• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 67
Напишете въпрос свързан със санирането.
velsi - Почетен майстор
Въпросното нещо се казва скрита панта и се състои от пластмасова част на касата и метална на крилото. На металната част трябва да има възможност за реглаж. При затваряне има триене между двете части и от там вероятно идва скърцането. Не случайно са ви казали да смазвате. Може да ползвате някаква не течна смазка - вазелин например. Ако духа вариантите са няколко: поставяне на още скрити панти по дължината на профила (сега вероятно е само една), смяна на скритите панти с външни такива, смяна с механизъм за двуосно отваряне. Пробвай с реглаж първо и кажи какво се случва.
T.Denchev - напреднал
Velsi, благодаря за отговора, но с реглаж няма да стане, защото метална част няма. И двете са пластмаса закачена с винт, няма възможност за реглаж. Имахме идея преди време да сложим допълнителни от същите(сега са две по дължината), но открихме, че даже там където работеха със Шуко не бяха виждали такава.
Скърцането идва от въртящите се панти, ще опитам с W-40.
Явно оставаме с вариант да сменим скритите панти, с такива които да си вършат работата или с механизъм за двуосно отваряне, надявам се да не излезе много пари.
Още веднъж мерси и хубав ден!
Прикачен файл:
IMG_0130_1.jpg
Прикачен файл:
IMG_0131_1.jpg
velsi - Почетен майстор
Шуко е чудесен профил, но обкова им е малко странен. Добрата новина е, че можеш да смениш тези скрити панти с някакви други - например Сигения. Тогава вече ще имаш възможност за реглаж и може би ще си решиш проблема.
road_runner - специалист
колеги, новобранец съм, уж изчетох темата,
имам следния проблем (може би два)

имам дограма саламандър с обков шуко
средните две крила са отваряеми, като са с летящ делител, а едното от тях се отваря и двустранно,

въпросът ми е как се регулриа заключването на двете ключалки на делителя- при по - студено време долната ключалка не хваща и се разминава с 1 мм някъде от основата. Като е по-топло от разширението няма проблем. Идеята ми е да спусна надолу резето, ако мога така да го нарека. От къде се прави това и има ли опасност нещо да разваля?

Вторият ми въпрос е за двустранното отваряне, пак при по-студено ми се струва, че едвам държи като е отворен с наклон, има ли начин това да се стегне. Не мога да погледна точно на какво се крепи , но като че ли под ексцентрика има една пъпка ли се казва, не знам . Сравнявам с другия балкон, където прозорците са единични и са с двустранно затваряне, държат сякаш доста по-яко (пробвал съм леко да ги дръпна на заключено) Възможно ли е, да не държи толкова добре, защото е с летящ делител, в смисъл да е някаква конструктивна особеност.

Извинявам се, ако обяснявам тъпо, ама за първи път ми се налага ......
MASTER - специалист
Това, което описваш се държи на лееееко сбъркано "застъпване" при производство като че ли :wink:
Или другатата характерна грешка при монтажа - касата на този тип прозорци е много лесно да се "отвори" в средата - в смисъл да придобие "бъчвообразен" профил. Ако само пасивното крило правеше проблем, щях да съм склонен да мисля че грешката е само в монтажа, но щом и кипващото крило прави проблеми е вероятно да е сгафено още при изработката

Премери в височина отвора на касата от вътре в средата - (там където са закрепени насрещниците на обкова) и премери в габарит височината на крилата (обърни внимание че фалца не е напълно перпендикулярен)

В случая крилото трябва да бъде с 16 мм по голямо от отвора на касата, при теб явно ще е по малко , но напиши с колко точно е по малко за да измислим лечението. :mrgreen:
road_runner - специалист
ще го премеря, при първа възможност,
все пак няма ли прост начин да се смъкне долното резе с малко? в смисъл някаква регулировка
а иначе може да е субективно, че двустранноотваряемото не захваща яко, като го дръпна сякаш се премества, защото това стърчащото ексцентричното се върти, (като гледам в единия край е закрепено, и се върти около ос там сякаш, не е неподвижно спрямо крилото, да не би да трябва и той да се натегне нещо? )

Иначе, веднъж ги виках , защото двустранното отваряне просто изпускаше, в смисъл разгъваше се рамото горе, до един момент и след това почва да се върти около долната панта, като нормално отваряне. Та тогва, доколкото можах да видя те просто килнаха далечния долен край (там където законтря )

ПРедполагам , че всичко идва от там, че първоначалното регулиране е правено на 30+ градуса, и сега прин 0 като се свие малко ПВЦ и металния обков се получават тези проблеми.
MASTER - специалист
Нещата малко са навързани - ако свалиш долния механизъм на пасивното крило е твърде вероятно да трябва да свалиш и кипващото се крило надолу, което пък ще доведе до задълбочаване на неговия проблем. Неговия проблем е подобен - горе в ножицата има един механизъм и в случая там се получава същото - заключващия елемент излиза от насрещника.

За да успее да се задържи са вдигнали това крило нагоре, и понеже насрещника за комбинирано отваряне трябва да отговаря на височина са вдигнали пасивното крило.

Би могло евентуално да се доведе до някакво приемливо положение, но трябва да си наясно какво точно правиш

Прекалено е фрапиращо сюрмето в заключено положение да не хваща в насрещника.
Написах ти двете възможни причини - предполагам монтажниците много добре са видели за какво става дума, но понеже отстраняването би коствало сериозни разходи и неудобства се опитват да позамазват положението при повикване.

бтв и от какъв зор ти лепнаха точно този обков ???
road_runner - специалист
писал съм глупости, дори нямаше да разбера, ако не ми беше попитал.
обкова е мако, не е шуко(дори не знам дали има такъв), чак сега видях

а кое се нарича сюрме, ?
както и да е, ще ги викам пак да ми я регулират,
въпросът е, каква ми е гаранцията, че няма да се развали когато стане топло нещо друго, то ще изтече и гаранционния срок и тогава вече лошо...
MASTER - специалист
Аз казвам сюрме на това,което ти наричаш резе :-D Терминологията в Бг на тези елементи е твърде неорганизирана.

Нищо де факто не може да се развали, просто не функционира правилно, или защото крилата са изработени с по малък размер, или защото е осран монтажа.

Така че гаранцията не е от голямо значение - едва ли би успял да накараш производителите да правят ново крило, или в другия вариант едва ли ти ще си склонен да къртиш за да се пооправи монтажа на касата.

Без да премериш няма как да ти кажа от къде е проблема.

Възможно е по ред причини - неизправни машини,човешко недоглеждане двойно отварящото се крило да е произведено по малко като размер (2-3мм са предостатъчни за да стане весело), при монтажа да са го вдигнали максимално нагоре за да захваща поне малко в ножицата, и за да могат да го срещнат с пасивното са вдигнали долното му резе.

Другата вероятна и много характерна грешка е при монтажа - когато са монтирали касата са я опънали в средата (много лесно става когато няма делител :wink: ) и в крайна сметка вече имаш по голяма каса.
road_runner - специалист
мерих, разликата между светлия отвор на касата в средата и височината на крилото е 14-15 мм

Погледнах крилата и те не са абсолютно хоризонтални, към средата сякаш се вдигат - т.е застъпването там с касата леко намалява, което би могло да обясни проблема с долното заключване.

като те чета, ме навеждаш на мисълта, че ако ги викна дали няма да го доразвалят и насред лятото, когато е най-честото отваряне да имам проблеми
Щото при температури над 9-10 градуса "сюрмето" заключва и отдолу добре, и тогава и наклоненото отваряне е по-стабилно, щото долу не поддава
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 67

Тема "Регулиране обков PVC дограма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: