Обикновено дистрибутора и сервиза са една и съща фирма/лице, така че при покупката може да се изговорят тези неща - кое може, кое не може и кое колко струва. Гаранцията важи, ако е попълнена и разписана при пуск. Не знам колко по-сложна и скъпа техника има в едно жилище, но едно пелетно съоръжение не е самостоятелен уред и за да се настрои правилно се искат много повече знания (по топлотехника, хидравлика, механика, електротехника, електроника), трябва да се дойде до жилището (транспорт), да се огледа системата, да се прецени дали е правилно оразмерена, дали е правилен монтажа на съоръжението, да се провери обезвъздушаването, да се пусне в експлоатация, да се изчака да влезе в нормален горивен и температурен режим, да се провери работата на радиаторите, да се проверят и коригират настройките спрямо съществуващата инсталация и наличните пелети, защото завоските настройки не са универсални и не винаги оптимални, да се направят индивидуални настройки на програматора, да се провери работата на стайния термостат (ако има), Wi-Fi модула (ако има). И чак когато се убедим, че всичко е наред, тогава да се попълни и подпише гаранцията. Може да има забележки, които да се отразят в гаранционната карта за отстраняване, а може изобщо да се откаже пуск, докато не се отстрянят забележките и да се идва отново за пуск. Всичко това отнема минимум 2 часа, а и повече, отделно транспорта. То ако беше така лесно и просто като да си пуснеш новия телевизор или перална, щеше да се подписва гаранцията още в магазина. С написаното до тук не искам да защитавам някакви цифри - дали пускът да е 50, 100 или 200лв, или пък безплатен е индивидуално решение на дистрибутора/сервиза.
LazarGanev написа:Обикновено дистрибутора и сервиза са една и съща фирма/лице, така че при покупката може да се изговорят тези неща - кое може, кое не може и кое колко струва. Гаранцията важи, ако е попълнена и разписана при пуск. Не знам колко по-сложна и скъпа техника има в едно жилище, но едно пелетно съоръжение не е самостоятелен уред и за да се настрои правилно се искат много повече знания (по топлотехника, хидравлика, механика, електротехника, електроника), трябва да се дойде до жилището (транспорт), да се огледа системата, да се прецени дали е правилно оразмерена, дали е правилен монтажа на съоръжението, да се провери обезвъздушаването, да се пусне в експлоатация, да се изчака да влезе в нормален горивен и температурен режим, да се провери работата на радиаторите, да се проверят и коригират настройките спрямо съществуващата инсталация и наличните пелети, защото завоските настройки не са универсални и не винаги оптимални, да се направят индивидуални настройки на програматора, да се провери работата на стайния термостат (ако има), Wi-Fi модула (ако има). И чак когато се убедим, че всичко е наред, тогава да се попълни и подпише гаранцията. Може да има забележки, които да се отразят в гаранционната карта за отстраняване, а може изобщо да се откаже пуск, докато не се отстрянят забележките и да се идва отново за пуск. Всичко това отнема минимум 2 часа, а и повече, отделно транспорта. То ако беше така лесно и просто като да си пуснеш новия телевизор или перална, щеше да се подписва гаранцията още в магазина. С написаното до тук не искам да защитавам някакви цифри - дали пускът да е 50, 100 или 200лв, или пък безплатен е индивидуално решение на дистрибутора/сервиза.Дистрибутора няма общо със сервиза в моя случай, а и в много други. Те нямат ангажимент по поддръжката на съоръжението.
Колега, не съм казал, че техниката, която поддържал е част от оборудването на едно жилище и като казвам, че е по-сложна и по-скъпа, не си "чеша езика". Системата е изградена и проверена края на ноември 2016 година, когато ми "инсталираха" Бърнита. Във въпросния случай имаха кампания за безплатно въвеждане в експлоатация. Така наречения сервизен техник включи камината с настройки по подразбиране, като изключим времето за първоначално зареждане при палене и я изчака да се запали. Процедурата му отне 15 минути, като дори попита, защо хората, които са ми изкрадили инсталацията и подвързали камината, не са я пуснали. До колкото имам информация, подобно "въвеждане в експлоатация" не е единичен случай, а практика. В повечето случай с цел второ, трето и пето посещение, което струва пари. По отношение на фини настройки за гориво и степенуване на мощностите вече казах, че в този период на годината няма как да стане. Освен това с фините настройки трябва да е запознат всеки, който ползва подобно съоръжение и не иска да се обажда на сервиз 4 пъти в годината заради непостоянното качество и състав на горивото, което ползва (не по вина на клиента). Ако се свърши цялата въпросна работа, която си описал, съм съгласен, че до някъде е оправдано даванете на 100+ лева за услугата, но в случая, с въведени настройки от производителя, изградена и тествана инсталация и невъзможност за фини настройки поради атмосферните условия, ми изглежда като "ден година храни" и възползване от ситуацията. Пак казвам, когато аз си ценообразувам труда, също не е евтин, но винаги съобразен със ситуацията и реалното усилие.