• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 23
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
чет яну 16, 2025 11:01 pmivanovbg написа:
...сега плаща по 100 лв за топлата вода. Бойлера е 200литров и всеки ден го харчат със зетя и двете им деца...
А така, слагай и им натрий муцуните на ония монополисти.
По твоите данни, и след 1-ви юли тази година (и по план на "правителството") ще почнат да плащат между 200 и 300 кинта на месец само за затопляне на водата.
Така че до края на тази година не само са избили системата ами са и на печалба.
:partyman:
P.S. Само едно не разбрах... Зетя, племенницата и двете хлапета всеки ден ли правят опити за ДАВЕНЕ ? :-D
Lux Æterna - специалист
@ivanovbg, купи за племенницата си още един панел(продават се отделно в сайта) и го свържи към останалите пет. Цял живот ще са ти благодарни!

Поздрави
шоп - майстор
пет яну 17, 2025 6:39 pmLux Æterna написа:
@ivanovbg, купи за племенницата си още един панел(продават се отделно в сайта) и го свържи към останалите пет. Цял живот ще са ти благодарни!

Поздрави
+ 1 към мнението. Даже ако има място за монтаж панелите трябва да са 8 бр.
Като гледам характеристиките и размерите на панелите, това са внесени и брандирани панели на V-Tac.
По 410 вата са.

Ползвам такива и знам какво могат да произведът. По 8 бр закачам на далеч по-слаб контролер на Интел Поморие.

А този контролер от готовата система е доста по-мощен. До 4 киловата, до 20А и до 420В вход от панелите.
Та смело добавяй панели и ще си доволен.

П.П. Доскоро тези контролери бяха по 650 лв. От скоро повишиха цената на 720 лв, но пак си заслужава.
ivanovbg - майстор
Знам, че си заслужава, но ще добавим още само ако не може да сгрее водата. Както казах бойлера е 200литра стоящ.
hidrazin - майстор
съб яну 18, 2025 6:26 amшоп написа:
Доскоро тези контролери бяха по 650 лв. От скоро повишиха цената на 720 лв, но пак си заслужава.
Ако става дума за китайските - в момента са на прИмоция при китайците - 487 лева с безплатна доставка.
Пък ти беше писал:
пет сеп 29, 2023 8:57 amшоп написа:
Нямам такива снимки. Имат 2 години гаранция. Едната мина. След 1 година мога да го отворя и снимам.
Добре е вече да го наснимаш за да помогнеш на тия ентусиасти в темата.
Включително какво има под дисплея - вади се издърпване, не е запоен. И какви са 4-те транзистора в долната част.
И какво пише на оная интегралка с 8-те крака защото на оная снимка не се вижда. :)
Прикачен файл:
Поморие.jpg
hidrazin - майстор
съб яну 18, 2025 8:04 amivanovbg написа:
...но ще добавим още само ако не може да сгрее водата. Както казах бойлера е 200литра стоящ.
Не "само ако" а със сигурност няма да стигат онези 2,05kWp панели.
За затоплянето на тези 200 литра вода са нужни около 12kWh електроенергия.
По-долу съм качил графика от реалното производство на 3,1 kW инсталирани соларни панели за декемрви месец.
Вижда се че дори с 3,1 kW инсталирани панели топла вода щеше да има само 12 дена.
А първата седмица и другата към края нямаше да имаш никаква топла вода.
За ноември и май месец нямаше да имаш топла вода по около 7-8 дена.
От юни до октомври включително бива. Там само по 1-2-3 дена когато вали и е много облачно.
Демек това ще е ситуацията ако закачиш 8 панела от онези по 410W от оня сайт = 3,28 kW

Прикачен файл:
Декември 2024.png
Декември 2024.png (64.77 KиБ) Видяна 398 пъти

P.S. Иванов, оня ден вечерта - разбира се че се шегувах. :-D Извинявам се!
На днешен етап, че и доста по-назад е много по-изгодно да топлиш вода с фотоволтаични панели, отколкото с ония селектвини, мелектвини ... "водни" панели.
Само като си помисля - тръби, антифриз, помпи, термостати, разширителни съдове, специални бойлери, течове, прегряване ... и ми се пе...ира. :-D
Много по-лесно е да вкараш в къщи две тънки кабелчета и да ги закараш както ти е удобно до вече съществуващия, стандартен бойлер... :)
шоп - майстор
съб яну 18, 2025 9:57 amhidrazin написа:
Ако става дума за китайските - в момента са на прИмоция при китайците - 487 лева с безплатна доставка.
Ако не те затруднява дай линк.
Аз вече съм се хванал на хорото с 8 броя интелски контролери, но мога да взема едно китайче за да сравнявам.
шоп - майстор
съб яну 18, 2025 9:57 amhidrazin написа:
Добре е вече да го наснимаш за да помогнеш на тия ентусиасти в темата.
Включително какво има под дисплея - вади се издърпване, не е запоен. И какви са 4-те транзистора в долната част.
И какво пише на оная интегралка с 8-те крака защото на оная снимка не се вижда. :)
Няма проблеми. Имам един свален в момента и мога да снимам всичко. Под екрана-няма проблеми. Той си е на букса с крачета.
За коя интегралка питаш, ако може я огради на снимката.
Че с електрониката съм на Вие:-)
hidrazin - майстор
съб яну 18, 2025 12:06 pmшоп написа:
За коя интегралка питаш, ако може я огради на снимката.
Че с електрониката съм на Вие:-)
Ми онуй малкото черно с 8 крачета - в дясно на снимката между дисплея и двата големи кондензатора.
Така ясно ли е или да рисувам?
Lux Æterna - специалист
На мен ще ми е интересно ако колегата @Шоп сподели до какви градуси горе-долу са се загрявали тези контролери при натоварване. Докосвал ли ги е с пръсти?! Можеш ли да си задържиш ръката върху корпуса, и по-точно където са транзисторите?! Схемата на свързване на четирите транзистора е мостова. Стана ясно още в началото на темата.Това означава, че товарния ток преминава през коя да е двойка във всеки един момент. Аз и колегата @Geocom се придържаме към използване на само един товарен транзистор и това означава точно два пъти по-малко загуби преобразувани в топлина. А тези загуби хич не са за подценяване. То всъщност зависи и какви транзистори се ползват и колко им е вътрешното съпротивление в отпушено състояние. @Иванов сподели своя експеримент с биполярен 2N3055 и видяхме какво става.

На мен измерване на изходната мощност не ми трябва като екстра. Това е за хората, които бързат да си броят парите в джоба и да си смятат отчисленията и кога "аджеба" ще им се изплати системата.

Поздрави
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 23

Тема "Нужен ли е МППТ контролер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: