• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 31
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Strahil - специалист
Сега ще ви поставя задачка за 2-ри клас, който я реши може да постне верния отговор .
При условие ,че цените на горивата са като скачни съдове и като поскъпва едното поскъпва и другото . При пелетите си спомням с умиление как бях а по 200лв за тон, но и тока беше по евтин и дървата бяха по евтини .....Сега на моменти въпреки че има и голяма спекула и са стигали до 600-700лв за тон ,поради меките зими цените им са 350-450лв за тон .
Апарамента е /70кв/ и има изградена инсталация с ел.котле.Седмичен програматор и термовинтили по радиаторите. Разхода за отопление е 6000кВ
За електричество плащам 1100лВ - 8кВ ел. котле е точно по мярка
За газ/9кВ нм3/ ще плащам 800лВ
на пелети /1кг пелети = 4кВ/ или 1,5тона *350-400лв = 525-600лв

За 1000лв ще си купя газов и ел котел без проблем. Нека да разгледаме период от 10години.
разход за ток 10*1100= 11000+ 1000лв за котел = 12000
разход на газ 10*800 = 8000+1000лв за котел = 9000
разход на пелети 10*560=5600 + ????лв за котел/камина <10000лв

отговора ,че при определени цени на пелети или котел/камина отоплението на пелети не е от най изгодните и най за предпочитане.
jabata - специалист
Strahil написа:
Сега ще ви поставя задачка за 2-ри клас, който я реши може да постне верния отговор .
При условие ,че цените на горивата са като скачни съдове и като поскъпва едното поскъпва и другото . При пелетите си спомням с умиление как бях а по 200лв за тон, но и тока беше по евтин и дървата бяха по евтини .....Сега на моменти въпреки че има и голяма спекула и са стигали до 600-700лв за тон ,поради меките зими цените им са 350-450лв за тон .
Апарамента е /70кв/ и има изградена инсталация с ел.котле.Седмичен програматор и термовинтили по радиаторите. Разхода за отопление е 6000кВ
За електричество плащам 1100лВ - 8кВ ел. котле е точно по мярка
За газ/9кВ нм3/ ще плащам 800лВ
на пелети /1кг пелети = 4кВ/ или 1,5тона *350-400лв = 525-600лв

За 1000лв ще си купя газов и ел котел без проблем. Нека да разгледаме период от 10години.
разход за ток 10*1100= 11000+ 1000лв за котел = 12000
разход на газ 10*800 = 8000+1000лв за котел = 9000
разход на пелети 10*560=5600 + ????лв за котел/камина <10000лв

отговора ,че при определени цени на пелети или котел/камина отоплението на пелети не е от най изгодните и най за предпочитане.
Колега, разбирам ти логиката и идеята която искаш да вмъкнеш, само неразбирам какво искаш да кажеш на присъстващите тук във форума, че отоплението на ток (с ел. котле) е по-евтино отколкото на пелети?
Само ще ти кажа, да ама не. Отопление на ток, независимо дали с радиатор или ел.котле е съизмеримо като пари (защото и в двата случая колкото енергия влезнала, толкова излезнала). А всеки който се е топлил на ток, изключая климатик ще ти каже че не си прав. Аз лично съм се топлил на ток, и мога да ти кажа че въобще не си прав, но няма да навлизам в подробности, защото е безсмислено. Само накратко ще ти кажа че месечните разходи за ток са ми близо 2 пъти повече отколкото на пелети, и като съм бил на ток, не съм отоплявал цялото жилище.

Само ще ти кажа, че ако беше толкова изгодно на ток с ел. котле (колкото се опитваш да изкараш) всички в БГ щяха да имат ел.котлета, и никой нямаше да ползва пелети.

Пак искам да допълня, че под Ел.Котле разбирам котле на ток с нажежаема жичка, а не термопомпена система.
Strahil - специалист
Браво жаба , правилно си видял че отоплението на ток е 2пъти по скъпо от това на пелети. Но няма и как и да не си забелязал,че ел.котлето ти е 1000лв а при пелетна камина от 5500-6000лв се получава една симпатична разлика от 4500-5000лв ,която напълно ти заличава разхода за гориво който го имаш по 500лв на година за 10години. Но явно 2ри клас ти се е сторил труден :)
Явно место да се топлиш на ток и да плащаш едни пари сега си се топлиш на пелети и пак си даваш същите пари както ако се беше топлил на ток .Знам тегаво е но ФАКТ.
jabata - специалист
Strahil написа:
Браво жаба , правилно си видял че отоплението на ток е 2пъти по скъпо от това на пелети. Но няма и как и да не си забелязал,че ел.котлето ти е 1000лв а при пелетна камина от 5500-6000лв се получава една симпатична разлика от 4500-5000лв ,която напълно ти заличава разхода за гориво който го имаш по 500лв на година за 10години. Но явно 2ри клас ти се е сторил труден :)
Да, отоплението на ток е 2 пъти по-скъпо от на пелети (но в моя конкеретн случай на пелети отопляемата площ е по-голяма от на ток, и температурата на пелети която поддържам е по-висока от на ток.
Отделно че има камини за по 3000 лева, както има и котлета за по 2000 лева.
И никой не те кара да взимаш най-скъпото.
Преди да коментираш дали 2-ри клас за някого е бил труден, или не, искам да те попитам дали си се топлил на Ток?
Аз да, и затова никога повече.
А само за информация към протокола, само за една зима съм избил 1/4 от инвестицията за камина, без да взимам цената на ел.котлето.
Strahil - специалист
jabata написа:
Strahil написа:
Да, отоплението на ток е 2 пъти по-скъпо от на пелети (но в моя конкеретн случай на пелети отопляемата площ е по-голяма от на ток, и температурата на пелети която поддържам е по-висока от на ток.
Отделно че има камини за по 3000 лева, както има и котлета за по 2000 лева.
И никой не те кара да взимаш най-скъпото.
Преди да коментираш дали 2-ри клас за някого е бил труден, или не, искам да те попитам дали си се топлил на Ток?
Аз да, и затова никога повече.
А само за информация към протокола, само за една зима съм избил 1/4 от инвестицията за камина, без да взимам цената на ел.котлето.

жаба незнам дали знаеш, но при условие че годишния ми разход за отопление е 6000кВ то от какво са добити тези Киловати е без значение, те си топлят като 6000кВ . Но явно за теб тези 6000кВ добити от атомна електроцентрала топлят по малко от тези ,които са добито от газова централа или такава на биомаса/пелети, дървесна биомаса/ . Сега едина гатанка като за теб - кое е по тежко - 1тон памук или 1 тон желязо :) Що за висша форма на глупост!!!!!!! Тези твои гениалности са си са бисери и вицове секцията:)
belovodski - специалист
Абе момци как това Равели изгоря за цяла зима 1.2 тона пелети не ми е понятно!Аз също имам Равели hr100 за този зимен сезон е горяла 1800 часа(така показва брояча на камината)като ги разделя на целия отоплителен сезон 6месеца(от Чепеларе съм и още я пускам вечер за 2 часа)това са по 10 часа на денонощие съм изгорил 2.5 тона пелети,среден разход 1.4кг. На час,като отоплявам апартамент 90 кв.м. с добра изолация и дограма имам радиатори с обща мощност 7.5 квт. и бойлер 120л.като не е пуснат постоянно!
belovodski - специалист
О още малко за постижимия разход от 10кг. пелети за 24часа (0.416кг. за час)който го постигне с каквато и да е камина на пелети спокойно може да кандидатства за рекордите на Гинес :prayer:
jabata - специалист
Това колко ще ти изгори камината, зависи най-вече от настройките на самата камина, и това на каква мощност работи. Ако работи на минимална, съвсем реално е 14KW камина да изгори 18-20кг на денонощие.
А има и друг момент, дори и след като ти е настроена камината, можеш да намалиш пелетите в някакви граници.
Иначе 10кг. пелети за 24 часа, непрекъсната работа (имам предвид непрекъснато горене), дори и на минимална мощност е невъзможно. Ако някой успее да постигне такова нещо, нека кандидатства за Гинес.
А за разхода, пак повтарям: всичко зависи от това колко часа в денонощието гори камината.
syncho - майстор
тук съм съгласен с jabata. belovodski ти казваш, че и сега си я палиш от време на време и до момента си на 2.5т... на мен ми се струва приличен разход за около... колко 7-8месеца? 1,4кг/час не е ли близо до минималния разход на камината? Не знам колко е на равелито, при Extraflame е 0,8кг/час.
belovodski - специалист
Много е близо до минималния разход,и откъм разход съм доолен!Но по горните постове се споменава числото 10кг. за 24ч. и поддържана температура 24-25с. в помещението та затова малко се сепнах :mrgreen:
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 31

Тема "Камина на пелети с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: