• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 37
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy2000 - специалист
lz2skt написа:
В друг форум бях чел,че с пране с топла вода(от алтернативен източник) се икономисвало 70% от енергопотреблението.Човекът беше писал ,че е замервал с уред
Ами kuuuuuul щом е мерил на дневна, че заминават 25ст. х 70 % ще спестяваш по 0,175 лева на пране. :-D
От ЕВН дават средно 0,193 лева разход на пране при цена на тока от 0.17617 лв./кВтч с ДДС, което е горе долу средната между дневна и нощна тарифа. :-D
У нас всеки ден се върти пералня, така че икономията за 12 месеца ще е 64 лева и то ако постоянно се грее от солар/парно :?
Хуу де, откъде ми идва тази сметка 160-180 лева за ток? Само от бойлерите, готварската печка, хладилника и дребното фризерче ли? :-D

Между другото родата не е навита да слагам един голям бойлер и ще трябва да го мисля с двата малки, тъпа работа :lol:
lz2skt - специалист
Това с малките бойлери е компромис.Знам го от личен опит.Не отстъпвай пред родата.Големият боилер е с мн.мощни серпентини 1цол и си заслужава отвсякъде.Вкъщи също бяха на нож за голям и скъп бойлер...но жените не ги разбират тези работи.Искаше ми се 300л да си взема...но парите бяха на друго мнение
saraneron - специалист
Andri01 написа:
Защо трябва да се преоразмеряват? Работи си нормално,вдига до към 65-70гр. ,спира ,ако има консумация-пак тръгва и така....! Гледам един комшия тука с 2 панела,системата му не я знам каква е / но е правена от фирма/,през лятото редовно единия панел е покрит с парцал! Явно е много "добре" оразмерена! зимата са открити и двата,но той не живее целогодишно тука!
Може да се преоразмери, даже това е като компромисен вариант за малък бойлер!Или за гарантирано осигуряване с топла вода от слънцето по принцип.Дреин бег системата го позволява без компромиси!Големият бойлер има и недостатъци, за които никой не споменава!300литра студена вода с долна серпентина на бойлера може да не ти осигури комфорт под душа с дни ако си със слаб добив та ако ще и ,,200%,, КПД на системата да си постигнал .Самоцелното увеличение на обема на бойлера не е панацея за гарантирана добра работа на системата.Трябва да се търси някакъв оптимум който те устройва лично. С 3-4 алуминки и мощна серпентина, малкият бойлер, който не подлежи на подмяна с по-голям по ред причини с Дрейн бег система ще работи едва ли не като проточен! А при оскъдно слънце си в топлата вода без да се притесняваш от прегряване на системата в силния пек на другия ден. Въобще каква ще е системата ,колко литра бойлера, колко панела и какви наклони на панелите и какви панели ще се ползват няма точно правило , всичко е много,ама много индивидуално а понякога дори противоречиво .Дрейн бег системата е перфектна и позволява голяма гъвкавост при проектиране!За съжаление на определени згради не може да се ползва поради чисто технически причини.Има и хора ,които не очакват да им се изплати системата но си я правят .Други си мислят ,че ще им се избие някога ,ама едва ли!Трети са направени правилните разчети и се получава икономията!Така ,че всеки се почесва там където го сърби.Тънкостта е да знаеш как и къде да се почешеш а не друг да ти одира кожата!А ако надигнеш парцала, ще видиш каква е системата на комшията. 99% съм сигурен каква е !Защо не му предложиш да му я преправиш на Дрейн бег, та да рахатяса !Неговата сегашна система е грешен дизайн на избор за тази вид експлоатация! Дрейн бег е системата ,,Мерцедес С,,класа, за сиромаси хора ,които знаят какво искат!Пестене на нерви и пари,спокоен сън дори и на стотици километри от дома .Ползваш ,не ползваш топла вода ,отсъствие от дома или вилата с дни ,седмици и месеци, без да се чудиш имало ли е ток или не,дали не е изкипяла или парцала не го е отвял вятърът ! Системата ,която се грижи за вас а не Вие за нея.Правиш и забравяш!Другото е компромис!Компромис + ПАРЦАЛИ!Правена от фирма с доработка от собственика!За изпочупените цигли от вечното катерене не споменавам!
Andri01 - майстор
От какъв зор да се занимавам с този комшия? Просто не заслужава! Кара си Мерцедаса с еднаквите номера,паркира го на половината улица/ добре,че живее по-нагоре от мене/,не говори с никого наоколо,къща 120квадрата ,а живеят 3-ма души в нея! Абе,нагло пишлеме,продало 100на дка. ниви от дядо си в Добруджа! А иначе 2+2 не знае колко е. Е,комшийката и щерка им са други-усмихнати ,поздравяват хората... :-D
andy2000 - специалист
Andri01 написа:
Е,комшийката и щерка им са други-усмихнати ,поздравяват хората... :-D
Заради тях се жертвай ... !!!

Относно един бойлер 300 литра не мога да ги убедя. Обща работа щяло да бъде, нямало да има независимост, щяло да има пререкания що нямало топла вода...
От 2х80 като отидем на 300 не знам как може да няма топла вода, ама не искам да коментирам...
Недостатъците са, ако бойлерът се скапе или нямаме слънце и бичи на ток, те тогава икономията отива на кино ... :-D

Друг познат ме убеждава, че един Висман 100Ф ще е ОК на бойлер около 100 литра например, защото му казах, че дават от производителя, че 100цата е оразмерена за 150 литра вода.
Да де, ама това било за определени региони, не било общовалидно и тези 150 литра ще ги грее през юни, юли и август, а другите месеци ще е по-слабичко ... :rolleyes:
miroki - майстор
Проблема на Дрейнбека е, че се изплаща грубо за 15 до 20 г. Ако се ползва от 3 членно семейство. Когато вероятно вече няма да работи.
Но може да се направи подобие с един термостат с 2 сонди да пуска/спира помпата и разширителен съд, който да събере всичката вода.
...
Пералнята определено гори малко ток. Като го засичах бе нищожен, но не помня точно цифрата, точно поради това, че не си струваше да я помня.
Andri01 - майстор
Една DB система home made струва максимум 2000лв с бойлера! Другите системи - отворени,под налягане,термосифонни определено са по-скъпи. Изплащането при тях може да стигне 20-на години,но не и при DB!
andy2000 - специалист
Ееее, стига де, какви са тези 20 години? :lol:

Това са ми горе-долу финалните сметки :-D ... с понадути цени на медни тръби + изолация и работа, винаги има непредвидени разходи.

Изображение

Дневната консумация за топла вода, ако ми е около 16-17 kWh и ако 60% ми се топлят от солар това са 600 лева на година или избиваме парата на шестата година.Още 30% да са на пелети и за ток да отиват 10% или гледам много оптимистично? :-D

Изображение

Това са сметки, ако токът не се вдига като цена. Някой представя ли си такъв вариант?
3 млрд дефицит в НЕК, 2016 би трябвало да се търгува електроенергията на пазарна цена, т.к. трябва да тръгне енергийната борса ...
miroki - майстор
Сметката е доста подобна. Явно съвпадат цифрите.
Казах също 3 членно семейство.
Исках да си купя Дрейн бек и бе на цена 5000лв. Без монтажа.
Какво значи тотал минус 20%, без него не е по-различна цифрата. 4790 лв. И да не е 5000 пак е подобно. 4790 делено на 25 са 16 години.
Бойлера неръждавейка ли е? Ще 16 г ще са му множко. Делено на 20 лв. са 20 г.
В офиса беше колектора Каплан. С един само.
За по-малко пари не намирах никъде преди години, когато го търсих за купуване. Ако сега е паднала цената е друга работа.
Ползвахме в офиса и като го гледа човек и се навива.

Когато си спрях ТЕЦ-а и пуснах бойлера сметката ми за ток скочи с около 20-25 лв. За това деля на 20 или 25. Аз плащам не повече от 60 лв. общо месечно ток, като хладилника и фризера ги засичам са 20 лв. Без разлика зима и лято, понеже съм на ТЕЦ. Да вярно, като излизаме спираме бойлера, превантивно.
Когато бях на ТЕЦ и за топлата вода, имах 3 кубика топла вода на месец, а не 7 както е в таблицата. И около 8-10 кубика студена.
И 85 лв. на месец за бойлер в таблицата? И 95% от цената е по дневна тарифа. Много е подвеждащо. Това е за голяма фамилия или се ползва за миене полу-професионално. А не за 3 членно семейство, за което говоря аз.
Т.е. имаме 7 кубика, вместо 3.
Имаме сметка предимно по дневна цена на тока.
Говорим за различни фамилии все пак.
85лв. На някои това им е целият ток за месец с печка, хладилник, пераля и т.н.
А на мен по-малко.
За това сметнах, че трябва сам да го правя ДБ. И ще го правя, но за къщата. Че има едно изискване към тръбния път, Мисля около 11-13 метра разстояние беше допустимото по вертикала, колектор-бойлер.
За мен лично тези изчисления са, да си оправдаем разхода за монтажа.
Всеки си има право да си купува каквото и да е, никой не може да е съдник.
Е, надявам се, жените ни да не четат това :)
Ruseff - специалист
Правилно,че всеки сам си решава.Преди 12 години и аз сам си реших системата-сложих два турски панела(името им се е изтрило от слънцето,но те си бачкат прекрасно)медни обикновени по 1,8 квадрата,Сънсистем 150 литра с мантела(това имаше тогава),.Тръбата е ППР 20 за топла вода,помпа,ДТ 3 и разширител.Всичкото това за някви 1300 лева.Още работи без проблем,лятото прави 70 градуса водата,сега е около 60.И да спре тока,не хвърля антифриза.Та,сам си избираш какво и какви пари да дадеш.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 37

Тема "Соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: