• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 315
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
bobivan по твоята логика следва, че и въглища и дърва като гориш по един и същи начин би следвало да горят. Че то има разлика в начина на горене м/у борови дърва и дъбови дърва, та какво оставало и за пелети, произведени от различна суровина...
Bobivan - специалист
Темата е за пелети,не за дърва или за въглища.... :snakeman: :snakeman: :snakeman:
syncho - майстор
Да, но пелетите са само една форма. Те се произвеждат от различна суровина и от там идва и сравнението, което по-горе направих.
lordvlad - напреднал
syncho аз имах същия проблем с пелети купени от кюстендил. Правих всевъзможни опити с настройката на горелката на камината, без никакъв резултат. Когато има пясък и се разтопи и направи малко шлак, след това горивния процес ти отива на кино и шлаката се увеличава лавинообразно. След като смених пелетите пак си играх с настройките и не можах да докарам шлак. Въпрос на примеси в пелетите е!
valqk - специалист
на пелетите какво им се гледа за да са качествени?
- мин. калоричност
- макс. % пепел
- макс. влажност
нещо друго?
Как се преценява дали са качествени (освен да вземеш 2-3 чувала и да ги изгориш)?
glorious - специалист
Здравейте, и аз да се включа за новия сезон,че бях си изгубил паролата за форума.

На пелетите аз им гледам за колко стоплят водата и колко пепел хвърлям на седмица.Тази година заредих от Стара Загора- 1тон от Баумакс/австрийско-румънските пелети/ и 1 тон от Средна Гора АД.Тъй като от Баумакс-пелетите съм доволен като качество, но не и от цената, сега горя тези на Средна Гора АД.Засега съм доволен.Белички са,дори сякаш малко по-светли от на Баумакс.На по-къси парчета са, топлят, но са 336лв/тон, което е прилична цена.Казаха ми ,че са произведени от чамов материал.

Тези на Техноууд, ги продават и в Ямбол,ходих да видя новите доставки, едни тъмни,тъмни пелети, не знам,само кори ли има или се правят от някакво тъмно дърво...?! Миналата зима бях вземал от тях, но бяха някаква по-стара доставка- не топлеха и повече пепел правиха.

Сега погледнах картата с производителите на пелети, някой да има наблюдения върху пелетите на Био Пелетс България, с.Цалапица, Пловдив и "Керпи" Павликени?

ето една снимка на пелетите на Средна Гора АД :

Прикачен файл

384675_2081880052975_1424292594_31792620_2120114260_n.jpg
384675_2081880052975_1424292594_31792620_2120114260_n.jpg (111.5 KиБ) Видяна 9621 пъти
filmatoplo - майстор
То гадно за бизнеса с пелети ама -може ли да се направят 2 таблици- в които да се напише кои пелети и от къде са добри за 1.-присадени горелки на ерато и фероли , и 2.-пелети които стават за горене в Пелетерм и други подобни. :wink:
KStv - помощник
От този отоплителен сезон съм на пелети. Към котел Sime монтирах горелка Фероли 7. От средата /15/ на октомври съм изгорил 40 чувала пелети от Разлог, не съм сигурен за името на фирмата. Цената на която ги взех е 5,50 лв. за чувал. До сега два пъти съм изхвърлял пепелника на котела. Не съм ползвал други пелети и нямам база за сравнение, но за момента от тези съм доволен. Горелката работи по три четири часа сутрин и толкова вечер. Обикновено сутрин преди запалване чистя чугунената горивна скара на горелката. Четири сезона се отоплявах с донбаски въглища и разхода на гориво ми бе между 4,5 и 5,5 тона на сезон. Не зная какво да очаквам като разход /за сезон/ при отоплението на пелети. Хамалогията я няма и ако разхода е приличен /1 тон на месец/ ще съм доволен.
kuuuuuul - майстор
А каква квадратура отопляваш,изолация и т.н. за да може да се ориентираме.
KStv - помощник
kuuuuuul написа:
А каква квадратура отопляваш,изолация и т.н. за да може да се ориентираме.
Отоплявам двуетажна къща, по 85 кв.м етаж, плюс отделна постройка /кабинет/ 35 кв.м и два бойлера по 100 литра. Къщата и кабинета са с външна изолация, като тавана на втори етаж е изолиран с минерална вата и гипсокартон. Дограмата е дървена, двукрила + външни ролетни щори.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 315

Тема "Мнение за производители на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: