• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 39
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tokbatak - специалист
iceheart написа:
Фероли решиха да извадят запалката от гаранция, защото дефектноста и е под 1% на производственото количество на горелки.
Това наистина е голям бисер. Какво ли ще направят ако паднат под 0,9% - най вероятно няма да има гаранция за целия продукт.
filmatoplo - майстор
Няма лошо , но все пак колегите монтирали над 10-50 такива горелки да кажат колко нагревателя са сменили на Фероли .
tokbatak - специалист
LazarGanev написа:
Защо се изказва мнението че пелетна горелка работеща под 30% от мощността си работи с много ниско КПД?
А защо да не се изказва, да се пази в тайна ли? И това не е мое мнение, а азбучна истина за всеки специалист в областта. Разглеждай кривата на КПД в зависимост от мощността като една парабола насочена надолу
Не трябва да се казва, защото е неистина. Неслучайно няколко пъти зададох тоя въпрос. Но нека да кажем на хората които не разбират. Мощноста на горелката идва от количеството гориво което изгаря за единица време. Максималната мощност на горелката се ограничава от обема на горивната камера и максималния капацитет(дебит) на вентилатора. От какво се ограничава минималната?!? - от възможностите на вентилатора(минимални обороти - съответно дебит) и от това че прекалено малкото гориво(пелети) разпръсквайки се пройзволно из горивната камера няма да може да гори. Това се наблюдава при мощност под 4кW.
При 32 кВт се подава гориво за 1 час което отделя при изгарянето си 32кВт и КПД си е над 95% щото пелетното гориво изгаря над 95%.
При 4кВт се подава гориво за един час което при изгарянето си отделя 4кВт понеже пелетното гориво изгаря над 95% то КПД-то си е над 95%.
Някои хора тук обаче взимат кривата на КПД-то на котел и я представят като крива на пелетна горелка. Това си е чисто заблуждаване на хората.
На един котел проектиран за 32кВт мощност, КПД-то под 16кВт започва да му пада рязко. Затова никой не спори. Но да твърдиш че една пелетна горелка и пада КПД при по ниски мощности и че то е 95% само при номинална мощност си е чиста измислица. По лошото е че тази измислица се използва от хора които са наясно с нещата и целта им е да се оплюе конкурентен продукт.
iceheart - специалист
tokbatak написа:
iceheart написа:
Фероли решиха да извадят запалката от гаранция, защото дефектноста и е под 1% на производственото количество на горелки.
Това наистина е голям бисер. Какво ли ще направят ако паднат под 0,9% - най вероятно няма да има гаранция за целия продукт.
Това да не съм го измислил аз бе та всички се чешете.... Поне знам какво казаха като я извадиха от гаранция та да не ме е яд, че пак са си го нправили нашите БЪЛГАРСКИ вносители. Относно запалките аз лично съм сменил две, а количеството на горелките си е доста....... Е случвало се някой фотосензор да се забавя доста и да не ми хареса и съм го сменял. Но на база бройките това е нищо, ако някои се похвали, че е нямал пробоблеми да го еидим..... :) Повече дефекти са ми дали други майстори.... :)
filmatoplo - майстор
:) 2 запалки само =D> колкото аз съм сменил вентилатори на Атмос .За майсторски дефекти :x днес брах ядове с такива.
LazarGanev - "Велик майстор"
tokbatak написа:
Но нека да кажем на хората които не разбират. Мощноста на горелката идва от количеството гориво което изгаря за единица време. Максималната мощност на горелката се ограничава от обема на горивната камера и максималния капацитет(дебит) на вентилатора. От какво се ограничава минималната?!? - от възможностите на вентилатора(минимални обороти - съответно дебит) и от това че прекалено малкото гориво(пелети) разпръсквайки се пройзволно из горивната камера няма да може да гори. Това се наблюдава при мощност под 4кW.
При 32 кВт се подава гориво за 1 час което отделя при изгарянето си 32кВт и КПД си е над 95% щото пелетното гориво изгаря над 95%.
При 4кВт се подава гориво за един час което при изгарянето си отделя 4кВт понеже пелетното гориво изгаря над 95% то КПД-то си е над 95%.
Някои хора тук обаче взимат кривата на КПД-то на котел и я представят като крива на пелетна горелка. Това си е чисто заблуждаване на хората.
На един котел проектиран за 32кВт мощност, КПД-то под 16кВт започва да му пада рязко. Затова никой не спори. Но да твърдиш че една пелетна горелка и пада КПД при по ниски мощности и че то е 95% само при номинална мощност си е чиста измислица. По лошото е че тази измислица се използва от хора които са наясно с нещата и целта им е да се оплюе конкурентен продукт.
Ти смяташ че разбираш, така ли? Колко години си учил топлотехника и къде? По обясненията, които даваш мога да се хвана на бас, че това което казваш ти е обяснявано от някой търговец :-D . Понеже с термини и методи от топлотехниката явно трудно ще ме разбереш, ще се опитам по-разбираемо - все едно да твърдиш, че един ТИР 20 тона е еднакво ефективен, независимо дали превозва 20т. или 2т.. Ами то ако беше така нямаше да има бусове по пътищата, а само ТИРове. Нямаше да има на пазара газови и пелетни котли и горелки с различни мощности, а щеше да има само един размер. :-D
tokbatak, за сетен път те моля да престанеш да спориш за неща, които не са ти ясни и да ме обвиняваш в някаква мнима търговска конспирация! :)
feikot - специалист
Ходих при съседа,който от миналата година е с ИВГ,запали ми я,огледах инсталацията и всичките и съпътстващи компоненти...Неговата е без керамичната клечка,само,че си е поръчал новия дисплей и софтуер (негови думи) и сега е с дисплея на стената и си пее.Като знам,че гореше слънчоглед,и тая горелка не е имала проблем,май се отказвам от фероли.Писна ми-днеска фероли утре ивг........... утре или в понеделник ще пазаря и каквото реша,това е
cvetan_d - специалист
А съсед с "Грейко" нямаш ли за да стане още по забавно в избора ти :-D
tokbatak - специалист
feikot написа:
...Неговата е без керамичната клечка,само,че си е поръчал новия дисплей и софтуер (негови думи) и сега е с дисплея на стената и си пее
Вече са спрени от производство тези клечки. :) Така твърдят от фирмата. :?
tokbatak - специалист
LazarGanev написа:
Ти смяташ че разбираш, така ли? Колко години си учил топлотехника и къде? По обясненията, които даваш мога да се хвана на бас, че това което казваш ти е обяснявано от някой търговец :-D . Понеже с термини и методи от топлотехниката явно трудно ще ме разбереш, ще се опитам по-разбираемо - все едно да твърдиш, че един ТИР 20 тона е еднакво ефективен, независимо дали превозва 20т. или 2т.. Ами то ако беше така нямаше да има бусове по пътищата, а само ТИРове. Нямаше да има на пазара газови и пелетни котли и горелки с различни мощности, а щеше да има само един размер. :-D
tokbatak, за сетен път те моля да престанеш да спориш за неща, които не са ти ясни и да ме обвиняваш в някаква мнима търговска конспирация! :)
Лазаре изобщо не искам да споря с теб. Желанието ми е хората да получават достоверна информация. В повечето пъти когато съм търсил инфо по форумите са ме заблуждавали. Надявам се някога това да се промени.
За топлотехниката - мисля че "изключителния" пример с тировете показва кой, колко разбира. :) Но най вероятно и той ще изчезне безследно след ден, два. :wink: Все пак нека хората сами да преценят стойността на казаното от нас. :)

P.S. Обикновен потребител съм, нямам нищо общо с търговци в част Отопление и Вентилация.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 39

Тема "Мнение и съвет за котел + горелка (пелети)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: