• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
engineer - специалист
Виж сега:
Темата беше породена основно за измерване на ток с Амперклещи и класически измервателни уреди от нисък клас, както и за възникналите от това проблеми.
Освен това има различни видове импулсни захранвания:
1. Такива за компютри, които образуват стабилизирано изправено напрежение
2. Недимируеми трафове за лунични, които образуват 12V, но с честота достигаща до няколко kHz
3. Инверторни захранвания за трифазни асинхронни мотори, които в началото си ползват импулсен преобразувател.
4. Всякакви други
Формата на консумирания от мрежата ток има различна форма при различните видове. Също така от значение е що за консуматор има след т. нат. импулсно захранване за точки 2 и 3.
В темата много брутално беше намесен факторът на мощността. И това доведе до люти кавги, които почти прерастнаха в ръкопашни схватки. Ми какъв cos ф и какъв фактор на мощността, като става дума за измерване САМО НА ТОК??
Още в началото ставаше дума за измерване САМО НА ТОК!!!. Изглежда не си чел внимателно всички постове.
Щом си такъв капацитет що не отвориш нова тема за cos ф и PF? Не е мястото тук, понеже темата е за друго.

И добре че компютрите не ги правят трифазни, щото темата щеше да се напълни с глупости х 3.
dobcho_vn - специалист
Добре, аз съм леко учил недоучил инженер и бих искал да разясниш разликате между двете.Смятам, че ще е полезно и интересно четиво както за мен така и за останалите съформуци.
Благодаря.
П.П.Ей ся зарових при кака Вики и бай Гошо и мазолото стана на макс.
Станаха ми ясни някой неща, ама ако може нещо с по-практични примери да се обясни няма да е зле.
Благодаря.
thinkpad - майстор
engineer написа:
Виж сега....
Виж, няма да чета страници тема относно измерване на ток и точността на измервателни уреди сега. На предната страница обаче каза, цитирам дословно:
Само да те светна, че компютъта си харчи доста активно и няма нищо реактивно.
Това всъщност ме провокира да коментирам в темата в даденият момент. Много малко неща в днешно време са чисто активен товар. То като процент чисто активните товари са по-голямата част от битовото потребление, но това е защото тези с реактивни съставни просто не са много мощни. Един бойлер, фурна или котлон може да се приеме за чисто активен товар. Лампата с нажежаема жичка или халогенните производни също. Всичко останало има cos φ, което НЕ е единица.
Прекият метод за измерване на мощност чрез Ватметър(активна енергия) ще хване само активната съставна(W). Косвеният метод чрез измерване на ток и напрежение отделно трябва да хване пълната мощност S във VA. Грешките, които се обуславят на неточността на измервателните уреди са нещо друго и зависят много от режимите на работа. Обаче цялата консумирана енергия, целият протичащ по проводниците ток не се изразходва за извършване на работа. Част от енергията се обменя между захранващият източник и консуматора, но не върши работа, различна от загуби по проводниците и несъвършенства на електронните елементи.
Именно за това намекнах за cos φ и именно за това компютърното захранване се разглежда като консуматор с активна и реактивна съставна с cos φ да речем 0.8 . Това е някаква произволна осреднена стойност. Компютърът не е чисто активен товар, така че той НЕ харчи "доста активно и няма нищо РЕАКТИВНО"
8180 - майстор
thinkpad написа:
engineer написа:
Виж сега....
Виж, няма да чета страници тема относно.....
ВИЖ СЕГА!
Горното си го превеждам като: "Не съм запознат с въпроса, но ще се изкажа по същество."
При това разточително, не винаги на место и със съмнителна/спорна стойност.

Харесва ти или не, ТУК АЗ правя тези оценки.
Позволявам си настоятелно те посъветвам да преоцениш участието си във връзка с горното и не ни създаваш работа за последващи действия. Моля.
thinkpad - майстор
8180 написа:
ВИЖ СЕГА!
8180, има много страници дебати, които съм си позволил да прехвърля, но честно казано нямам намерение да се меся в онзи спор. Казах какво ме провокира, а то беше изказването относно активното и реактивното на "engineer". Мисля, че и се аргументирах много конкретно. Консумира се електрическа енергия =>пренесена енергия/извършена работа. Ако с цялата енергия се върши работа или се преобразува в друг тип напълно, то товарът е чисто активен. Иначе не е. Трябва да отбележим, че ток и мощност са 2 различни неща и когато говорим за консумация, ние говорим за консумация на енергия. ЕРП-тата не питат в даден момент какъв ток е текъл във веригата между тях и консуматорите в твоят имот. Още повече, че меренето по косвен метод дава пълната мощност и пълният ток, които са важни при избор на сечение на захранващите проводници, но не дава изражение на действително консумираната енергия къмто енергията, която просто се върти между източника и консуматора. Всичко това, до колкото позволява точността на измервателните уреди. Именно за това се казва "имаме потенциална разлика от X волта между 2 точки" "във веригата между тези 2 точки протича ток", а "консумираната енергия е Х". Ток не се харчи,а енергия.
8180 - майстор
thinkpad написа:
Именно за това намекнах за cos φ и именно за това компютърното захранване се разглежда като консуматор с активна и реактивна съставна с cos φ да речем 0.8 . Това е някаква произволна осреднена стойност. Компютърът не е чисто активен товар, така че той НЕ харчи "доста активно и няма нищо РЕАКТИВНО"
Изобщо не с каня да влизам в спорове.
Действително опитай ПЪРВО да ЧЕТЕШ и ПО-ВНИМАТЕЛНО!

Колегата engineer също ти "намекна" за cos φ, но с лека добавка - PF :?
Приемам, че си прав за мощностите, енергията и числото 0,8.
Знаем и какво е φ. Сметни си за 0,8 колко е φ и като как се появява при комп. захранване и под. Ако не можеш да си го обясниш потърси за PF или прочети по-внимателно постовете на engineer тук.

П.П. Въпросче - как въвеждаш φ?
thinkpad - майстор
8180 написа:
Колегата engineer също ти "намекна" за cos φ, но с лека добавка - PF
Run->charmap->character set - Unicode и си търсиш символа от гръцката азбука.
-----
Една голяма корекция - Очевидно пренебрегнах тотално факта за даденият момент, че механизмът на изчисление на фактора на мощността при нелинейни товари и не синусоидален режим на работа по същината си се различава от cosφ. Обикновените измервателни уреди не са пригодени за измерване на несинусоидални величини.
engineer - специалист
thinkpad компютърното захранване се разглежда като консуматор с активна и реактивна съставна с cos φ да речем 0.8 . Това е някаква произволна осреднена стойност.
Истинският инженер не работи с произволни усреднени стойности. Ти с какво си мерил твоя компютър? Може би с дюлгерския метър.
thinkpad - майстор
engineer написа:
Истинският инженер не работи с произволни усреднени стойности. Ти с какво си мерил твоя компютър? Може би с дюлгерския метър.
Инжинер, честно казано - идея си нямам всяко конкретно захранване какъв точно му е фактора на мощността, ако го няма написан в спецификацията и не са правени допълнителни измервания. Фактора на мощността, който дадох е статистически средно аритметично. Тежестта му е чисто ориентировъчна.
engineer - специалист
Направих си труда да измеря консумираната мощност на компютъра ми в офиса (без монитора). Ползвах измервател
PQM II (Power Quality Meter) на General Electric - такова имах подръка.
Ето част от спецификацията на уреда:
Voltage: ±0.2% of full-scale
Current: ±0.2% of full-scale
Voltage unbalance: ±1% of full-scale
Current unbalance: ±1% of full-scale
kW: per curves ±1 digit on display
kvar: per curves ±1 digit on display
kVA: per curves ±1 digit on display
kWh: per curves ±1 digit on display
kvarh: per curves ±1 digit on display
kVAh: per curves ±1 digit on display
Power factor: ±1% of full-scale
Frequency: ±0.02 Hz
kW demand: ±0.4% of full-scale
kvar demand:±0.4% of full-scale
kVA demand: ±0.4% of full-scale
Current demand: ±0.4% of full-scale
Current THD: ±2.0% of full-scale
Voltage THD: ±2.0% of full-scale
Crest factor: ±0.4% of full-scale

Firmware version: V 2.24
Softwre: EnerVista PQMIIPC V 2.34R

Ето повече информация за уреда:
http://www.gedigitalenergy.com/multilin ... /pqmii.htm
Ето резултатите:

Измерен ток True RMS
Изображение

Измерено напрежение True RMS
Изображение

Фазов ъгъл
Изображение

Векторна диаграма
Изображение

Активна мощнос
Изображение

Реактивна мощност
Изображение

Пълна мощност
Изображение

Фактор на мощността
Изображение
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "Интересна задачка относно измерване на тока с амперклещи. :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: