• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 244
Всичко за дърводелството
ZEDYCUS - майстор
PvT

Red_line написа:
Колеги някой може ли да ме посъветва как да пригодя тази оберфреза на маса http://www.ambrimedia.com/powertools.am ... 1830AF.jpg Проблема не в изработката на масата а в това че самата фреза няма опция за постоянна работа без да държиш копчето :evil:

Най лесно и ефикасно стискаш копчето с една свинска опашка, работи безотказно.
Не трябват никакви свински опашки, отиваш и си купуваш копче,прекъсвач както искай го наричай, да издържи на амперите на машината и да влиза като размер на мястото на оригиналния копчелък. Разглобяваш , запазваш стария прекъсвач за гаранцията и монтираш новия, ако няма гаранция давай смело. Монтирал съм такива прекъсвачи вече на три оберфрези става перфектно, кеф ти стационарна работа, кеф ти ръчна и не ти умалява пръста от стискане. Тази последната я взех от нашия форум, беше вързана постоянно на късо, доста изненадан останах, но както и да е,а оригиналния копчелък беше залепен и си остана така. Оправих и лостта за застопоряване ,че липсваше и сега работи идеално. А проста маса някъде бях качвал и снимка ще погледна. Поздрави.

Ето линк към една проста и лесна за работа маса , за водач проста летва с две стяги. То друг не ми и трябваше.
download/file.php?id=23115
download/file.php?id=23032

Прикачен файл

ABCD0001.JPG
Нека попитам знаещите и опитните тук...фреза имам (остана от брат ми ама него го няма за жалост в Б-я)и искам да си направя первази/цокли от лист мдф,с непретенциозен финиш Изображение
Интересно ми е захващал ли се е някой с подобна дейност и струва ли си усилията?Идеята е да се фрезова,реже ,фрезова,реже и т н после мисля да ги пръсна с грунд и на края боя
ZEDYCUS - майстор
Най добре ги нарежи на размер -широчина,дължина с циркуляр и на фрезата само заоблянето, иначе ще ти се вземе здравето да ги режеш с фрезата, а няма и да ти стигнат правите фрезери, за отрицателно време ще ги захабавяш. МДФ-а е пълен с камъни и боклуци. :-D
Естествено че с циркуляра ще се режат,инък с фреза ще е самоубийство,идеята ми е да сложа листа на тезгяха като почна със заоблянето,после ряз с циркуляра по размера,и после пак така ...фреза,циркуляр ,фреза,циркуляр...туй ми е идеята
ZEDYCUS - майстор
Карай по операции, само рязане с циркуляра и само фрезоване, иначе ще се замоташ . :-D
elanmorin - напреднал
Едно самоделно плотче е добро решение, обаче с такова закрепяне под плота ми се струва, че няма да има никаква видимост, примерно ако искам да джобове за сглобки. Не съм дърводелец, и в момента вече замислям да си зема такава ръчна фреза, та и със терминологията не съм изобщо в час. Но то няма да има видимост. Може би ще ми дойдат идеи като я взема в ръце, но ако фрезата се закрепи хоризонтално с вертикални водачи, няма ли да е по-добре.
То даже не знам какви вибрации има това, чудо и каква стабилност изисква...
С две-три заварки и метални ленти вертикално през плота дали няма да стане добре?

Но всъщност искам да питам за фрезерите. Най-вече какъв фрезер ми трябва за нутове ( сега таман разбрах как се нарича:)
Изображение
Само, ще ми трябват затворени сглобки,смисъл да не е като улей открай докрай.
Та кой, ще е най-подходящия фрезер за тая цел? А и за заобляне на ръбове, рязане и изглаждане.
По принцип вървят ли към фрезите някакъв фрезери?
И тука се спрях според цената на два Raider.
Разлика в цената 40 лева някъде, каква е разликата, освен че явно единия има ограничител, и е по-малко вата?
Ето тия.
http://www.raider.bg/data/product/250/detailed.jpg
http://www.raider.bg/data/product/249/1_big.jpg
Смисъл от дадените характеристики не виждам друга разкила, само и в максималните обороти, откъм функционалност?

Просто трябва да събера достатъчно инфо до ден-два, и да я вземам. А нямам пари за проби-грешки..
Един приятел си беше взел някакъв прободен трион, обаче се оказа, че не е съвместим с други ножове.

И последно гледам на някои снимки има прахоотвеждач, по принцип ако фрезата е описана с така опция, прахоотвеждане, това значи, че това върви към фрезата или се купува отделно?
null - специалист
Какво е "джоб за сглобки"?
Ако имаш впредвид за плота на масата - до сега два пъти съм си правил - 2см само челно с лепило и яко стягане.
Купувах си и готови - и те са така.
Даже моите на кухненска маса използвана вече 4 години не си и мисли да мръдне.
По-добре направо кажи какво искаш да правиш за да получиш по-адекватен отговор.
Относно закрепването за маса на фрезата - трябва да е много здраво хваната и масата да е стабилна. Особено ако използваш евтини китайски фрезери. Натискаш и масата мърда. Не е добре като се има впредвид, че се върти с около 20000 об/мин. Закрепва се под плота самата машина и отгоре се извежда само фрезера колкото трябва според случая.
Двете показани фрези са си две различни машини.
Едната е така наречената "потапяща" http://www.raider.bg/index.php?p=5&cat=78&id=250
Това според мен е по-универсалната машина. И тя има страничен ограничител. Не го мисли.
С другата не съм работил. Само съм гледал клипове.
Аз бих си купил първата заедно с качествени фрезери, защото тия от 50лв 50бр не стават за почти нищо.
За това питам какво искаш да правиш. Тогава можем да ти препоръчаме и фрезер с подходяща "форма".
Дрън, дрън ... аз съм програмист ... уча се с клипове от youtube
elanmorin - напреднал
null написа:
Какво е "джоб за сглобки"?
Ако имаш впредвид за плота на масата - до сега два пъти съм си правил - 2см само челно с лепило и яко стягане.
Купувах си и готови - и те са така.
Даже моите на кухненска маса използвана вече 4 години не си и мисли да мръдне.
По-добре направо кажи какво искаш да правиш за да получиш по-адекватен отговор.
Относно закрепването за маса на фрезата - трябва да е много здраво хваната и масата да е стабилна. Особено ако използваш евтини китайски фрезери. Натискаш и масата мърда. Не е добре като се има впредвид, че се върти с около 20000 об/мин. Закрепва се под плота самата машина и отгоре се извежда само фрезера колкото трябва според случая.
Двете показани фрези са си две различни машини.
Едната е така наречената "потапяща" http://www.raider.bg/index.php?p=5&cat=78&id=250
Това според мен е по-универсалната машина. И тя има страничен ограничител. Не го мисли.
С другата не съм работил. Само съм гледал клипове.
Аз бих си купил първата заедно с качествени фрезери, защото тия от 50лв 50бр не стават за почти нищо.
За това питам какво искаш да правиш. Тогава можем да ти препоръчаме и фрезер с подходяща "форма".
Дрън, дрън ... аз съм програмист ... уча се с клипове от youtube
Еми май се наричат нутове - вдлъбнатините където ще се съединяват елементите, единия влиза в другия.
А ми трябва като за сега за маса тип бюро или обратното.
Като при снимките в началото на темата, нарези, изрязване, дълбаене, оформяне на ръбове. Така дали това зависи само от нитовете/фрезерите или както и да се наричат "приставки" за фрезата. примерно тия на Raider, които пуснах ще се оправят ли или пък нещо друго за тая цена?
Вече плот ще го измисля, то аз имам и стара дърводелска маса.
Просто аз принципа само от картинките го схванах общо взето, обаче дали тая фреза действа сравнително леко или изисква здрав натиск и водене, вибрации и подобни. Тоя като го гледам на снимките все едно е рязал масло.
И тва прахоотделяне, то ще е ужас, ако хвърчи накъдето свари.
null - специалист
elanmorin написа:
... И тва прахоотделяне, то ще е ужас, ако хвърчи накъдето свари...
Прав си. Не става в хола.
Аз моята фреза съм я монтирал на плота на настолния циркуляр. Когато работя с циркуляра е пусната и не стърчи.
Извел съм копчето с пусков бутон на удобно място. Не съм я свалял от там от когато съм я монтирал...
Мой съвет е да използваш готов плот. Не си е работа без инструменти да си го правиш. Казвам от опит...
За другите операции мога да препоръчам фрезерите, които ползвам
Изображение
http://www.teka-bg.com/index.php?option ... &Itemid=78
Страшна работа ти казвам :) Ползвам си го като обикновен прав фрезер за да си копая каналчета. Например за сглобката на краката на маса към царгите (длаба на краката, изтъняването на чепа откъм царгата)
За този стол
viewtopic.php?f=35&t=34054
използвах лагера за да водя по шаблона. Така имам четири еднакви седалки за стол.
Може да се използва заедно с линеал (или някаква права дъска) заради гладкия срез, който се получава.
Например при ПДЧ плочи с някакъв ламинат от циркуляра накъртва. Режа с надмерка и после с фрезата чисто и точно.
Радиусов фрезер
Изображение
С това заобляш ръбове. Само трябва да решиш с какъв радиус...
Чеп и длаб
Изображение
http://www.teka-bg.com/index.php?option ... &Itemid=78
Доста е скъп и не съм си го купувал. Но и не ми е трябвал.

Основно ползвам няколко различни размера от горните два фрезера.

Имам една кутия китайски фрезери за да имам повече форми, но почти не ги ползвам.
До сега съм си купил десетина фрезера на CMT. Всеки път като ми потрябва конкретен си го вземам.
Хубавите фрезери наистина карат като в масло. Но не си и помисляй, че може леко да държиш машината. ДЪРЖИ СЕ ЗДРАВО С ДВЕ РЪЦЕ.

Погледай малко клипове как работят хората с фрезата и ще ти стане по-ясно
пример http://www.youtube.com/watch?v=kTeyFhrM ... re=related
Почти за всяка операция която може да ти хрумне има клип как става. Просто погледай и даже ще ти дойдат още идеи.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 244

Тема "Фреза и оберфреза." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: