Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Три тона пелети ама друг път.
s_s1 - специалист
Вичи написа:

На практика, поне при мен не е точно така. След като на 1 април спрях помпата на отоплението, оставих за проба 3 дни котела да топли само бойлера и буфера. Имам топломери на котела и бойлера, отчетоха, че котела харчи 17 - 18 кВч, а бойлер усвоява 11-12 кВч. Около 30 % се губят от загуби в котел, тръби и буфер. Всичко е горе - долу добре изолирано - ето снимки, буфера е самоделка 500 л, 100 мм вата:

Като цяло 10.10.2015 - 01.04.2016 200 кв. м., къща, 3005 кг иглолистни пелети 10237 кВч., в т.ч. 1401 кВч. БГВ, средно 3.41 кВч./ кг.
И накрая, понеже много хора твърдят, че изкарват 4.2-4.5- 4.8 кВч/кг, предлагам награда от 50 л отлежала ракия по избор, на този който ми настрои котела на разход над 4 кВч/кг с пелети по негов избор.
Сетих се за това:
s_s1 написа:
s_s1 написа:
Една статистика не е за моята къща, а на приятел:
еднофамилна къща на 1 етаж, отопляема площ около 190 кв.м., обем около 515 м3.
Котел и горелка бисолид комби от 19.01 с монтиран топломер.
За 5 денонощия топломера е отчел 2,58 мвч
Изгорени са 580 кг пелети от дървесина.
Това означава 4,4 кв от килограм пелети, нали? Горелката е работила постоянно на пълна мощност за този период.
Вичи - специалист
Трифониии, става дума за топлене на вода през лятото...

Филме, не че ми е важно дали някой ми вярва, но понеже ценя мненията и съветите ти, те каня следващия сезон да ме посетиш със собствена рулетка, термометър и кантар. Или да ти пратя снимки на ТИ на къщата.

s_s1, и тогава ти отговорих, че това е по 21.5 кВ за час, дори и при неизмазана къща 190 квадрата няма къде да отиде тази енергия, има някаква грешка.

Да кача ли снимки на ракията?
filmatoplo - майстор
:) Това снощи ли съм го писал,значи съм извинен.
s_s1 - специалист
Вичи написа:
Трифониии, става дума за топлене на вода през лятото...

Филме, не че ми е важно дали някой ми вярва, но понеже ценя мненията и съветите ти, те каня следващия сезон да ме посетиш със собствена рулетка, термометър и кантар. Или да ти пратя снимки на ТИ на къщата.

s_s1, и тогава ти отговорих, че това е по 21.5 кВ за час, дори и при неизмазана къща 190 квадрата няма къде да отиде тази енергия, има някаква грешка.

Да кача ли снимки на ракията?
През тавана най-много, под плочата има гипскартон, но вата няма, в/у плочата няма изолация, на пода върху плочата са положени 3 см. фибран, върху тях е стиропора върху, който се реди подовото и не знам дали е достатъчно, прозорците са с много голяма площ, но пък като напече зимното слънце вътре рязко става жега.
А както вече писах такива са показанията на топломера инсталиран от техници на Ерато. Освен нещо да са го омагьосали, за да излъжат човека, че проблема му е в строителството на къщата, а тяхната система си работи добре, знам ли?

П.П. А за загубите при греене на бойлера: Ако при Вас са 30% при моята система, ако грея само бойлер ще са над 60%, защото загубите от неизолирани повърхности на котела са големи, тръбите около котела са големи 1 до два цола и неизолирани. Като се завъртя някъй уйкенд в къщи ще направя опит пак да грея с пелети бойлер, но ще меря и ел. енергията и после ще замеря колко ел. енергия за същия период от време хаби само бойлера.
filmatoplo - майстор
Колко киловата е този Пелетерм.
Вичи - специалист
filmatoplo написа:
Обясни моля те какво е котлето и горелката.
Вичи написа:
Пелетерм V2 30 kw. Подово навсякъде, 5 радиатора в основните помещения. Буфер 500 л., бойлер 200 л., обикновени помпи на малкия кръг , бойлера и рециркулацията, с електронно регулиране на двата отоплителни кръга, три трипътни вентила.
Вичи - специалист
s_s1 написа:
на пода върху плочата са положени 3 см. фибран, върху тях е стиропора върху, който се реди подовото
Предполагам, приятеля ти не е само с подово, защото на 190 кв. м . РЗП може да се ползват не повече от 110 - 120 за подово заради площта на стените, отстоянията, някоя мебел... Получава се около 200 вата на квадратен метър, а при спазване на здравословната норма от 29 гр. на пода може да получиш пряко сила 100 вата. Искам да кажа, че да изкараш тази енергия само през подово трябва да си ходил на курсове по нестинарство.
Miro4774 - специалист
Здравейте група дали мога да купя от Грейко само горивната камера на горелката?
LazarGanev - "Велик майстор"
Разбира се

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: