• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Baлepu - специалист
Решил съм, че първите пръстени ще са с такива отвори. Като (ако изобщо) стигна до вода, може да набия в тези отвори железа против свличане. Дали ще реша да правя дрениране (филтър) изобщо ... да не слагаме каруцата пред коня. В крайна сметка това може да се промени в последствие ако ... се реши.
MamaMy - майстор
Не знам по каква причина искаш да оставиш пръстените висящи. Ако си мислиш, че отдолу има подземна река която ще ги отнесе дълбоко се заблуждаваш. Ако пък си мислиш, че водата бълбука като в извор само през застланото с чакъл дъно също се лъжеш. В единия кладенец водата се просмуква само през дъното. Първите пръстените нямаха дистанционери поради недоизгладена технология. В началото вървеше много кал и пясък като свършваше за 5мин. Пълни се бавно като нивото бавно се покачва. Дъното вече е застлано с чакъл. Той е останал след като помпата е изсмукала калта и песъчинките. Не е настилан допълнително.
LazarGanev - "Велик майстор"
съб мар 07, 2026 9:41 pmhidrazin написа:
Тези 5 санта чакъл не са никакъв филтър. И тоя филтър въобще не е необходим!
Напълно достатъчно е най-долните 2-3 пръстена да са такива.

Изображение

:partyman:
:-D Тези отвори какъв диаметър трябва да са - като гледам нещо от рода на 30-40мм? За един преател питам. Може би в зависимост от едрината на фракцията, с която искаш да се напълни кладенеца? Щото иначе водата спокойно си минава между фугите на пръстените и през чакъла на дъното с дебит по-голям отколкото постъпва от каверните в оранжевия обем (филтъра). Моят преател спомена нещо за закон за скачените съдове. Пък аз съм изчислил, че при използваните от нас пръстени ф80/100см в един метър височина се събира половин кубик вода, т.е. в два метра има 1м3 вода (жълтия обем).Отделно в чакълестия филтър зад пръстените, при дебелина 15см има 250л вода на метър височина или ако са 2 метра под водата, във филтъра зад пръстените има още половин кубик и общо става 1,5м3 резервоар бистра вода (оранжев + жълт обем на скицата)
съб мар 07, 2026 9:41 pmhidrazin написа:
И тоя филтър въобще не е необходим!
Аз бих казал, че ттози филтър е най-важното нещо от целия кладенец, черешката на тортата след толкова хвърлени средства, време и труд!

Прикачен файл

Дъно кладенец.jpg
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17

Тема "Моля за съвет за Сондаж ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: