• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Sandman - специалист
Привет колеги!
Ще си позволя да използвам и аз темата :)

В общи линии мисля, че сме стигнали до решение, но все пак да проверим сметките.
Жената тия дни се хвана да смята(щото аз не съм по сметките :lol: ) топлозагуби и т.н. по обясненията от сайта термосиликат.ком.

Къщата е 60м2. Плътна тухла единичка. Гредоред, каратавани измазани с кал и слама отдолу и отгоре между гредите. Върху тавана наредихме каменна вата 30кг/куб.м. и ОСБ3 9мм. Студен покрив.
Външна изолация 10см. графитен EPS на стените, 4 сантиметра XPS на основите. Хоросан отвътре и отвън на стените с 2-3 сантиметра дебелина. Основите са каменни, под нивото на пода в къщата и са дебели към 60см.
Подовете на стая и спалня са земя - речни камъни 10тина сантиметра - бетон 10тина - XPS 5см - замазка 10-11см. В последствие дюшеме 3см и вата под него.
Под коридора е "мазе" на земя с височина 130-140см. Има замазка на пода(заварена) с променлива дебелина, в последствие гранитогрес. Отдолу под пода обмисляме вата и картон или ОСБ.
Банята е същата работа.
В кухнята(дневна) отляхме "плоча" 7-8 см на 10 квадрата, която ще е с гранитогрес, останалото пространство си е на дървено дебело ПДЧ от едно време и върху него ще е дюшеме пак с вата отдолу.
Под кухнята и терасата е мазе, отделени помещенията с врата. Мазето е на скала, малко речни камъни за изравняване и бетон 10тина сантиметра. В последствие някакъв гранитогрес.
Под антрето е празна ниша свързана с помещението под терасата. Двете стени на антрето са с XPS 2см, затворено с алуминиева дограма и двоен стъклопакет.
Прозорците са 5 камерно PVC с троен стъклопакет 4 сезона (или нещо от срта).
Таваните навсякъде ще са червен гипсокартон(освен банята) и над него каменна вата може би 5см / 50кг/куб.м.

Топлозагубите ги изчисли на 4,06ХХ киловата.
Сметнала е 42 глидера H500 (тях вече ги имаме, само не са още в необходимите комбинации) и една лира в банята, която ще е около 700 вата. Глидерите ако не се лъжа ги е смятала на 50 градуса вода и със занижени показатели(по съвет от сайта).

Насочили сме се към камина Грейко Бижу 10. Нея ще я ситуираме в мазето под кухнята, от там до колектора в коридора и към радиаторите.
Топлозагуби на мазето не е смятала, но едва ли ще са от кой знае какво значение. Там няма да гоним някакви температури, а камината ще си поддържа да не мръзне.

Ще замоля някой ако има желание и време да "хвърли едно око" така да се каже, дали сме на прав път :)

Благодаря предварително! :respekt:

Прикачен файл

Clipboard0111.jpg
Даже два белтъка да фърля, по убаво от такова ситуиране не виждам.
Някой знае ли по българска думичка?
Ако бях тарикат, щях да са възползвам от предварителните благодарности и...
На прав път е булката.
bobivg - специалист
В такива малки стаи не бих слагал по два радиатора.
Sandman - специалист
пон авг 10, 2020 10:03 pmТрифон П.Трифонов написа:
Даже два белтъка да фърля, по убаво от такова ситуиране не виждам.
Някой знае ли по българска думичка?
Ако бях тарикат, щях да са възползвам от предварителните благодарности и...
На прав път е булката.
Благодаря!
Излъгал съм малко, на 60 градуса вода е смятано, не на 50.
Забравих да спомена, че ще има и бойлер в мазето с 2 серпентини, може би 250 литра(още не съм се спрял на конкретна марка и обем...). Две, щото някой слънчев ден ще сложим колектори на покрива за топло...
bobivg написа:
В такива малки стаи не бих слагал по два радиатора.
Разделихме ги на по 2 по-малки заради прозорците, белким не се потят така :)
naster - майстор
Топлоотдаването на камината в мазето ще клони към чиста загуба. Няма ли как да я наместите в кухнята например?
В такова ограничено пространство, също бих избрал мазето. Загуби са, но не съвсем чисти, понеже мазето си е част от къщата, а както знаем- топлото предпочита да ходи нагоре, както през таван, така и по стените пълзи пак нагоре. Минима Б- 12/10 си е компактно котле.
Sandman - специалист
Благодаря за мненията!
Няма място в кухнята за камина.
Мазето ще се ползва, пералня/сушилня ще са там, ще има и връзка между двете помещения със стълба. И да, както топлото бяга нагоре ще грее и малко от малко пода в кухнята.

Спрели сме се на Бижу-то, щото е малко киловати а и трябва да ни е достатъчно. Топлоотдаването в мазето не го смятам като загуба :)
вт авг 11, 2020 10:57 amSandman написа:
Благодаря за мненията!
Няма място в кухнята за камина.
Мазето ще се ползва, пералня/сушилня ще са там, ще има и връзка между двете помещения със стълба. И да, както топлото бяга нагоре ще грее и малко от малко пода в кухнята.

Спрели сме се на Бижу-то, щото е малко киловати а и трябва да ни е достатъчно. Топлоотдаването в мазето не го смятам като загуба :)
Това обяснява добрият избор както на камина, така и на бойлер.
filmatoplo - майстор
Камината е идеалния избор ,ако ти отдава излишно в мазето ще и сложиш малко вата под капаците ,и Грейко какво още се мотат с компактните котлета -ще станат номер 1 на пазара :wink:
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16

Тема "Избор на пелетна камина - KW" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: