• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
stoyansbg - специалист
Извинявам се за офтопик-а :)

Тук на няколко пъти се изразяваше предпочитание към циментовата мазилка пред варо-циментовата такава. Искам да питам, при условие, че по-силната варо-циментова мазилка има по-голяма опасност да се напука (така съм чувал), циментовата мазилка не е ли застрашена от същия проблем?

Благодаря!
Фло - специалист
stoyansbg написа:

Тук на няколко пъти се изразяваше предпочитание към циментовата мазилка пред варо-циментовата такава. Искам да питам, при условие, че по-силната варо-циментова мазилка има по-голяма опасност да се напука (така съм чувал), циментовата мазилка не е ли застрашена от същия проблем?

Благодаря!
Под циментова мазилка ,би трябвало да се разбира търговския продукт наречен циментова шпакловка.Може да има и заводско приготвена циментова мазилка,която аз не съм срещал,но принципа е един и същ. Нанася се до 0,5 см на една ръка/ако е шпакловка/ ,а може и на няколко последователни ръце.Това е заводски продукт с функционални добавки за пластичност,за добавъчна якост, да речем ако е с фибри,против съсъхване и т.н. Домашно приготвения вариант крие рискове от напукване именно поради липсата на технологични добавки. Затова по-малко рисковия вариянт при домашно приготвяне е варо-циментовия разтвор,където варта играе основните функции описани за добавките,тя пластифицира разтвора,забавя водното изпарение и от там съсъхването и напукването.
Въпроса беше за риска от напукване и то идва главно от водата,когато нейния излишък напуска сместта.
Илиян Илиев™ - майстор
Не е само шпакловка. Има си машинна мазилка на циментова основа, без вар в нея доколкото знам. Може и на ръка да се маже с нея. Не пука никога. Поне аз не съм виждал напукана при изсъхване.
Бат Иво - специалист
Фло написа:
Бат Иво написа:
Къде тук има еластична връска между тухли и колони? Или тези хора строят неправилно?
Бат Иво,това което показваш е някаква уйдурма на испански,вероятно от Латинска Америка.Представлява зидария запълнена с асфалт в средата,вероятно минералбетон /ако има и ситен чакъл вътре/ и е изградена като носеща зидария със земетръсен пояс отгоре!
По -горе някъде писах че зидовете са 2 вида: самоносещ и носещ.
Самоносещия се използва при скелетни констукции и не се заклинва,закамява и др. а се прави еластична връзка със скелета.На твойта илюстрация няма скелет и изпълнението е на носещ зид.
Носещият зид се обримчва със земетръсни пояси, може и с колони през тухлите както е на снимката и при него няма еластични връзки.
Не е пълна с никакъв асфалт!Ето колко си в час.Това е асфалтова манта само на последния ред преди пояса.Щом мислите че в Бг. се строи най правилно не мисля да коментирам повече.Незнам България да е известна с някъкви архитектурни чудеса или кой знае какво строителство.Както и да е здраве да има.
jekasus - майстор
Бат Иво написа:
Незнам България да е известна с някъкви архитектурни чудеса или кой знае какво строителство.Както и да е здраве да има.
Абе има, ама няма бетон в тези сгради. :lol:
Бат Иво - специалист
Фло написа:
stoyansbg написа:

Благодаря!
Под циментова мазилка ,би трябвало да се разбира търговския продукт наречен циментова шпакловка.Може да има и заводско приготвена циментова мазилка,която аз не съм срещал,но принципа е един и същ. Нанася се до 0,5 см на една ръка/ако е шпакловка/ ,а може и на няколко последователни ръце.Това е заводски продукт с функционални добавки за пластичност,за добавъчна якост, да речем ако е с фибри,против съсъхване и т.н. Домашно приготвения вариант крие рискове от напукване именно поради липсата на технологични добавки. Затова по-малко рисковия вариянт при домашно приготвяне е варо-циментовия разтвор,където варта играе основните функции описани за добавките,тя пластифицира разтвора,забавя водното изпарение и от там съсъхването и напукването.
Въпроса беше за риска от напукване и то идва главно от водата,когато нейния излишък напуска сместта.
Под циментова мазилка се разбира -/циментова мазилка/ и нищо друго.Речен пясък + цимент и мажеш. 8 години съм в Испания бил съм някой друг месец в Германия ,Франция и Италия и не съм видял такава напукана!!!!!!!Освен да е правена от някой незнаещ.Всички операции по зидане и измазване са изключително с пясъчно циментен разтвор .Вар не се използва въобще с изключение когато се маже с бял цимент ,пясък/речен/ ,пясък глинест /за цвят три лопати/ и три мистрии хидрантна вар /прахообразна/ също за цвят.
Илиян Илиев™ - майстор
Бат Иво, а стига си повтарял че не се ползва вар. Ползва си се и то доста.
Фло - специалист
Илиян Илиев™ написа:
Бат Иво, а стига си повтарял че не се ползва вар. Ползва си се и то доста.
От 3000 години до сега!
Илиян Илиев™ - майстор
И ще си се ползва до края на света, та ако ще какви ще добавки да измислят.

п.п. И преди имаше един, който подскачаше като попарен срещу варта...
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Тема "Идеи около реализацията на еднофамилна къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: