• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 31
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте. Искам да попитам дали има опит с монтиране на пелетна камина панелен блок.
Както знаете, там коминът е общ за всички етажи и всеки се присъединява след 2-3 м. вертикална част само за него. Т.е. едно двойно коминско тяло за всички. Няма ли опасност да се задими съседа отгоре или отдолу заради вентилатора на нашата камина?
king82 - специалист
Въпрос към Jabata. Прочетох темата ама не ми стана ясно колко квадрата топлиш с Равели-то и какъв разход дава за 24 часа примерно. С какво си се топлил преди тази камина и какво ти е коствало като разход също. Зарибявам се и аз за пелетна каминка, че по мързеливо ми се вижда. Отоплявам около 70 квадрата(реални отопляеми) с вградена камина Прити 18кв на водната риза. Три зими подред харчим средно по 8 кубика сухи дърва(казано в пари 500 лева на зима). Та искам да се ориентирам горе долу, евентуално минаване на пелетна камина какво ще ми коства на сезон. Визирам конкретно камините Ravelli HR 100 и Duchessa Idro Steel , така че въпроса може да се отнесе и към други хора имащи преки впечатления от тези две камини.
syncho - майстор
king за Duchessa-та имам клиенти, които са изкарали сезона с 800кг, но имам и такива, които са го минали с 1,5тона. Зависи от начина на ползване, температурата, която се иска да се поддържа, както и от изолацията на мястото. При всички положения при една средно статистическа зима (не много студена като преди 3 години и не като последната топла) нормален разход според мен би бил около 1т-1,2т за жилище около 80-90м2 с една не лоша изолация.

Предполагам, че с Равели няма да е много по-различно положението.
king82 - специалист
Ако кажем че зимата е 4 месеца и вземем максимума който казваш 1,2 тона, ще рече 10 кг на денонощие???? Така ли е наистина, защото звучи примамливо?
syncho - майстор
Пак казвам, че това е някакъв осреднен вариант и всеки дом си има особености и може и да е повече, а може и да е по-малко. Това е като наблюдения от хората, които са ни клиенти и са споделили.
jabata - специалист
kokor написа:
Здравейте. Искам да попитам дали има опит с монтиране на пелетна камина панелен блок.
Както знаете, там коминът е общ за всички етажи и всеки се присъединява след 2-3 м. вертикална част само за него. Т.е. едно двойно коминско тяло за всички. Няма ли опасност да се задими съседа отгоре или отдолу заради вентилатора на нашата камина?
Наясно съм как са комините в панелните блокове, и като цяло в блоковете, и стига комина да не е тотално задръстен, няма никакъв проблем да закачиш камина. При нея издухването на газовете става принудително (вентилатора) и поради това е достатъчен само един димоотвод (може и без тяга) или комин. Реално камината не се различава от един аспиратор, дори и температурата на газовете не е по-различна. При мене температурата на газовете е макс 80 - 85 градуса (при максимална мощност) и то на изхода на камината, в комина сигурно са някъде към 60 и по-малко.
Аз съм по-същия начин, и до момента никой съсед не е пропищял от такова нещо, няма и причина да пропищи, защото това е комин, и никой няма право да ти каже какво ще включиш към него, печка чудо или камина. Даже знам за много случай, в които панелните блокове, преди да ги включат към топлофикация са се топлили на дърва.
Така че, нямаш грижи стига комина да е проходим, а това можеш много лесно да го провериш с един запален вестник.
jabata - специалист
king82 написа:
Въпрос към Jabata. Прочетох темата ама не ми стана ясно колко квадрата топлиш с Равели-то и какъв разход дава за 24 часа примерно. С какво си се топлил преди тази камина и какво ти е коствало като разход също. Зарибявам се и аз за пелетна каминка, че по мързеливо ми се вижда. Отоплявам около 70 квадрата(реални отопляеми) с вградена камина Прити 18кв на водната риза. Три зими подред харчим средно по 8 кубика сухи дърва(казано в пари 500 лева на зима). Та искам да се ориентирам горе долу, евентуално минаване на пелетна камина какво ще ми коства на сезон. Визирам конкретно камините Ravelli HR 100 и Duchessa Idro Steel , така че въпроса може да се отнесе и към други хора имащи преки впечатления от тези две камини.
Ами и аз отоплявам реално около 70 квадрата, имам изолация но не е цвете, но не е и като да няма.
Що се отнася до разхода, много различно. Зависи колко време в денонощието гори, каква температура поддържаш, и т.н. и разбира се, колко е студена зимата.
Аз лично този сезон изкарах с 1.5 тона, но съм поддържал 24-25 градуса, и камината е работила денонощно на минимална мощност. Вярно разхода е голям, но камината гори все пак 24 часа в денонощието, и на няколко дена веднъж се спира за 1 час за почистване. И от Март започнах да я изключвам за няколко часа през деня.
Така че зависи най-вече от това каква температура се поддържа, и колко гори. Като цяло при минимална мощност, непрекъснато горене разхода е около 20кг на 24 часа.
king82 написа:
Ако кажем че зимата е 4 месеца и вземем максимума който казваш 1,2 тона, ще рече 10 кг на денонощие???? Така ли е наистина, защото звучи примамливо?
Като цяло този разход е напълно постижим, в случай че жилището е изолирано, и камината работи вечер и нощем, а през деня когато обитателите са на работа се спира.
Не вярвам при тебе Прити-то да гори 24 часа в денонощието.
jabata написа:
kokor написа:
Наясно съм как са комините в панелните блокове, и като цяло в блоковете, и стига комина да не е тотално задръстен, няма никакъв проблем да закачиш камина. При нея издухването на газовете става принудително (вентилатора) и поради това е достатъчен само един димоотвод (може и без тяга) или комин. Реално камината не се различава от един аспиратор, дори и температурата на газовете не е по-различна. При мене температурата на газовете е макс 80 - 85 градуса (при максимална мощност) и то на изхода на камината, в комина сигурно са някъде към 60 и по-малко.
Аз съм по-същия начин, и до момента никой съсед не е пропищял от такова нещо, няма и причина да пропищи, защото това е комин, и никой няма право да ти каже какво ще включиш към него, печка чудо или камина. Даже знам за много случай, в които панелните блокове, преди да ги включат към топлофикация са се топлили на дърва.
Така че, нямаш грижи стига комина да е проходим, а това можеш много лесно да го провериш с един запален вестник.
Благодаря за отговора!
Колега, не знам каква ти е камината и топлинната мощност на мрежата, но 60 градуса на изходящите газове е малко. Ти си на ръба да се образува конденз на катран в тръбите и комина. Това е вредно за материала, от който е изработена камината или котела, а е много гадно като започне да се стича и мирише.
jabata - специалист
kokor написа:
Благодаря за отговора!
Колега, не знам каква ти е камината и топлинната мощност на мрежата, но 60 градуса на изходящите газове е малко. Ти си на ръба да се образува конденз на катран в тръбите и комина. Това е вредно за материала, от който е изработена камината или котела, а е много гадно като започне да се стича и мирише.
Вече бях споменал че съм с Равели. Иначе грешката е моя, минималната температура която съм засичал е 62. В повечето случаи работи на 65-68 градуса на газовете, което вече си е в норми. А и дори 60 е все още в норми, важното е, да не пада под 60 при работа, изключая старт-стоп.
Иначе за конденза си прав, но той е ако падне под 58 градуса. Казвам го от опит, защото съм си играл да тествам.
Но вероятно този процес се развива в комина, защото охлаждането продължава там.
Така се намалява драстично сечението, а пък като се запали (това се случи при нас на два пъти) гори 2-4дни.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 31

Тема "Камина на пелети с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: