Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Whiskey - специалист
Така, реших окончателно как ще постъпя и какви са плюсовете и минусите от различните варианти. Вместо WiFi контрол на бойлера от таблото, ще му вкарам един такъв прекъсвач директно под капака и от там ще го пускам и гася. Ток за новите екстри в банята ще взема от кабелите на бойлера, защото там имам готова вързана ДТЗ, а и няма да се наложи да къртя и сантиметър.

Сешоарът вкъщи е 2000 вата, но е фабрично с 2х1 квадрата кабелче. Така че драми с окабеляването няма. Разбира се, контактът е на място, където няма как до него да стигне вода, а и е IP44, с капаче.
mironcho - специалист
пон дек 23, 2024 6:43 pmiliya_i написа:
...
Абе не питам аз.
Приеми го като коментар на написаните от Уискито желания да се върже за фазата на ламБата.
Да де и моя коментар беше към Уискито, ама от бързане през твоя. Извинявам се :)
- - - -
Към Уискито: Кабела на сешоара няма нищо общо с кабелите в стените - те спазват писани технически правила, а тези на сешоарите и т.п. - по-скоро пазарни.

Не те съветвам да вземаш захранване за новото осветлени от линията на бойлера - опасно е. Пример: отсъстваш (или сте продали жилището), прецаква се новата лампа и някой спира осветлението от съответния предпазител и отива да ремонтира и... изненада, която ще е щастие, ако се размине само с ругатни и летящи отвертки.
Още нещо по правило при неподвижна инсталация при всяка промяна на сечението трябва да се поставя защитен апарат (предпазител), което значи, че или трябва да изпълниш новото осветление с 2,5(или 4)кв.мм какъвто е кабела на бойлера или да слагаш предпазител по средата на стената...
Ще е прашно, но правилния начин е да изровиш разклонителната кутия за осветление и да закачиш новото осветление към правилната линия.
zz_stefanov - майстор
Мирончо това му препоръчах и аз.
Пак обаче опираме до правилото: първо инсталациите, после декорациите (плочките и боята) :)

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: