Най - вълнуващия въпрос зимно време.
morfei1 - специалист
Калине, ясно, че за топло време ТП Въз.Вода е благодат, ама нЪли знаеш, че ТП бичеща на 55C вързана на радиатори, COP-а и не е 4, а по-малко? Нали също знаеш какво се случва с външна темп под +7, COP-па пак надолу и накрая сметката крива излиза. Грубо си го смятам някъде около COP 2.5, па ако е повече добре дошло. Там където залязва ТП (спира да бъде достатъчно ефективна, че ем да ти е ефтино, ем да ти е топло) изгрява Грейкото като работи оптимално без циклажи.
шоп - майстор
чет дек 12, 2019 6:08 pmmorfei1 написа:
Там където залязва ТП ..
Вода-вода работи с еднакъв КОП и при +7 и при -7 и при минус 35 :-D
morfei1 - специалист
Знам, за тва съм написъл Въздух/Вода. Пък Вода/Вода постоянен COP, но още по-голяма сложнотия и скъпотия, като пъвоначална инвестиция.
kalin72 - майстор
Аз също съм на принципа " Искам да ми е гот, кеф, и да не мисля за нищо", само че в някои случаи е по-трудно да се преработи нещо в друго нещо, да се ремонтира или изолира къщата...щото всеки има рзлични приоритети, нали? Имам лозя, имам нужда от техника за тях, искам да направя една малка хасиенда на село, и те така :) Пари няма как да ми останат за основното ми обитание, къщата в Брезник. Така че - пелетна горелка, пелети, и колкото по-малко хамалогия. За сега не се оплаквам.
Имам кладенец в двора, но дебита не съм го изчислявал. Имам желание за ТП вода-вода, но...оказва се, не е толкова лесно и евтино :)
шоп - майстор
чет дек 12, 2019 6:17 pmmorfei1 написа:
Пък Вода/Вода постоянен COP, но още по-голяма сложнотия и скъпотия, като пъвоначална инвестиция.
Каква е сложнотията?
вместо изпарител въздух фреон има изпарител вода фреон.

Като допълнителен елемент сондажна помпа и датчик за поток ( около 65-70лв)

Сега, ако някой си мисли, че на един климатик за 1000лв като му сложи един топлообменник става ТП и ще е.е дявола много се лъже. КОПа пада. Върши работа разбира се, но е далеч от оптималното.

Спирам, че не е по темата. Отплеснах се заради Анди, защото съм му фен!
tihomir123 - специалист
Царевицата гори страхотно,мисля да пробвам 1 месец да видя какъв разход ще ми даде!
Някой пробвал ли е?
andy_forresite - майстор
Никой няма да му продаде годна пуклива защото е скъпа. Вече ако зареди такава наистина ще има фойерверки :lol:
stelibg - специалист
чет дек 12, 2019 6:38 pmtihomir123 написа:
Царевицата гори страхотно,мисля да пробвам 1 месец да видя какъв разход ще ми даде!
Някой пробвал ли е?
Пробвал съм. Не може да се гори само царевица. Трябва да е суха, ама много. Иначе по-лошо и от слънчогледки. Аз я смесвах с пелети 1/3
tihomir123 - специалист
чет дек 12, 2019 8:25 pmstelibg написа:
чет дек 12, 2019 6:38 pmtihomir123 написа:
Някой пробвал ли е?
Пробвал съм. Не може да се гори само царевица. Трябва да е суха, ама много. Иначе по-лошо и от слънчогледки. Аз я смесвах с пелети 1/3
Точно 20% от тая тор Керпи +царевицата!

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: