Как така само две греди.....на какво ще стъпят столиците? За какво ще завариш диагоналите?
Колко колони ще има?

Колко колони ще има?
пет май 15, 2026 9:33 amgogo7777 написа: Как така само две греди.....на какво ще стъпят столиците? За какво ще завариш диагоналите?Четири колони искам да има. Две греди по посока на наклона, върху тях се разполагат напречно столици. Една греда върху две колони образува П- образна рамка.
Колко колони ще има?
![]()
пет май 15, 2026 8:08 amjoro_tsanev написа: Здравейте ще изпълнявам и аз едноактен навес 6/6м с метални профили. Ще е в района на Пловдив, предвидил съм да е с главни греди IPE160 и столици 80/40/4 през 1м, колони 100/100/4 или 120/120/4 стъпващи на фундамент 60/60/60, планка с анкери 16мм, ще е покрит с термопанели. Въпросът ми е 2 греди ли да използвам ( една във високата част и една в ниската) или 4 броя по периметъра на конструкцията. Както и дали ще е удачно на две от страните да има диагонали или ще трябва и допълнително укрепване?
пет май 15, 2026 8:08 amjoro_tsanev написа: Въпросът ми е 2 греди ли да използвам ( една във високата част и една в ниската)Да!
пет май 15, 2026 8:08 amjoro_tsanev написа: ... дали ще е удачно на две от страните да има диагонали или ще трябва и допълнително укрепване?За да няма диагонали, връзката колона-греда трябва да е достатъчно корава. Към кухия квадратен профил RHS за колоната (100/100/4 или 120/120/4) се заваряват 3 броя шини 5мм, две хоризонтални и една вертикална и към тях се заваряват съответно двата фланша и стеблото на IPE160 гредата. Прибавя се и т.н. вута на английски haunch.
пет май 15, 2026 10:47 amjoro_tsanev написа: Четири колони искам да има. Две греди по посока на наклона, върху тях се разполагат напречно столици. Една греда върху две колони образува П- образна рамка.Не можеш да обясниш с думи. Две греди по посока на наклона образуват трапецовидна рамка с колоните, а не П-образна.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: