Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kok - специалист
за никаква дума не се хващам :lol: просто споделям как аз съм си направил работите при мен и искам бъдещите собственици на котли на пелети да четат ако трябва цялата тема и назад за да видят с какво се сблъскват собствениците на такива котли за да неси блъскат главите и те после :lol:
LazarGanev - "Велик майстор"
Понеже akachev попита, а и се завърза спор между syncho и kok, нека се обадя и аз :) . Значи - има 3 основни начина на управление цялата отоплителна система:
1) Температурата в отделните помещения се контролира с термоглави (или термостати на конвекторите), а котелът се управлява по температура на водата
2) Със стаен термостат се управлява температурата в едно референтно помещение, като този стаен термостат изключва котела (а в по-добрия случай му намалява мощността) при достигане на стайната температура в референтното помещение. Радиаторите в останалите помещения се регулират така, че да се достигат желаните температури заедно с референтното помещение. Това иска малко играчка, но не е толкова трудно
3) Комбинация между горните 2 метода
Ролята на проектанта или инсталатора е да избере правилния начин във всяка конкретна ситуация - универсално решение няма. Трябва да се вземат предвид много фактори - радиаторната мощност, мощността на котела, типа на помещенията, начина на ползване, броя на радиаторите, топлозагубите и т.н. Най-лесно се изпълнява първия начин, а най-трудно - втория. Затова пък втория начин има много предимства, особено при по-малки системи - когато мощността на инсталацията е съизмерима с минималната мощност на котела
filmatoplo - майстор
Преди малко говорих с 1 човек който има Айтоски котел Аиге , бил доволен от котела -гори му 2 чувалчета костилки на 24 часа, аз така го подпитах на колко време му чисти горелката -той каза че до сега не бил чистил нищо :? -доста ме учуди , за Пелетермите знам че спират от време на време .Каза само че леко обирал праха с мека четка -за боядисване :wink: а сега де -Аегето ще излезе стока :) .Обеща да го погледна .
gogomil - напреднал
Привет!
Да споделя как работи системата с термостата... Цяла нощ котлето не работи ,тъй като температурата
едвам спада от 22 до към 20 градуса ,при зададени 19. Водата в котела изстива до 25-30 градуса. Струва ми се,
че за много малкото време в което работи котлето разходът е голям. Преди ,като работеше почти непрекъснато,
разход - 20-25 кг на 24 ч. , сега с 4-5 часа работа - 15 кг/24ч. Явно системата е изчислена за по студено време...
Пелетната горелка на Ерато ще гори ли костилки?
Гори костилки без проблем, но е добре да се смесват, защото не топлят много.
syncho - майстор
А как точно се чисти от костилките тая горелка??
Чувам от клиенти, че не оставят много пепел костилките, нито шлака правят
armagedamian - специалист
filmatoplo написа:
Преди малко говорих с 1 човек който има Айтоски котел Аиге , бил доволен от котела -гори му 2 чувалчета костилки на 24 часа, аз така го подпитах на колко време му чисти горелката -той каза че до сега не бил чистил нищо :? -доста ме учуди , за Пелетермите знам че спират от време на време .Каза само че леко обирал праха с мека четка -за боядисване :wink: а сега де -Аегето ще излезе стока :) .Обеща да го погледна .
Добри са и още по-добри ще стават :-D
Вярвай ми :wink:
armagedamian - специалист
syncho написа:
А как точно се чисти от костилките тая горелка??
Този котел се самопочиства на определен период от време.Можеш да регулираш времето на което да се чисти.Можеш да регулираш и още доста неща.Този котел гори и най-смотаните пелети без проблем.
sian - специалист
armagedamian написа:
filmatoplo написа:
Добри са и още по-добри ще стават :-D
Вярвай ми :wink:
Здравей колега, дай ми сайт за тези Айтоски котли, че в нета нищо не намирам. Благодаря.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: