Най - вълнуващия въпрос зимно време.
n.ganev - майстор
Даже и да пръднеш в котелното оборотите се променят да не пишем за отворена врата да се проветриш докато пушиш или отваряш вратата на котела да си навреш тъпанарката за да видиш К'во Аджеба се случва вътре.
Последна промяна от n.ganev на чет дек 12, 2019 7:34 am, променено общо 1 път.
Evgeniy - майстор
Едно уточнение относно оборотите, до което и на мен ми трябваше време за разбиране.

Високи обороти, не означават висок дебит и много въздух. Запушете отворите и ще видите как се увеличават оборотите.
Стойността сама по себе си не означава нищо. Ако има много входящ външен въздух - да, големи обороти = голям въздух. Ако имате затворено помещение с мини отвори, ще има големи обороти и малък дебит.

Мда, допълних Н. Ганев, явно сме писали заедно.
kalin72 - майстор
Продължава да ми е интересно защо отоплителните системи не се изграждат както трябва, а после обвиняваме пелетите или контролерите на котлите, че са калпави?
То става точно както и с бензина и дизела - у нас бил фалшив, я виж как като зареда в чужденеция и колата ми лети, и подобни пълни глупости.
morfei1 - специалист
чет дек 12, 2019 7:09 amkalin72 написа:
Продължава да ми е интересно защо отоплителните системи не се изграждат както трябва, а после обвиняваме пелетите или контролерите на котлите, че са калпави?
По две причини. Първо, виждането на всеки инсталатор за добра система е различно, знанията и опита също. Второ, чисто финансов...

Трифка ич не ме тормози, даже ми е готино, щот от инсталации може и да не разбирам, ама от софтуер, настройки и оптимизация... да кажем, че ми е хоби, вече близо 20год. Във всичките му варианти, компютри, софтуер за коли, домашна автоматизация, пелетни горелки и всички останали разновидности. Кефя се че има с какво да си занимавам мозъка в свободното ми време иначе ми става скучно.
Последна промяна от morfei1 на чет дек 12, 2019 9:10 am, променено общо 2 пъти.
ico_3 - специалист
[quote=kalin72 post_id=1003195 time=1576079104 user_id=46612]
За мен е глупаво да горя дървесни пелети, ако мога да горя слънчогледови - от гледна точка на това, че слънчогледовите пелети се правят наистина от отпадък, докато дървесните не- отсичат се гори, за да се правят пелети, и малко фирми работят само с отпадък от гатери и фабрики за мебел. И слънчогледа е много по-бързо възобновяем източник, сравнено с гората.
На второ място идва цената. И на трето удобството при чистене - не ми пречат 2те минути дневно или на два дни, дето отделям да изхвърля пепелника.
[/quote]
Напълно те подкрепям имаме сходни виждания за отоплението на пелети.И според мен целта на това отопление трябва да бъде те да са произведени от отпадъчен материал било то слънчоглед,царевица слама или нещо друго.Не виждам какъв е смисъла от това да се изсичат дървета да се бели кората да се трошат да се сушат за да станат на пелети.
Пак да напомня за заглавието на темата.
Някой виждал ли е горелка GREYKO BMG? Не помня някой дори да е писал за нея, но присъства в заглавието.
Коментирано е, че има много по добри горелки от Грейко, за изгаряне на дървесни пелети. Дали? От кой модел на Грейко?
Не мога да обвинявам никого за избора му, що пък да не хокам като реве неправилно?!
Купил съм си RB, с ясната идея да горя евтини пелети. Не казвам слънчогледови, а евтини. Такива бяха и все още са слънчогледовите. Ако цената се изравни....Имам си газ, а който няма, ще гори по качествените.
Тук има търговци. Различното качество на един рафт и цена ли е?
kalin72 - майстор
По две причини. Първо, виждането на всеки инсталатор за добра система е различно, знанията и опита също. Второ, чисто финансов...
Говоря за хора, които четат и пишат тук, в този форум, и би трябвало да са наясно...най-обикновени потребители, като мен. Само дето аз си взех поука още когато котела ми беше само на дърва, и преработих инсталацията си. И изобщо не можем да говорим за големите пари - до 300-500 лева, които се избиват за половин сезон. Ама който има ум в главата си, мисли...
stridata - специалист
чет дек 12, 2019 9:34 amkalin72 написа:
Говоря за хора, които четат и пишат тук, в този форум, и би трябвало да са наясно...най-обикновени потребители, като мен. Само дето аз си взех поука още когато котела ми беше само на дърва, и преработих инсталацията си. И изобщо не можем да говорим за големите пари - до 300-500 лева, които се избиват за половин сезон. Ама който има ум в главата си, мисли...
Кой визираш?
kalin72 - майстор
Анди визирам, от пръв поглед. Има и други, не се сещам за имената им, но няма значение. Важно е, че има схеми, които са работещи, но не се прилагат, защото...незнам защо?
morfei1 - специалист
чет дек 12, 2019 9:34 amkalin72 написа:
Да, но като изграждаш нова инсталация и като се нахвълят всички неща за да стане перфектно, клиента накря гледа изцъклено и ходи в другата фирма, а ти си оставаш с нереализирана перфектно подбрана оферта. Занимавам се с продажба на авточасти, знам за какво иде реч. При ОИ е същото, само дето сумите са по-големи. Кел файда като правиш оферта за перфектна инсталация, която няма кой да си купи, а разходите и заплатите си вървят? Трябва да се продава.

Ти имаш трипътни вентили и си постигнал добър баланс на темпертурата. Аз нямам нито един трипътен и също температурата ми е добре балансирана, не казвам, че е правилно. Трифката, се балансира добре с буфер и още няколко алтернативи ""генератори" на топлина. Да, много хора смятат, че трипътния е задължителен, но за моят режим на ползване не мисля, че ми е необходим и мога и без него. Някои оразмеряват правилно и правят хидравличен баланс при нужда след това, ползват СТ без глави, други нищо не правят. Абе, до Столицата има много пътища, някои са по-бързи, други са по-дълги, някои са по-лоши, накрая целта е една и съща постигната по различен начин. Трябва да си ги пробвал всичките достатъчно дълго време, за да знаеш кое ще е най-добре за теб, ама тва ние като потребители няма как да го постигнем в домашни условия.

Ай стига толкова, че взехме да изнервяме Трифката :-D

Грейко е номер 1!

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: