• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Добавете гасящ кондензатор 330 нанофарада (преди греца) в мрежовите си захранвания за светодиоди и няма да имате никакви греещи елементи.
(Ако искате все пак да правите лампи, а не печки... разбира се...)
joe
Здравейте от мене пак :),

значи направих си на 220 волта диодите обаче мигането при резки движения се вижда :) та сложих филтриращ кондензатор паралелно след греца... просто купих 400 nF на 400 V защото само такъв имаше :(, обаче ОПРЕДЕЛЕНО е малко :) можете ли да ми кажете формулата за изчисляване на филтриращ кондензатор. Също и вариянта с кондензатор преди греца :) пак формулка ако може да ми дадете :) пък аз обещавам че ще оправя калкулаторчето така че да има всички схеми и всички сметки както и да му оправя дизайна.

Мерси предварително :).
sstefanov - майстор
Нещо си се убъркал.
Кондензатор 400nF може да използваш вместо гасящия резистор (той обаче трябва да е преди греца, иначе няма да работи и трябва да е поне за 400 волта, ако той пробие може да ти гръмнат диодите!!!)
За филтър ти трябват да речем 10 микрофарада (пак за 400 волта) електролитен (спазвай полярността, че ще грьмне!).

А, сетих се още нещо:
Ако резисторът е след греца, може да свържеш филтровия кондензатор след него (паралелно на диодите). Така ще филтрира по-добре и може да е и за по-ниско напрежение (ако са 70 диода - около 200 волта).
joe
Просто нямаше по-голям кондензатор в магазина :), иначе ми бяха казали, че трябва да е по-голям, взех най-големия който имаше. То по принцип като има грец има ли значение дали кондензатора е електролитен в конкретния случай?

Моляте кажи ми формулите за смятане на тия 2 кондензатора за да мога да ги вкюча в онази страничка с каклкулатора :).

Благодаря предварително.
ELEMENTAL - специалист
Няма значение дали е електролитен или не (филтриращия кондензатор), но ако е електролитен трябва да му се спазва полярността (както вече каза sstefanov).
Иначе относно формулите:
-за филтриращ кондензатор при използване на гретц:
С=10 на 6-та степен/400.0,67.Rт - където С е капацитета на кондензатора в микрофаради (uF), а Rт е товарното съпротивление в омове.
В случая при ток 10-20mA през светодиодите кондензатор 10-47uF би бил достатъчен.
-за гасящия кондензатор:
Хс=1/6,28.50.С (това е реактивното съпротивление на кондензатора.Преобразованията ги оставям на теб, че ме е хванал канапа :wink: )
Ic=220-Ud/Xc, където Ud e общото прагово напрежение на светодиодите, а Ic e тока през кондензатора (съответно диодите) в случая трябва да е към 20mA.
Ето и схеми:

Прикачен файл

gasiasht rezistor.jpg
gasiasht rezistor.jpg (38.23 KиБ) Видяна 17532 пъти

Прикачен файл

gasiasht kondenzator+filtrirasht konder var.1.jpg
gasiasht kondenzator+filtrirasht konder var.1.jpg (49.12 KиБ) Видяна 17583 пъти
Последна промяна от ELEMENTAL на съб апр 05, 2008 2:21 pm, променено общо 1 път.
mitcd - специалист
Elemental ама и ти с тези сложни схеми и обяснения...Според мене няма нужда от кондензатора преди греца.По добре там сложи съпротивление.Нали знаеш че на класическа схема грец+кондензатор се слага съпротивление пред греца .Поради това че кондензатора докато се зареди все едно е на късо.Виж тази схема за един светодиод.Греца работи на напрежението на диода.С такива съм си сменил глим лампите в ключовете(с бели прозорчета) на осветлението.Светлината е такава че вечер може и да не светваш лампата .

Прикачен файл

Светодиод към 220 V.jpg
Светодиод към 220 V.jpg (32.52 KиБ) Видяна 17345 пъти
krasiorocknroll - специалист
Ами аз повече от 10 години имам такива светодиоди на 220V на входовете на банята и тавана.Няма нужда от грец използвам само 50килоома 2вата :wink:
ELEMENTAL - специалист
Постнах формулите и схемите, защото:
joe написа:
....можете ли да ми кажете формулата за изчисляване на филтриращ кондензатор. Също и вариянта с кондензатор преди греца :) пак формулка ако може да ми дадете :) пък аз обещавам че ще оправя калкулаторчето така че да има всички схеми и всички сметки както и да му оправя дизайна....
Иначе вярно, на втората и третата схема е по-добре да е преди греца резистора.
mitcd - специалист
krasiorocknroll написа:
Ами аз повече от 10 години имам такива светодиоди на 220V на входовете на банята и тавана.Няма нужда от грец използвам само 50килоома 2вата :wink:
Е не ти ли мигат с 50 херца?Мен това мигане ме дразни.Поне грец тря да има,че и ще светят по ярко.
krasiorocknroll - специалист
Ключовете с глимки мигат повече,но не могат да изкарат 10 години :)
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: