Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
svetliopi44 - Чирак...
Според метода на Phill трябва да умножаваме по 2 за двете намотки или:

2Аx 30V x 1motor x 2 fase = 120W ... Дряновската фирма не препоръчва повече от 2,5А но по съвети на ELEMENTAL да не надвишава 2А на драйвер за мотор .

И какво излиза 3ж120W = 360W

Съвсем се обърках ...
:?:

Пак мой мисли ... :) Моторите няма ли да дърпат толкова колкото им трябва ... смисъл да има резервен капацитет захранването ...
mika - специалист
svetliopi44, по горните сметки излиза, че за трите мотора, които си снимал, ти е достатъчно захранване 80W 30VDC. Иначе и аз предполагам, че и киловат ще върши работа.
ELEMENTAL - специалист
Svetliopi44, трафа си е супер.24-волтовата му намотка най-външната ли е?Относно токовата плътност (за която питаше) - 3-4А/мм2 (според някои източници дори 2А).10А биха били много, освен в случаите, при които трафа се охлажда принудително.Като цяло по-малка плътност на тока довежда до по-малки топлинни загуби.
Относно цитираните методики за изчисление на консумацията на моторите - за момента нищо не мога да кажа (нямах възможност да го прегледам целия pdf).Така или иначе не ми се виждат много точни.
Относно тока през моторите - 2А (2,5А при краткотрайно натоварване) е максималния ток при който сработва компаратора на L297.При това, веднъж сработил компаратора изключва изходите на ИС до появата на нов тактов импулс (от вътрешния осцилатор).С две думи казано 2-2,5А може да бъде само пиковата стойност на тока.Средната стойност е по-ниска.Тя разбира се ще зависи и от захранващото напрежение, и от параметрите на мотора, и от натоварването му .........
glupak - специалист
svetliopi44, ако не е тайна, откъде си купи трафа? Че той е по-евтин от цената му като скрап!
svetliopi44 - Чирак...
glupak написа:
svetliopi44, ако не е тайна, откъде си купи трафа? Че той е по-евтин от цената му като скрап!

Имаш Л.С. :arrow:
svetliopi44 - Чирак...
ELEMENTAL написа:
Svetliopi44, трафа си е супер.24-волтовата му намотка най-външната ли е?
В Събота ще му правим тестове под товар да видим на коя намотка как се държи.Ще дойде един приятел ,че аз нямам подходящ уред за измерването... ще ви пиша на коя колко дава ...

Чакам за драйверите 2та чипа L298 и съм готов... предполагам ,че другата седмица ще пристигнат.

Тези дни трябва да дам чертежите за конструкцията и сега мисля каква да е ... :?

Размерите ще са 600 за х ; 550 за y ; 300 за z...
Между работния плот и z съм оставил 150мм дали е достатъчно ... :?
Давайте съвети ако мислите че бъркам някъде ...

Чудя се дали да не удължа работния плот малко напред с около 100мм за да използвам на 100% хода на машината(снимка 2 ) а от страни да затворя също и да сложа някакви четки за да не влиза много прах при направляващите и винта.
На Z съм поставил по един лагер на ос , надявам се да не е проблем,вие как мислите ??? :?

Прикачен файл

3.jpg
3.jpg (75.85 KиБ) Видяна 4156 пъти

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (67.55 KиБ) Видяна 4156 пъти

Прикачен файл

sketchup.jpg
sketchup.jpg (74.83 KиБ) Видяна 4156 пъти
glupak - специалист
svetliopi44, чиповете ги има налични в http://www.futurel.bg/, аз си купих оттам, без чакане, любезни...
Последна промяна от glupak на съб мар 27, 2010 8:30 pm, променено общо 2 пъти.
velsi - Почетен майстор
svetliopi44 написа:
Тези дни трябва да дам чертежите за конструкцията и сега мисля каква да е ... :?

Размерите ще са 600 за х ; 550 за y ; 300 за z...
Между работния плот и z съм оставил 150мм дали е достатъчно ... :?
Давайте съвети ако мислите че бъркам някъде ...

Чудя се дали да не удължа работния плот малко напред с около 100мм за да използвам на 100% хода на машината(снимка 2 ) а от страни да затворя също и да сложа някакви четки за да не влиза много прах при направляващите и винта.
На Z съм поставил по един лагер на ос , надявам се да не е проблем,вие как мислите ??? :?
Размерите са добри. Втория вариант с изнасянето на плота е добър. И аз съм го направил така. За праха те съветвам да подходиш по друг начин. Вместо да се опитваш да предпазиш направляващите по Х по-добре направи конструкцията такава, че да можеш лесно да ги почистваш. При вариант 2 това ще е много по-трудно. И при мене Z е с по един лагер, но ако имаш възможност да сложиш по два не се колебай да го направиш, заслжава си!
svetliopi44 - Чирак...
Линка , не работи... :?
Колко парички е там , аз вече ги поръчах така че ще чакам... :wink:

Velsi благодаря ,сега видях че си писал. Страниците мислех да са просто декоративни ...в смисъл да могат да се демонтират лесно за почистване и смазване ... за Z мисля че ако няма проблем да е с един лагер ще е по добре иначе ще стане по-тежка конструкцията понеже ще трябва да я вдигам още за да има място за по 2 лагера. :?
glupak - специалист
Опитай на Futurel, мощният е 4лв. а управлението 6лв.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: