• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 25
Всичко за дърводелството
npelov - специалист
:) Мда на реклама всичко изглежда хубаво. Мисълта ми беше че гарда са хлъзга напред, после нагоре и се вади лесно. Ако ти трябва да гледаш диска - махаш го без да развиваш два часа болтче. Ако не искаш прах в очите - слагаш го. Но метабото е леко. Харесва ми, че тази машина е тежка - не ходи из целия гараж като бутам по-големи дъски (даже и с ненастроен разклиняващ нож :yawinkle: )
За ножа - може би е добра идея. Макар че може би е по-дебел от диск и не малко по-здрав от обикновена ламарина. Трудно ще намеря такъв материал. Без гард може, но без ножа от зад ще хвърля още прах и ще е по-лесно отзад зъбите да "надъвчат дървото".

Иначе е 3.6 сряза с хубавия диск дето трябва да е 3.2мм. Не знам колко от това се дължи на биене и колко на това, че в дървото не можеш да имаш същия размер като зъбите на диска. Дето викаше AvE - "Дървото е странен материал. Дори със стария изпитан метод - мериш веднъж, режеш два пъти, пак не пасва.". Ще опитам с твърдо дърво, защото при чама размера зависи от това колко натискаш с шублера :).
griffin - майстор
За ножа не мисли че е ресорна стомана, хората ползват пласмасови и дървени вложки, там намаш такова натоварване просто пречи материала да се събере зад диска и да стане проблем. При мене ножа е пилен тъй като съм с диск 2.8 но същия нож ползвам и за 3.2 диск без проблем :-D
npelov - специалист
Да де ама ще се криви повече от желязо или дърво. Ще върши работа, но няма да е като от стомана. Този дето е в момента не помръдва. А бе не разбирам много от стомани. Може и желязо да е. Но е стабилен. Като рязах 4 метра дъска по дължина помага доста.
griffin - майстор
Няма да има проблем и от друг материал да е стига да е гладко и леко да се плъзга.
npelov - специалист
Качих още снимки на инсерта:
http://gallery.croler.net/v/diy/TS-250M-2/

И за да не кажете, че само фуля циркуляра, ето една снимка:
http://gallery.croler.net/v/diy/TS-250M ... s.jpg.html
Рязах няколко такива парчета - стои си изправено до диска и не пада. Няма вибрации и не го рита назад. Добре реже (не, че имам голяма база за сравнение).

Вече успях да изпусна една от шайбите за подлагане на инсерта. Добре, че си имам отверка с магнитче. Обаче инсерта ще чака. Първо ще му направя стойка.

Ей снимка и на разклиняващия нож. Супер трудно се маха (заради долния болт). Поне изпилих ключа и вече влиза, и махнах острите ръбове да не се режа повече. Правих "half-lap joint" (как е на български - тоя youtube ме изкриви) за стойката, а разклиняващия нож стои над диска. Добре са направили да се потапя заедно с диска, но няма как да правя частичен разрез.

А праха без гарда отгоре е три пъти повече. И вътре доста се пълни. Прахоулавянето е 35-45% ефективно. По-голямата част остава отдолу. Ще го имам в предвид като правя стойката (по съвета на griffin).
griffin - майстор
Там дето е сплитера не може ли глухи шестостени да се сложат това с ключа не е премислено наистина. Иначе от праха няма спасение, само на един канадец съм му виждал една система дето си е правил и донякъде контролира праха но не във всички ситуации може да се ползва. Пробваш по-хубава и мощна аспирация при мене тя доста намалява боклука отгоре въпреки че смученето е само отдолу. Това не пречи да имам стружки и в ушите де хихи.
npelov - специалист
А бе няма начин. Ако искаш от голямата мръвка ще трябва да се омажеш малко. Само не мога да си намеря маска. Дробовете ми все пак не са за един ден.
Николай Николов - специалист
http://www.tashev-galving.com/082+ACM+3 ... 1%80%D0%B0
Има филтри само за прах, за органични и неорганични пари, а може и да ги комбинираш. По-добра дихателна защита няма да ти е необходима. Може да ти се струва скъпа, но е еднократна инвестиция, а филтрите траят доста дълго (може и да ги почистваш от време на време, въпреки че производителя не го препоръчва).
npelov - специалист
Гледах я тази, но от Ташев пазарувам само онлайн, че ми е далече, та не мога да я пробвам. Ти само по интернет ли я намери или я препоръчваш, защото си я пробвал и уплътнява добре?
Николай Николов - специалист
Ползвам я от година и половина, с комбиниран филтър и още не ми се е налагало да сменям (праховия е най-отпред, та той ще трябва да се сменя първо). Уплътнява добре, удобна е и не стяга на главата. Моята я взех от Ташев галвинг, но размера мисля че е L, този от линка който дадох е М. В моя малък град няма почти нищо :x
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 25

Тема "Циркуляр" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: