Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
emilvtc - специалист
Изходите ми стигат. На един LPT порт те са 12 , а входовете са само 5.

Та ми трябват повече от 10 входа и даже използването на второ LPT няма да ми помогне.

MACH3 има възможност да чете повече от 5 сензора (ключета) само с 5-те си входа. Става някак си чрез мултиплексиране, но незнам как. Това ми е въпроса всъщност ...
velsi - Почетен майстор
А за како ще използваш 10, че и повече входа? Би ли пояснил. А за качването на снимки прочети тука.
emilvtc - специалист
Та за входовете:
1 лимит входове по осите X,Y,Z и А. (може всички да са обединени в един)
2. HOME входове по осите X,Y,Z и А (опционални)
3. Spindle INDEX
4. PROBE
5. Джойстик +X, -X, +Y, -Y, +Z, -Z (тези може да са мултиплексирани)
6. PULSE GENERATOR/PulseCoder 2 входа

Прикачен файл

CNC_1.JPG
CNC_1.JPG (35.32 KиБ) Видяна 4921 пъти
FLUID - напреднал
Здравейте, от доста време не съм влизал, а и да си призная не съм и пипал по механиката!Та хрумна ми да питам нещо...вчера както си работех /...работя на CNC-щанц машина BAYKAL PUNCH PRESS BPM 1225x30/ се сетих за HOME и LIMIT, за които говорихме преди да се прецака темата.Причината беше, че се скапа единия от датчиците по Х/заболяха ме нервите с него:xplode: /!Въпроса ми е, защо ни е необнодим HOME?Защото ползваме стъпкови двигатели и при тях няма следене ли?Защото машината на която работя има едно копче "ЛОУД ПОЗИШЪН".След като е минала референтни точки, като го натисна позиционира на кординати, които са едни и същи /предполагам че са фабрично зададени и могат да се променят, но не съм се ровичкал/Та нашата машина не може ли след като е в положение x,y,z-LIMIT, да си и зададем кординати и те да са ни HOME?
velsi - Почетен майстор
FLUID написа:
...Та нашата машина не може ли след като е в положение x,y,z-LIMIT, да си и зададем кординати и те да са ни HOME?
То за моженето може, обаче тези координати, които ти задаваш по този начин са тъй да се каже "софтуерни". Щото, ако не дай си боже мотор прескочи стъпка няма как вече да се върнеш на тях. Ти ги виждаш на екрана, те се променят, но вече не отговарят на истината. А когато се ползват датчици за home позиция те са тъй да се каже "хардуерни". Каквото и да се случи можеш винаги да върнеш в начална позиция и да пуснеш програмата от начало. Инструмента ще мине по вече изрязаното, ще загубиш време, но ще спасиш детайла. Ако не забравя ще снимам една работа прецакана от изпуснал стъпка двигател.
emilvtc - специалист
Сега остана да доизмисля елементите, които да позволят донастройка и спрягане на осите.

На снимката по-долу съм начертал една от идеите ми. Опитах се да измисля всичко така, че да няма много механични обработки по изработването и.

Дали идеята ми е работеща и дали ще свърши работа?

Можете ли да ми помогнете с по-добра идея?

Благодаря предварително :)

Прикачен файл

Ajustment1.JPG
Ajustment1.JPG (31.6 KиБ) Видяна 5166 пъти
velsi - Почетен майстор
Не успях да схвана какво точно питаш, но на схемата ти виждам доста механична обработка. Дори прекалено много.
emilvtc - специалист
Не става въпрос за регулировка, която да предодврати "затягането" при движение на масата по направляващите.

Говоря за донастройка, позволяваща "спрягането" на осите X,Y и Z една спрямо друга. Ще ви дам пример, за да ме разберете:

Нека поставим на масата на машината заготовка и от нея с машината да изработим примерно куб. Та ако осите X,Y и Z не са "спрегнати", ъглите на стените на куб-а няма да са 90 градусови ...
shulio - специалист
И аз мисля, че доста усложняваш нещата.
marian2784 - напреднал
това е първия ми пост във форума,но мисля че усложняваш много грешката при изработване може да се сведе до грешката при изработване на детаилите,което е около десета,което мисля е по-точно отколкото можеш да регулираш

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: