• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 244
Всичко за дърводелството
elanmorin - напреднал
Мерси за отговора, иначе на мен наистина не ми допада идеята фрезата да сочи нагоре и да е под плота:) ще ми е странно.
Това плотче
http://www.youtube.com/watch?v=EDDgoLhMoxA
е идейно, и мисля, че и с дъски може да се реализира като за бедни:) Кантче-формички и просто обикаля фрезата покрай релсите.
Мисля, че съм почти готов, само за прахоотделянето трябва да се помисли.
ZEDYCUS - майстор
elanmorin
Мерси за отговора, иначе на мен наистина не ми допада идеята фрезата да сочи нагоре и да е под плота:) ще ми е странно.
Това плотче

Не ти допада, но има детайли които няма как да закрепиш неподвижно със стяги и после да ги фрезоваш. Трябва да прецениш как ще ти е най удобно на теб да работиш. Ако трябваше да правя като теб жлебове и нутове, щях да си направя приспособление в което влиза летвата и фрезоваш нута или жлеба. Има и готови такива, но парите им са .......
За това приспособление което си показал, ще стане от летви. Добра идея е, но ако нямаш като фрезата на клипа не подавай цялата дълбочина за фрезоване, че ако е като моята в момента -слабичка, ще има :butthead: :-D Поздрави.
null - специалист
Прав си - за вратичките от клипа няма да е удобно да се използва фрезата закрепена на маса.
Повярвай ми, че на маса обаче повечето други детайли ще се правят по-лесно.
Представи си как се правят нутове (длабове) на крака за кухненска маса. Детайла е тесен. Тръгва се баш от края (поне в моя случай). Плота на фрезата е нестабилен. Първо защото е малък и второ защото има сравнително голяма дупка (отвора за фрезера).
Когато се използва маса целия крак дава стабилност. Хващаш една дъска до фрезера на необходимото отстояние за нута. Важно е и от коя страна ще подаваш материала спрямо ограничителя. Защото фрезата се опитва да ти изхвърли обработвания детайл. В нашия случай крака.
Подавай фрезера на малки стъпки. Имам впредвид да не се налага да отнема много материал. Усилието тогава както се сещаш си е голямо. ОПАСНО Е!!! Случвало ми се е да ми отхвръкне детайла, когато е по-малък и не внимавам. 20000 оборота го изстрелват ако имаш късмет към стената.
А прахоулавянето ти е най-малкия проблем. Предполага се, че дори в хола да работиш ще се махнал поне килима :)
Пак те съветвам - погледай повече клипове как работят хората. Много неща ще ти се изяснят.
И с риск да се повтарям. ДРЪЖ ЗДРАВО!!! Ако няма да използваш маса хващай детайла със стеги за стабилна основа (маса) и фрезата с ДВЕ РЪЦЕ!!!
elanmorin - напреднал
Ахам, така е и аз така разсъждавам. При мен проблема не в килима:) ами ги правя тия неща на открито и ветрец има постоянно и не е много приятно да не говорим за полезност. Повече не искам инхалации със стърготини.
null - специалист
elanmorin написа:
...Повече не искам инхалации със стърготини...
Че то това си е дърводелството...
Всъщност зависи от материала и фрезера дали ще са хубави стружки или прах. Прах се вдига само от "боклуци" - MDF, ПДЧ ...
Въобще праха при рязане с циркуляр е чувствително по-ситен. Да не говорим за шлайфане. Дори на ръка...
Моята работилничка е тясна. Няма къде да се завъртиш. Работя повече пред нея. Съответно само при хубаво време :)
Като свършиш минаваш с метличката и готово...
Не виждам какво те притеснява толкова. Ако си мислиш, че само с прахосмукачката ще стане... не го мисли.
Да кажа, че при правенето на столовете - 4 броя дето ги показах в другата тема имам повече от един чувал талаш.
Тая прахосмукачка повече време ще я чистиш отколкото ще работиш.
Аз имам голяма прахосмукачка KRESS и до сега съм я връзвал само за шлайфане.
Вчера например с фрезичката направих няколко каналчета на едни летви. В резултат една кофа талаш само от тази операция. Е - тя кофата беше малка ...
kendal - специалист
колеги,извинявам се за офтопика ,ама проблема с дървесния прах си е сериозен,ползвайте лични предпазни средства ,една маска например.дори като любители праха си е вреден а на някои дървесни видове е канцерогенен (вижте в нета писано е доста). иначе ви желая успех в настоящите и бъдещи проекти
elanmorin - напреднал
Някои може да се смее, но ръчна фреза може ли да се ползва за рендосване?
velsi - Почетен майстор
Можеш да загладиш повърхността на някой малък детайл с челото на прав фрезер, но чак пък рендосване. И трябва да водиш фрезата по някакви прави и гладки водачи, по-високи от обработвания детайл.
kendal - специалист
колегата alata_69 си беше загладил плота на дърводелския тезгях,като ползваше алуминиеви мастари,или нивелири за водачи,ако искаш да правиш нещо такова може и да стане работата,иначе по добре ползвай ел. ренде ,по-евтино е и има сменяеми ножчета двустранно заточени.дано съм полезен.успех

Прикачен файл

po vreme.jpg
po vreme.jpg (50.54 KиБ) Видяна 8023 пъти
Колеги някой има ли представа за Оберфреза FARTOOLS ER 1800 като качество дали я бива?
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 244

Тема "Фреза и оберфреза." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: