• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 45
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
alien - специалист
както казах вече - във всеки го има, просто гековските са много добре описани, това че на другите липсва този ефект от описанието не значи че го няма

мурджо - не съм казал нищо за прекалено високи скорости, така че не си измисляйте неща които не съм казал, та после да има за какво да спорите
MrMurdjo - майстор
Ами то се подразбира. Кога според теб токът няма да достига прага на сработване на чопъра?
........ всеки драйвер сам си минава към цели стъпки при увеличаване на оборотите .......
Освен че си казал за оборотите, казаното е абсолютно невярно. При такава ситуация всяка една машина ще изпълнява случайни движения далеч от желаните форми и точност.
alien - специалист
не знам защо тук постоянно се обръща всичко в спор, вижте колко много знам аз а другите колко са грешни, явно ви е много скучно та се говорят само глупости
ето едно клипче точно с такава ситуация - бърз ход 5м/мин, винт 4мм стъпка, оборотите от мотора се намалят 1.4 пъти
от където излиза 1250 оборота на винта, 1750 оборота на мотора, чопъра спира при малко над 1000 в момента работи с половин стъпка, но не се различава по нищо и с повече микростъпки, просто над определени обороти плавно си преминава в цели стъпки
работи без да изпуска стъпки и не бих казал че е далеч от точните форми, даже много близо

http://www.youtube.com/watch?v=q9oBRwAHwlk
mika - специалист
Смисъла в преминаването на цели стъпки при високи обороти е обяснен в точка 3 от поста на Mariss.
MrMurdjo - майстор
На спор го обръщат онези, които са получили критика на мнението и не желаят да вникнат в нея, както и да проверят в собствените си разсъждения.
Мика е дал хубав линк. Изчел съм доста от написаното от този човек. И съм научил доста от него.
MrMurdjo - майстор
За да се получи успешно прилагане на променлива стъпка, по моите разсъждания трябва
- или драйверът да има управление на стъпковия режим, а управляващата програма да може да превключва този режим;
- или самият драйвер да е интелигентен и да изчислява самостоятелно скоростта на движение (респективно разстоянието), след което, оставайки прозрачен за управляващата програма да променя режима на стъпките оптимално според исканите обороти на мотора, но да не променя зададените обороти и линейна скорост.

В противен случай, при зададени в конфигурацията примерно Х стъпки на оборот в режим 1/С (където С е броят на микростъпките), ако драйверът самопроизволно премине в режим на цяла стъпка, то при изпратени У на брой импулса от програмата, оборотите, скоростта на движение и изминатото разстояние ще се увеличат С пъти. Което е недопустимо в практическото приложение.

Ако се стигне до положение драйверът да не може да генерира последователността от необходимите стъпки (нива на напрежението), значи или той, или моторите, или захранващото напрежение не са подбрани правилно и се опитваме да надскочим възможностите на конкретната система.
Между другото, аз не разбрах как по онова видео можем да съдим за реалните скорости и режими на работа на моторите.
alien - специалист
за съжаление понякога мисленето е вредно, и наистина по добре само да четеш вместо да отправяш глупави критики ей така да си в играта
не знам от къде реши че преминаването към цяла стъпка ще промени скоростта, ако имаш 10 микро стъпки, над определени обороти постъпват 10 импулса на входа а драйвера пуска 1 цяла стъпка към мотора, нищо не се губи нищо не идва в повече че да гадаем какво щяло да стане ако еди какво си
MrMurdjo - майстор
Нямам никакво намерение да споря в безнадеждни ситуации, още по-малко с хора, на които им липсва и елементарно възпитание.
Опитах се да дам аргументи за дискусия, не се получи. Здраве да е.

Мисленето било вредно, боже ...
Pandurko - специалист
Постовете на Марисис и аз доста съм ги чел. Но все пак има нещо тъмно за мен. Защо аджеба се споменава за промяна на броя на микростъпките, след като с повишаване на стръмността на синусоидата (поради увеличената честота) ако естетсвената експонента остане под нея, чопъра спира да къца? Чопване ще има само ако експонентата е над стъпалообразната синусоида. А ако е под синусоидата( фиг 4) и на 100 парчета да я накъсаме и на 10 все тая. Естествения процес е по-бавен. Верно е че на управляващщата програма ще и дойде малко зор, ако и се зададе 1/32 съпка примерно и искаме мотора да се върти с 30-50 об/сек (32*30*200=192000 Хц на входа STEP). Ако това не е проблем за компутъра и програмки като MACH3 няма смисъл да се пъне човек да пише тегави софтуери за палваща стъпка. То и без това да се докара плаващ % на затихването е достатъчно трудно.

Прикачен файл

19082012548.jpg
alien - специалист
фиг4 се получава естествено, както се опитах да дам пример по рано, случва се при дадени обороти от самосебе си
това може и да се предизвика и по рано като постепенно се увеличава тока на микростъпките до този на целите стъпки, било софтуерно или хардуерно и не е никаква сложнотия, това разбира се не е работа на мач3, това си го прави контролера сам за себе си, като крайния резултат се запазва като направени обороти или изминат път
софтуерно или хардуерно не е никаква сложнотия да се изпълни, друг е въпроса колко ще са ползите, и дали няма да се внесат повече вреди от калпаво изпълнение например
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 45

Тема "CNC софтуер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: