Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Ясен3 написа:
А ще има ли проблем когато котлето(помпата на котлето) не работи а другата помпа(на подовото) работи?
Тогава няма да имаш отопление на вторият етаж. Възможна е и липса или слаба циркулация през котела, но това е само предположение.Няма конкретика. Сложи обратен клапан някаде по линията за вторият етаж ако мислиш да изключваш помпата на котела, защото водата е като тока...търси най-малкото съпротивление:-)
Вичи - специалист
шоп написа:
Ясен3 написа:
А ще има ли проблем когато котлето(помпата на котлето) не работи а другата помпа(на подовото) работи?
Тогава няма да имаш отопление на вторият етаж.
Е, има си хас котлето да спре и да има отопление на втория етаж.
Ясен3 - помощник
Вичи написа:
Проблем с какво?
Къде ще циркулира водата от подовото?Трипътния ще я пропуска ли така че да циркулира?Или ще я върти през котлето?
vrangelov - специалист
Ясен3 написа:
Няма нужда да работи, когато котелът не работи. Ако работи ще върти водата през котела, защото трипътният вентил ще е отворил топлата страна изцяло. Ако не сложиш възвратен клапан към радиаторите, може и през тях да върти(ама на обратно).
Само да питам. Твоят "майстор" сложил ли ти е поне тръби с достатъчно голям вътрешен диаметър, които могат да захранят едновременно и радиаторите, и подовото или е сложил каквито е имал?
Вичи - специалист
Ще циркулира както е обяснил колегата. Тя като не се топли водата няма значение къде се върти напразно. Аз бих свързал електрически помпите паралелно - като спре управлението на котела своята, да спре и другата. Ако подовото е в едно помещение, там бих сложил стаен термостат, който да прекъсва веригата само към втората помпа. Трябва да се знае как се управлява котела и имат ли радиаторите термоглави.

Извинявай, имам един въпрос: Очевидно си с техническо образование. Предполагам, си убеден, че неподготвен човек не може да си сметне сам конструкцията на къщата. Защо не плати 200 - 300 лв. на някой да ти проектира инсталацията и ти само да контролираш изпълнението? Аз например, с два пикливи семестъра съпромат не се наемам един навес да скова без някой да ми сметне сеченията и разстоянията между ребрата. Знам какво ще ми кажат доста хора, интересен ми е отговора на интелигентен и технически грамотен човек.
Ясен3 - помощник
Платих си като поп и в началото всичко беше наред.Тогава не ползвах втория етаж.Топлех се само с подовото.Когато поснах радиаторите на втория етаж и подовото умря.Викнах същата фирма "аааа добре ще сложим една помпа на подовото и ще тръгне" ето го резултата.И сега приказката за неволята.Да видим какво ще измислят за преместването ма помпата и дали ще искат пари.
Вичи - специалист
Спокойно, ще тръгне.
Как регулираше температурата по стаите досега и как смяташ тепърва, само подовото ли ползваше на първия етаж или и радиаторите, какво управляваше котела.
Ясен3 - помощник
Регулирането на темп. става така:
На първия етаж(подовото) имам стаен термостат с регулиране 7 дни в седмицата ........Радиаторите при подовото не ги ползвам.Ползвам един радиатор в коридора и една лира в банята.

На втория етаж имам стаен термостат безжичен WiFi..... пак 7 дни в седмицата........Ползвам два радиатора и една лира.

Навсякъде радиаторите са с термоглави.

Двата термостата са вързани заедно което е малко кофти ама това е положението.

Термостатите управляват котлето.
Вичи - специалист
Това е добре. Извикай ги да преправят нещата по твоята схема. Ако има възможност да сложат кран и филтър преди помпата и кран или възвратна клапа след нея.
Направете проба при две работещи помпи. Ако всичко е наред ще направим управлението - то е лесно.
filmatoplo - майстор
Утре ще свързвам котел към сграда на приземния етаж с водно подово и радиатори на горния етаж . От изхода на котела ще отклоня за двете зони с две отделни помпи .Само пред помпата на подовото ще сложа трипътен смесителен вентил и това е .Всяка помпа с възвратен клапан ,когато и да се включи някоя от помпите - няма да пречи или да се дублира поток . Така трябва да се направи и при теб .Ако се направи по твоята схема ,става но си е компромис ,когато работи само помпата в котела може да се бърка и към подовото , когато работи помпата на подовото пак ще увлича другия поток - къде в правилна къде в обратна посока .

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: