• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
dj_marti79 - специалист
Браво.
Генератора сам ли го изработи или е готов? С постоянни магнити ли е?
ludiagsm - специалист
Супер мн добре изглежда.
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
Браво.
Генератора сам ли го изработи или е готов? С постоянни магнити ли е?
Да, аз си изработвам алтернаторите. С постоянни магнити са.
ludiagsm написа:
Супер мн добре изглежда.
Благодаря!
nik80 - специалист
от известно време ми се върти една идея в главата
като ще се прави преобразуване на енергията трябва да се гони високо КПД
идеята е когато е нужно като изход постоянно напрежение
не знам ефективността на алтернаторите за автомобили, но покрай CNC машините изчетох доста и си направих една но докато купувах разни серво мотори ми попадна един тип безчетков с ротор постоянен магнит, много малък 60х60мм дължината не я помня щото има и енкодер но е 400 вата, трифазен 3000 оборота номинални обороти, но като му дам намотките на късо ротора така блокира че едва успявам да го завъртя на ръка, за разлика от други електромотори с магнити които се превъртат сравнително лесно което ме навежда на мисълта че този е с много високо КПД и преобразуването започва почти от 0 оборота а до 3000 има още много
другото предимство - като алтернатора на кола - трифазен - 6 диода и готово
безчетков - никакво обслужване
edemy2001 - специалист
nik80 написа:
от известно време ми се върти една идея в главата
като ще се прави преобразуване на енергията трябва да се гони високо КПД
идеята е когато е нужно като изход постоянно напрежение
не знам ефективността на алтернаторите за автомобили, но покрай CNC машините изчетох доста и си направих една но докато купувах разни серво мотори ми попадна един тип безчетков с ротор постоянен магнит, много малък 60х60мм дължината не я помня щото има и енкодер но е 400 вата, трифазен 3000 оборота номинални обороти, но като му дам намотките на късо ротора така блокира че едва успявам да го завъртя на ръка, за разлика от други електромотори с магнити които се превъртат сравнително лесно което ме навежда на мисълта че този е с много високо КПД и преобразуването започва почти от 0 оборота а до 3000 има още много
другото предимство - като алтернатора на кола - трифазен - 6 диода и готово
безчетков - никакво обслужване
Проблем в случая са високите обороти. Търси нещо което ще ти вади над 15 волта при не повече от 300 оборота. Идеята е, че когато го развъртиш такова нещо на 500 оборота ще ти прави и ток.
nik80 - специалист
далеч съм от мисълта че ще се използва пълния капацитет на електродвигателя като генератор, всъщност и 1/10 ако се използва ако има по високо КПД както предполагам пак си заслужава
ако някой ден реша да правя генератор първото нещо което ще направя е стенд на който да тествам различни генератори и да намеря варианта с най добро КПД

също така и с подходящо електронно управление може да се регулира натоварването, т.е. черпенето на енергия, при по слаб вятър пак да могат да се зареждат акумулаторите макар и с много малък ток

идеята е различни методи като се комбинират да се изцеди максималното количество енергия от вятъра
но най сложно от всичко ми се вижда регулирането на ъгъла на лопатките, макар че знам как го правят фабричните все още нямам идеи как бих го реализирал
edemy2001 - специалист
nik80 написа:
далеч съм от мисълта че ще се използва пълния капацитет на електродвигателя като генератор, всъщност и 1/10 ако се използва ако има по високо КПД както предполагам пак си заслужава
ако някой ден реша да правя генератор първото нещо което ще направя е стенд на който да тествам различни генератори и да намеря варианта с най добро КПД

също така и с подходящо електронно управление може да се регулира натоварването, т.е. черпенето на енергия, при по слаб вятър пак да могат да се зареждат акумулаторите макар и с много малък ток

идеята е различни методи като се комбинират да се изцеди максималното количество енергия от вятъра
но най сложно от всичко ми се вижда регулирането на ъгъла на лопатките, макар че знам как го правят фабричните все още нямам идеи как бих го реализирал
Добре, нека да посмятаме. КПД на двигател използван в режим на генератор не надвишава 75%, защото той е правен за двигател, а не за генератор. Да свалим още 10 - 20% минимум загуби в редуктор, за да свалиш оборотите от 1500 - 3000 на 500 - 800, което е горе-долу приемливо за вятърна турбина, остават 50 - 55 % КПД. КПД на най-добрите лопати, чисто теоретично, достига 48%. Т.е. от механичната мощност на вятъра ще доведеш до генератора едва макс. 48%. И какво остава?
Най-доброто решение в случая го виждам да си поръчаш алтернатора с постоянни магнити на този, който може да ти го направи и да си направиш сам лопатите, мачтата и т.н. Какво би спечелил по този начин? КПД на лопатите вече го обсъдихме... КПД на алтернатора - 80 %. Загуби от предавка - няма, защото въпросния алтернатор работи на ниски обороти. За 1000 W алтернатор оборотите са около 500 - 600 мах. За по-малките мощности са 500 - 900 мах.
Имай в предвид и друго. Колеги тук споменаха за средните ветрове в България. Това, че един вятърен генератор е 1000W, не значи че той при всякакъв вятър ще ти произвежда такава мощност. Номиналната мощност на генератора, фабричен или не, се дава за скорост на вятъра 10 м/сек., което значи, че при скорост на вятъра около 2,5 - 3 м/сек., който духа нормално, същия ще ти дава значително по-малка мощност, защото механичната мощност на вятъра върху лопатите се смята като произведение на площта на лопатите по скоростта на вятъра на куб и КПД на лопатите (P=S*V^3*48%).
nik80 - специалист
май говорим на различни езици - започнах с това че този двигател е различен, той е друг клас, и се държи различно като генератор от други двигатели с които съм пробвал
освен това конструкцията му по нищо не се различава от алтернатор за кола, статор с намотки и въртящ се ротор постоянен магнит намагнитен на няколко полюси, не съм сигурен за броя но май бяха 8 , с тази разлика обаче че прецизността и използваните материали са на съвсем друго ниво, все пак в момента това е най доброто
но няма значение не ми се спори просто дадох идеята ако някой ден му доиде времето ще го тествам на стенд

edit: бях забравил че имам струг, сега го завъртях на 300 оборота и 3 лампи по 12 волта 21 вата светят малко но трябва да се направи нещо да мери въртящия момент и да се изправи с диоди за да се мери правото напрежение и ток
21 вата са по малко от 2А а намотките на този двигател са разчетени за 4.6А номинален ток
с подходяща електроника ще може да се черпи енергия и под 300 оборота
като гледам как се държи има хляб в тази идея
но при 12 волта диодите е хубаво да са шотки диодите, ще се спечелят още няколко вата

edit 2: още данни
на входа: 470 оборота, въртящ момент 0.58Nm мощност 28.5W
изход: 1 лампа 1.76А 12V = 21.1W КПД 74%

на входа: 640 оборота, въртящ момент 1.05 Nm мощност 70W
изход две лампи в паралел 12V 3.33A = 40 W КПД 57% (тук има малко грешка от големия ток и падовете по жиците, а мотора излиза от режим и кпд-то се скапва)

на входа: 810 оборота, въртящ момент 0.58Nm мощност 49W
изход две лампи последователно 1.76A 24V 42.2W КПД 86%

ако се ползват шотки ще се вдигне КПД-то по груби сметки с още 3-4 %
сега видях че същите двигатели ги произвеждат и за 1000 оборота до 5 КВата което със сигурност ще стане
същите данни ще могат да се постигнат при почти 3 пъти по ниски обороти, съгласен съм че без редуктор ще е по добре и нискооборотен двигател с повече полюси ще е по добрия вариант а при доближаване до номиналните обороти КПД-то ще се вдигне още малко

а за да се вдигне кпд-то да лопатите трябва да им се регулира ъгъла, с фиксиран ъгъл имат и фиксират работен режим, не може да се очаква много при голям диапазон на скоростта на вятъра
edemy2001 - специалист
nik80 написа:
.....
........edit 2: още данни
на входа: 470 оборота, въртящ момент 0.58Nm мощност 28.5W
изход: 1 лампа 1.76А 12V = 21.1W КПД 74%

на входа: 640 оборота, въртящ момент 1.05 Nm мощност 70W
изход две лампи в паралел 12V 3.33A = 40 W КПД 57% (тук има малко грешка от големия ток и падовете по жиците, а мотора излиза от режим и кпд-то се скапва)

на входа: 810 оборота, въртящ момент 0.58Nm мощност 49W
изход две лампи последователно 1.76A 24V 42.2W КПД 86%

ако се ползват шотки ще се вдигне КПД-то по груби сметки с още 3-4 %
сега видях че същите двигатели ги произвеждат и за 1000 оборота до 5 КВата което със сигурност ще стане
същите данни ще могат да се постигнат при почти 3 пъти по ниски обороти, съгласен съм че без редуктор ще е по добре и нискооборотен двигател с повече полюси ще е по добрия вариант а при доближаване до номиналните обороти КПД-то ще се вдигне още малко

а за да се вдигне кпд-то да лопатите трябва да им се регулира ъгъла, с фиксиран ъгъл имат и фиксират работен режим, не може да се очаква много при голям диапазон на скоростта на вятъра
След като имаш струг и можеш да премериш ток, вземи направи следното - кажи ми при определени обороти, каквито ти си избереш примерно 400, какво напрежение ти дава въпросния двигател без да включваш каквито и да било лампи или някакъв друг товар. Освен това премери какво е съпротивлението на намотката му между две фази, като не забравиш да премериш и съпротивлението на сондите на уреда с който мериш, и ми кажи тези данни и ще ти кажа някои интересни неща за твоя двигател.
А това за променлив ъгъл на атака на лопатите, просто го забрави. За евтини машини до 5 - 6 kW просто не си заслужава.
nik80 - специалист
без товар забравих да премеря, при 810 оборота както при последния опит - 34 волта право след диодите, иначе двигателя по каталог е за 200 ( или 100 не съм сигурен) волта трифазно 400Hz съпротивлението е около 2.5 ома на фаза до колкото мога да премеря с мултицета (без жиците) в каталожните данни не му дават съпротивлвението

конкретно този с тези данни не е най подходящ но този тип са най ефективните и ако ми падне някой на далавера за 1000 оборота ще си взема, но много рядко се срещат, най често са на 3000 и 6000 , преди година бяха пуснали много по ебей за без пари иначе са ужасно скъпи
този го взех за 17 лири иначе струва около 300 , за цнц-то беше идеален но не ми остана време да правя управление за безчеткови и останах с четковите

колкото за лопатките - не знам къде гледах клипче за не много сложна центробежна система, бяха я приложили на витло с 2 липати около 1.5 метра радиус, проста лостова система с тежести и пружини прави съвсем малка корекция с увеличаването на оборотите
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: