На шмиргел с диск за твърдосплавни пластини. Фрезера е прав без водещ лагер.
Всичко за дърводелството
ZEDYCUS
- майстор
2436 мнения в "Фреза и оберфреза."
dim_technik
- напреднал
Здравейте, взех си оберфреза, за това писах в друг раздел, режа плоскости от ПДЧ за гардероб с зеге и надмерка 4mm, след което изравнявам с фрезата през линеал /това го научих от колега от форума/- за домашни и любителска работа просто е малка фантазия, аз до сега съм се мъчил и образно казано си е било направо аматьорско изпълнение. Та възникват някои въпроси, за обработка на ПДЧ трябва ли специален клас фрезери, и оборотите имат ли значение ?
velsi
- Почетен майстор
Специален клас не. Просто трябва качествен фрезер, защото пдч-то е труден за работа материал. Заради лепилото в плоскостите той бързо се захабява. Колкото по-качествени са твърдосплавните пластини, толкова по-късно това ще се случи. А когато се случи, на по-високи обороти фрезера започва да прегрява, сряза почернява и качеството на работа се влошава. Нов, остър фрезер би трябвало да работи добре на всякакви обороти. Аз обикновено ползвам нещо средно. Вдигането на оборотите до максимума обикновено не увеличава качеството, а само води до по-тежки режими на работа за инструмента и машината.
dim_technik
- напреднал
Благодаря за което 

dim_technik
- напреднал
Делян написа:..........Предполагам че мен питаш - Budget1300 - от Практикер, беше на промоция за 60 лв., 32 000 оборота, 1300 W, пълно любителско хоби изпълнение, както всички останали инструменти на тази фирма. На фона на останалите ми инструменти, които са Makita, оберфрезичката се държи доста добре, и както се изказаха положително за нея доста съфорумци - действително е така. За сега съм доволен от нея. Понеже ПДЧ-то е малко шантаво от към материал, и хаби доста инструментите, режа със зегето много внимателно с надмерка 1,5mm - за да може материала който остава за обиране с фрезата да е по-малко/за по-малко износване на фрезера/. Фрезерите /когато не са износени естествено, ама то и всички инструменти когато са износени не режат със света/режат много равно, не се притеснявай, все пак оборотите са твърде високи. Забелязах че дори и при неплътни ПДЧ-та няма накъртвания.
Колега, каква оберфреза си взе? Отзиви нещо...

valentin114
- специалист
На всички инструменти от тая марка Практикер сваля периодично цените, после пак ги връща. Трябва да ги следиш..все пак 15-20 лв надолу...си е нещо...П.П. аз също я имам тая оберфреза, читава е за домашни дейности...малко корекция, моята е BER 1020S...ватовете са 1020, закупена е преди близо 4 г....доволно работи на вилата.
Тема "Фреза и оберфреза." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература