• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 244
Всичко за дърводелството
ZEDYCUS - майстор
На шмиргел с диск за твърдосплавни пластини. Фрезера е прав без водещ лагер.
kalin2505 - специалист
20 лв. е поносима цена в ТЕКА почваха от 37 лв
dim_technik - напреднал
Здравейте, взех си оберфреза, за това писах в друг раздел, режа плоскости от ПДЧ за гардероб с зеге и надмерка 4mm, след което изравнявам с фрезата през линеал /това го научих от колега от форума/- за домашни и любителска работа просто е малка фантазия, аз до сега съм се мъчил и образно казано си е било направо аматьорско изпълнение. Та възникват някои въпроси, за обработка на ПДЧ трябва ли специален клас фрезери, и оборотите имат ли значение ?
velsi - Почетен майстор
Специален клас не. Просто трябва качествен фрезер, защото пдч-то е труден за работа материал. Заради лепилото в плоскостите той бързо се захабява. Колкото по-качествени са твърдосплавните пластини, толкова по-късно това ще се случи. А когато се случи, на по-високи обороти фрезера започва да прегрява, сряза почернява и качеството на работа се влошава. Нов, остър фрезер би трябвало да работи добре на всякакви обороти. Аз обикновено ползвам нещо средно. Вдигането на оборотите до максимума обикновено не увеличава качеството, а само води до по-тежки режими на работа за инструмента и машината.
dim_technik - напреднал
Благодаря за което :)
Делян - специалист
А фрезера не накъртва ли ламината на ПДЧ-то? Как изглежда сряза? Че в цяла Варна само в една фирма режат криволинейно и като отидеш там те гледат накриво и трябва да им висиш на главата.
Колега, каква оберфреза си взе? Отзиви нещо...
ZEDYCUS - майстор
Ako е нов незатъпен не накъртва въобще.
dim_technik - напреднал
Делян написа:
..........
Колега, каква оберфреза си взе? Отзиви нещо...
Предполагам че мен питаш - Budget1300 - от Практикер, беше на промоция за 60 лв., 32 000 оборота, 1300 W, пълно любителско хоби изпълнение, както всички останали инструменти на тази фирма. На фона на останалите ми инструменти, които са Makita, оберфрезичката се държи доста добре, и както се изказаха положително за нея доста съфорумци - действително е така. За сега съм доволен от нея. Понеже ПДЧ-то е малко шантаво от към материал, и хаби доста инструментите, режа със зегето много внимателно с надмерка 1,5mm - за да може материала който остава за обиране с фрезата да е по-малко/за по-малко износване на фрезера/. Фрезерите /когато не са износени естествено, ама то и всички инструменти когато са износени не режат със света/режат много равно, не се притеснявай, все пак оборотите са твърде високи. Забелязах че дори и при неплътни ПДЧ-та няма накъртвания. :)
Делян - специалист
Благодаря за инфото. И аз бях хвърлил око на тази фреза, но тук във Варна така и не я свалиха под 90 лв.
valentin114 - специалист
На всички инструменти от тая марка Практикер сваля периодично цените, после пак ги връща. Трябва да ги следиш..все пак 15-20 лв надолу...си е нещо...П.П. аз също я имам тая оберфреза, читава е за домашни дейности...малко корекция, моята е BER 1020S...ватовете са 1020, закупена е преди близо 4 г....доволно работи на вилата.
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 244

Тема "Фреза и оберфреза." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: