• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 31
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
filmatoplo написа:
Може и още как :) пробвай и ще видиш :wink: дай схема с 2 помпи ,не че не става . Термосифонно се движи , има малки изисквания от не по малко разтояние от изводите на котела 80 сантиметра и връщащата да не слиза под нивото на вход в котела , също сечението на тръбите да е достатъчен за термосифон по възможност равен на отворите на котела -за кръга на радиаторите с помпата ако щеш слагай фи-20 . :wink:
Тази схема си е с две помпи:
Изображение

Ти схема на четирипътен вентил с една помпа къде си видял?

И можеш ли да обясниш как термосифонно (на естествена циркулация) топлата вода слиза надолу :-D :-D :-D
filmatoplo - майстор
Тук на схемата има акомулиращ съд и затова е и термовар помпата 72 гр сега съда в случая може и 3 тона да е .Но мисленно махни съда и доната помпа и готово .Качи една Ератовска схема и ще видим с 1 помпа.Не ми се безпокоят клиентите сега да ходя да снимам системите в тоя сняг -пак ще очудя форума със помпи и вентили , буфери и топлообменници .Ако токова настояваш полека може да ги снимам там 5-6 системи с тоя тип вентили .Ако пък някой може да си позволи горната схема да си я направи -браво нека , тъкмо ще има една перфектна система , за броя на помпите не споря и не държа да ги няма ама за пореден път се подвеждам от клинтите по направи сам и без пари .Аз си работя със замах без пестене на материали , щото в последствие се плаща двойно :wink: .
naskov - майстор
2v6 написа:
filmatoplo написа:
Може и още как :) пробвай и ще видиш :wink: дай схема с 2 помпи ,не че не става . Термосифонно се движи , има малки изисквания от не по малко разтояние от изводите на котела 80 сантиметра и връщащата да не слиза под нивото на вход в котела , също сечението на тръбите да е достатъчен за термосифон по възможност равен на отворите на котела -за кръга на радиаторите с помпата ако щеш слагай фи-20 . :wink:
Тази схема си е с две помпи:
Изображение

И можеш ли да обясниш как термосифонно (на естествена циркулация) топлата вода слиза надолу :-D :-D :-D
2v6, схеми на четирипътен вентил с една помпа колкото искаш. Виж техническия каталог на Ерато. Там има доста. Ето ти една

Прикачен файл

IMG_2026.jpg
IMG_2026.jpg (225.72 KиБ) Видяна 6924 пъти
2v6 - майстор
naskov написа:
2v6 написа:
...

2v6, схеми на четирипътен вентил с една помпа колкото искаш. Виж техническия каталог на Ерато. Там има доста. Ето ти една
naskov, браво =D>
Спести ми ровенето за такава схема :wink:
Сега види се искаш да се включиш в спора ми с filmatoplo. Няма лошо - защо не отговаряш на въпроса към него :?:

Както добре се вижда тази схема е дадена за чугунен котел (Виадрус), а не за стоманен (Атмос).
Чугунените котли няма проблем да работят с ниска температура на вход - чугуна издържа на конденз, за разлика от стоманата. Затова четирипътния вентил при тази схема работи с една помпа - осигурява само ниска температура към радиаторите. Тъй като липсва помпа на малкия кръг на вход на котела отива вода с темпратура каквато дойде от радиаторите (и бойлера в случая).

Не каза за снимката която си дал дали е с една помпа? Ако е така как ще обясниш каква температура влиза на вход на котела?

Тъй като споменавате Ерато по-долу съм качил и схеми с четирипътен вентил без помпи.
Спора за четирипътния вентил тръгна от твърдението на filmatoplo, че с четирипътен вентил е по-евтино, защото е необходима само една помпа. Той че прави такива изпълнения не ме интересува - попитах къде е видял такава схема?

Ти можеш ли да посочиш схема на Атмос или друг стоманен котел с четирипътен вентил и само една помпа на радиаторите?
Когато задавам въпрос не означава, че не е възможно :!:
Вече съм обяснил какъв е резултата от такова свързване:
Пуснато на: Сря Яну 20, 2010 8:18 pm

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (25.63 KиБ) Видяна 6904 пъти
filmatoplo - майстор
:lol: Здрасти , 2в6 :) Той Насков е виновен - снимал виадруса , в схемите има и Атмос , техническия каталог го разглеждам в момента .Ама не ми трябва да разглеждам каталози като го гледам на живо монтирано , ела може и автограф да ти дадът -котлите са на Здравко биг брадър -2 броя така монтирани. :wink:
armagedamian - специалист
http://erato.bg/files/file_447_600.pdf
Хайде и аз да се включа!
Тази схема(с четирипътния вентил) би трябвало да работи ,но има недостатък според мен.Теоретично Т на връщащата линия би следвало да е мин.65гр..Под тази темп.се образува конденз по вътрешните стени на камерата в резултат на темп.разлика.Конденза е силно кисел и това води до корозия на метала и съответно до бързото му износване.
За мен по добра е схемата с акумулиращ съд и два трипътни вентила(или група Ladomat и трипътен вентил) и акумулиращ съд.
Но това е само теория :-D
naskov - майстор
2v6, тук има схема с четирипътен вентил на Атмос с една помпа. Снимката е изпълнена на 90% по тази схема. Системата си работи перфектно. Както съм написал вече два пъти четирипътния вентил в случая осигурява по -ниска температура на водата към радиаторите от изходящата, като същевременно входящата е с по-висока температура от връщащата се от радиаторите. Ти грешиш като казваш, че температурата на входящата вода ще е такава, каквато идва от радиаторите и бойлера.Казвам ти още веднъж,че схемата е отработена и работи. Като въртиш ръчката на вентила можеш да си настроиш температурата на входящата вода( при изходяща константа)На снимката има само две помпи, които се виждат ясно. Едната за радиаторите, втората за бойлера. Това е вила и тъй като имаха нужда от повече топла вода, бойлера го направих с отделна помпа-клиетът си го беше купил предварително и беше малък- 120л за 3 бани.

Прикачен файл

Atmos.png
Atmos.png (41.66 KиБ) Видяна 6841 пъти
Puf-Paf - специалист
Neosi,
Ако все още не си купил вентила- не бързай толкова. Моят е същия. Първата година бе приказка. Сега не мога да се оттърва от усещането, че котелното все повече има нужда от втора помпа, голям компенсатор и ... нов вентил
:lol:
Най- сетне виж сам- това ми е положението при котела. Не се оплаквам- вкъщи е топло. Обаче явно може и по- добре, според хората в тукашния форум...

Прикачен файл

IMG_0229.jpg
IMG_0229.jpg (208.06 KиБ) Видяна 6768 пъти
Puf-Paf - специалист
Бахти, пак пратих друга снимка! :-D Е, добре поне, че не се налага бордови компютър да има в котелното... :-D

Прикачен файл

IMG_0230.jpg
IMG_0230.jpg (201.9 KиБ) Видяна 6769 пъти
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 31

Тема "Схема за свързване на Atmos." | Включи се в дискусията:

Сподели форума: