• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 19
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
galin56 - специалист
Ами точно така както го каза. Въртиш врътката мултимера на АС и мериш в двата края на нагревателя. Няма да изгориш мултимера не се страхувай за това.
Последна промяна от galin56 на съб яну 26, 2013 4:32 pm, променено общо 1 път.
DMN - майстор
Ей, накарахте ме и мен да се включа с експеримент.
Използвах следните уреди и елементи: ватметър; волтметър който на променливо напрежение отчита T-RMS, диод 1N4007 и поялник с нагревател около 30W.
Работа без диода:
ток по показание на ватметъра- 0.115А
мощност по показание на ватметъра – 27.6 W
напрежение по показание на ватметъра - 237V
напрежение по показание волтметъра с T-RMS – 235V
косинус фи по показание на ватметъра - 1
Работа с диода:
ток по показание на ватметъра - 0.078А
мощност по показание на ватметъра – 14W
косинус фи по показание на ватметъра – 0.76
напрежение по показание на волтметъра след диода с T-RMS -127.5V(променливо) и 107V на обхват право напрежение.
Дано съм помогнал с нещо за решаване на задачата.
Последна промяна от DMN на съб яну 26, 2013 4:33 pm, променено общо 1 път.
gogo7777 - майстор
Ами точно така както го каза. Въртиш врътката мултимера на АС и мериш в двата края на нагревателя. Ще видиш че си е 220 волта. Няма да изгориш мултимера не се страхувай за това.
Аха ОК. Мислех, че е дедопустимо това, но щом казваш ще пробвам. Това не го знаех :-D
galin56 - специалист
gogo7777 написа:
Ами точно така както го каза. Въртиш врътката мултимера на АС и мериш в двата края на нагревателя. Ще видиш че си е 220 волта. Няма да изгориш мултимера не се страхувай за това.
Аха ОК. Мислех, че е дедопустимо това, но щом казваш ще пробвам. Това не го знаех :-D
Пробвай. А иначе за показанието DMN е прав. Аз сгреших. Няма да премериш 220 волта, защото мултимерите мерят ефективна стойност, а тя след диода ще е по-малко . Показанието ще бъде както той го е измерил.
todortv - майстор
DMN написа:
...
косинус фи по показание на ватметъра - 1...

...косинус фи по показание на ватметъра – 0.76...
За диода и нагревателя, съм сигурен, че има още съмнения, мнения,неяснота... :shock:
Обаче, защо се получава разлика във фактора на мощност, с диод и без? :idea:
galin56 написа:
Аз сгреших. Няма да премериш 220 волта, защото мултимерите мерят ефективна стойност, а тя след диода ще е по-малко .
А, 220V каква стойност е?
Последна промяна от todortv на съб яну 26, 2013 7:59 pm, променено общо 1 път.
8180 - майстор
todortv написа:
Обаче, защо се получава разлика във фактора на мощност, с диод и без? :idea:
Според мен, сам си си отговорил. Макар да е обозначено като косинус Фи, вероятно ватметърът измерва именно Фактора на мощност, който освен фазовата разлика при синусуидален сигнал, отчита и разликата във формата на напрежението и тока. С диод има такава за тока, но се затруднявам да коментирам коректността на числата.
Прилични ми изглеждат показанията на ватмера и половин мощност с диод.
todortv - майстор
8180 написа:
...освен фазовата разлика при синусуидален сигнал, отчита и разликата във формата на напрежението и тока. С диод има такава за тока,...
Беше уточнено, че диода е "идеален", ти какво имаш предвид за тока?
При реалните диоди, какво се случва?
8180 написа:
Прилични ми изглеждат показанията на ватмера и половин мощност с диод.
Ти на сметките ли вярваш или на уреда, който не си видял?
Последна промяна от todortv на съб яну 26, 2013 8:40 pm, променено общо 1 път.
8180 - майстор
todortv написа:
Че половината период е нула, също и както и фазовото отместване. При което косинус Фи, няма как да се дефинира. Теоретично, в случая се дефинира Фактор на мощност, като съотношение между основния хармоник и високите (по памет). Само дето вече не си спомням, при активен товар, какво ставаше с тези хармоници.
Затруднява ме и сметката по данните на DMN:
На контакта с диод:
U*I*cosФ = 237*0,078*0,76 = 14W (половин мощност) и както го смята ватмера.
И на товара, след диода:
U*I = 127*0,078 = 10W, за това нямам идея. Възможно е, ако се измери с мултицета, токът да е по-голям.
Имаше една голяма тема-задачка с 10 компютъра - доста се коментира и е подобно, ама не ми се търси сега.

Не е маловажно да се поразнищят тези неща, защото присъстват практически навсякъде в съвременните (вкл. "енергоспестяващи") техники. Вярно, не го плащаме, но за енергийната система не е безразлично, вероятно.
todortv - майстор
8180 написа:
todortv написа:
Че половината период е нула, също и както и фазовото отместване. При което косинус Фи, няма как да се дефинира. Теоретично, в случая се дефинира Фактор на мощност, като съотношение между основния хармоник и високите (по памет). Само дето вече не си спомням, при активен товар, какво ставаше с тези хармоници.
......
Майката на Фурие беше най споменаваната ония години....но в случая не е виновна!
hidrazin - майстор
Айде спрете се вече, че станахме за смях. Сега на този нагревател му трябва и логически анализатор или спектрален да му закачим? Всичко е много елементарно!
Колегата DMN много правилно е измерил. За cosφ е нормално да греши уреда но товара ни е чисто активен та е 1. Всичко останало е вярно.
Имаме нагревател 400W на 115V. Съпротивлението му е 33Ω. При нормално захранване от 115V тока през него е 3,49А.
Ако го захраним с 230V тока през него ще е 6,97А и ще трябва да устиска мощност от 1600W. Невъзможно е да я устиска. Слагаме диод. Мощността пада
на половина - 800W. Тогава вече за тока имаме 800/33=24,24, √24,24=4,92А което е 1,41 пръти по-голям ток от номиналния.
Няма да го издържи за дълго без добро охлаждане. Още повече, че тези нагреватели нямат никакъв аванс като мощност. Изчислени са на предела на
възможностите си за да горят навреме и да се подменят. :-D Не е така с добре изчислените с резерв нагреватели. Вземете нагревател от например
акумулираща печка. Срежете го наполовина и го захранете на 230V с диод. Няма да изгори за разлика от този смотания. Всичко опира до използвания
съпротивителен проводник.
Извод - Маймуните не се ловят с трици!
:partyman:
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 19

Тема "Намаляване силата на тока" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: