлер 80 литра. Сега ме облъчват с някакви китайски вакумни панели с 15 тръби на 1.50 дължина имате ли мнение за тях.

Това е засега надявам се най късно неделя да ви кажа и как работи на 2.8 примерно мисля да го сложа. :?
pac_ - специалист
Сложи Си селективен панел ако ще и турски!И те работят много добре.Няма да споменавам марка,защото някои колеги Се дразнят от това.Не Ти трябва вакуумнотръбен.По-рано имаше тема за сравнение между двата вида панели,правено от един германски институт в продължение на една година.Имаше само един месец(февруари или март) през който вакуумнотръбния панел работи по-добре.През другото време селективния панел работи почти като вакуумния и даже по-добре.Преди да вземеш решение,провери всичко по трасето-тръби,връзки и после действай!Очакваме резултати от Теб.Успех!!! :2thumbs: :2thumbs:
dj_marti79 - специалист
Ето я моятя самоделка.
Но 2 квадратни метра за 100 литра са си малко.

Прикачен файл

DSC00045.JPG
DSC00045.JPG (53.76 KиБ) Видяна 4272 пъти
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16

Тема "Завърших най накрая слънчевата инсталация, но няма ефект" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: