Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Стоян Славев - специалист
Настроих котела,с помощта на bobi65.Разхода ми е 34кг. За 24часа,като през деня държа 20гр.Суртин от 6 до 9 22гр. Вечер от 17.30 до 21.00ч 22гр.
И нощно време 19гр.Поръчах турбилатори,ще направя камерата и ще сложа и ламда сонда.След няколко дни започвам ъпгреидите и нямам търпение да видя резултатите.
bobi65 - специалист
6osi6 написа:
bobi, ако си забелязал, обменяме идеи. Всеки показва това, което мисли, а някой го влече към "яд" и си пише за него.
bobi65 написа:
при мен след като се случи догарянето в камерата газовете се връщат назад и минават под цялата долна страна на долната решетка която е страхотно оребрерана и е водна риза ,минават над пепелника и пепелта се разпростира равномерно
Ето какво имаме тук.
Прикачен файл:
VUK3.png
На първата картинка - двойно превъртане на газовете в горивната камера и изпадане след керамичния отвори на пепелта завирена от пламъка, директно в пепелника. Това е самопочистващ се шмиргел.

Какво имаме на втората картинка, където газовете се въртят в джунглата, пламъкът е насочен неестествено надолу, както повелява антилогиката и двата вентилатора са доказателство за това, че котелът се души? Имаме нагряване на бетонната плоча под котела с най-горещите газове, след като са преминали през по-малката част от водната решетка на жарта и температура под него, която със сигурност е над 100°C.
Тук се отдава много енергия, може да се разкърти пода, без да се мести котела, да се изолира и да се вкара въздуха в горелката. Иначе, подгряваме въздух от комина след котела, с което допълнително се намалява тягата.

Оххх омръзна ми от философията ти.. там където расъждаваш за бетона ми...имам подова вата Knauf naturboatd.нямам проблемите за който смяташ че открил.котелът ми е студен външно отвсякъде. Питай Стоян от предишният пост...идва човека и може да ти разкаже.Съжалявам че не съм те информирал за да не се затормозяваш..и изобщо не се напъвай повече....нищо не е идеално и се доразвива постоянно..и когато мога помагам на хората а не да се конфротирам..
6osi6 - майстор
Нещо в този котел не е както следва да бъде и това ме притеснява :? Тази вата при дебелина 1,5 мм., е с коефициент на топлопроводимост 0,91. На практика при 200 гр. ще изолира до 182. При 100 гр. до 91. Площта под котела е 0,2 м2 и с тази температура ще е достатъчна за затоплянето на един бойлер.
bobi65 - специалист
6osi6 написа:
Нещо в този котел не е както следва да бъде и това ме притеснява :? Тази вата при дебелина 1,5 мм., е с коефициент на топлопроводимост 0,91. На практика при 200 гр. ще изолира до 182. При 100 гр. до 91. Площта под котела е 0,2 м2 и с тази температура ще е достатъчна за затоплянето на един бойлер.
ето ти данните 40 мм дебелина
ватата е вътре под тавата с пепелта.. върху дъното на котела... Дъното е напълно студено с пипане на ръка завряна под котела...

Прикачен файл

knauf FKD_S thermal.png
6osi6 - майстор
65 написа:
6osi6 написа:
ватата е вътре под тавата с пепелта.. върху дъното на котела... Дъното е напълно студено с пипане на ръка завряна под котела...
bobi, що мериш на ръка, нямаш ли термометър някъде около теб :?

Данни за топлопроводимост на вата 40 мм. в тази таблица аз поне не виждам.
Ето ти данните в графично изражение.
Прикачен файл:
Wmk.png
Wmk.png (33.21 KиБ) Видяна 1517 пъти
За 4 см. коефициентът за топлопроводимост е 0,875. Съответно, ако над ватата са 200°C, под нея ще са 175°C.
Ако, както казваш, е напълно студено при пипане с ръка, това значи, че горелката ти не работи или топлият въздух не преминава под скарата за жарта.
bobi65 - специалист
6osi6 написа:
65 написа:
6osi6 написа:
bobi, що мериш на ръка, нямаш ли термометър някъде около теб :?

Е ти ме уби... само тук не съм се сетил да сложа термометър...
но заради спортната страст ще сложа първо сондата на термометъра на 2 см под скарата да видя какво минава там...
после на следващото палене директно върху ватата... под пепелника... там е на 15 см от скарата.. и накрая от долу под ватата върху собственото дъно на котела . ще пиша когато имам резултатите.

А в твоята графика и методика нещо не разбирам ? Кажи ми спрямо примера който даваш какъв ще е коефициента примерно за един сантиметър и как го изчисляваш...
Svezar - специалист
Темата всъщност е "Разход на пелети" ,а то стана "Кой е по-голУем индженер.." :wink:
6osi6 - майстор
Svezar написа:
Темата всъщност е "Разход на пелети" ,а то стана "Кой е по-голУем индженер.." :wink:
Разход спрямо какво? Ако това ще помогне на някого - разход 20 - 65 kg/24h. 200 м2 + БГВ, изол. външ. 4 см. вата.
bobi65 написа:
в твоята графика и методика нещо не разбирам ? Кажи ми спрямо примера който даваш какъв ще е коефициента примерно за един сантиметър и как го изчисляваш...

bobi, нарисувал съм ти го на картинка, по разбираемо от това не се сещам как да ти го обясня :? освен да ти го изпея с песен, както е модерно, за да ти е по ясно.
Заместваме ватата Knauf naturboatd и коефициента ѝ на топлопроводимост от 0,035 W/m2 съответно с "Едно Ферари" и "цвят червен".
Така...
"Едно Ферари" отговаря на вата с дебелина един метър. "Цвят червен" коефициентът от 0,035 W/m2.
Ти питаш колко ще е "Червеният цвят" за един сантиметър от "Ферарито"? При 1см. ще се получи изкривяване 3,5, затова е графиката. Функцията на топлопроводимост е линейна. Резултатът за сантиметър клони към <1. Иначе, делиш "Ферарито" с дебелината на ватата и умножаваш по цвета.
Ето ти информация от форума http://napravisam.net/?p=658, чети и сравнявай с графиката.
bobi65 - специалист
Svezar написа:
Прав си ... но от всичките тези детайли все пак зависи този разход на пелети.. :)))

А за 6osi6 ето и рвзултатите
- първо измерих дъното под ватата... температурата се покачваше с толкова колкото се покачваше и връщащата вода ..от 14 до 33 градуса след 2 часа работа .После спрях котела и извадих ватата ... изхвърлих и пепелта и от външната страна на дъното ( от към бетона ) измерих 130 градуса ..
искам да обърна внимание ще този проход под котела е запълнен с вата странично... и се получава тунел с еднопосочно движение на въздуха.. тези 30 градуса който се вентилират от долу се смесват с другият студен въздух в помещението минава през топлообменника и участва в горивният процес.
В помещението температурата беше 3 градуса и се дигна до 5 след 2 часа работа но и на вън малко поотпусна ми се струва

Прикачен файл

Ferolli s plo4i-3.jpg
Последна промяна от bobi65 на пет ное 25, 2016 12:00 pm, променено общо 2 пъти.
bobi65 - специалист
Ето ти информация от форума http://napravisam.net/?p=658, чети и сравнявай с графиката.[/quote]

Благодаря за линка... точно заради този коефицент 3.5 те питах... :)

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: