• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Фитилчо - майстор
Никакви проблеми, аз не бързам, ама хич.
Аз планирам и обмислям винаги всичко от далече :cool:
grants - специалист
Колеги здравейте , въпреки че сезона за топла вода от слънцето е към своя край най-накрая успях да завърша моята сиситема. Всъщност тя беше готова още в началото на м.Септември. Надявам се информацията да е полезна на хора , които им предстои същата операция :)
След доста съвети и питания реших да се спра на варианта с преливния възвратен клапан реализиран от колегите lov и Bultiger , които много им благодаря и винаги са добре дошли из нашия регион :partyman:

Ето и на какви компоненти се спрях:
- колектори: Enzinc 1.80 m2 Ecoline Al - 2 броя.
- бойлер: Eldom 150л с 2 паралелни серпентини
- управление - Naturela NHC-H52-2
- помпа - Wilo имах от едно старо парно останала.

А ето и калкулацията накрая
Изображение

Паралелно с моята сиситема направихме още една за живеещите на горния етаж , но с 1 панел и 100л бойлер пак с 2 паралелни серпентини. Реших да заложа на 100л вместо 80л бойлер на 1 панел , та за момента очакванията на живущите се покриват отлично. Разположението е почти чист Юг , а наклона на колекторите е към 50гр спрямо хоризонта.
Ето и малко снимки от проекта
Изображение
Изображение
Изображение

Тук съм изолирал моите тръби , които минават през таванското помещение , другата система още не е излолирана понеже не е подсъединена 2рата серпентина от парното.
Изображение
Изображение

Пуснах сиситемата на 4 Септември и до сега бойлера не е включван на ток , въпреки че имаше 5-6 облачни дни. Измерената Т на водата в бойлера е под нивото на средата на бойлера и предполагам ако гилзата е в най-горната част градусите ще бъдат по-високи. Но вече взех да свиквам с показанията на контролера :)
Това е резултата за цял ден без консумация , показваше 69гр но жената избърза да се изкъпе та не можах да го снимам.
Изображение
Изображение

Учудващо колекторите работят и когато деня е облачен и успяват да загреят бойлера до 45-50гр от студен :? Ще видим по-нататък как ще се представя системата.
В 19:00 улавяме последните лъчи на слънцето :)
Изображение

А ето и сравнение на работата на помпите между двете системи от вчера
Изображение
Изображение

Ще видя какъв ще е резултата в началото на другия месец по електромер , но за момента се движим доста добре на минус 180кВч съм за 20 дена :lol:

Поздрави !
шоп - майстор
grants, браво!
Със здраве да си ползвате топлата вода. С 50мм ал въздуховод ли изолирахте външно трасето? Напоследък и аз така направих няколко системи. Не е най-евтиното, но май е най-здравото и дълговечно. Само ал.фолио се е слувало да го нападат птици :x На каква цена го намери?

От снимките ли...но ми се вижда, че помпата грунфос е малко наклонена спрямо оста. Не е критично, но е хубаво вала на помпата да е хоризонтален.

Поздрави!
grants - специалист
@шоп благодаря :) Да външното трасе е изолирано с такъв алуминиев въздуховод , като цена не знам колко точно му е метъра защото взимах всички неща от един познат и плащах накуп. Иначе и на мен ми се вижда най-доброто решение в дългосрочен план.
Помпата може и да е била леко наклонена повреме на снимката , защото тогава правих изолацията с вата до тях и ги размествах. Иначе съм замислил да им направя една кутия от фибран и отгоре вата с найлон , но чакам да подвържем и 2рата система. Кантите горе също ще ги изолирам , но още събирам идеи как да стане , защото ми се иска да имат капак , за да поглеждам от време на време нивото на течностите.
Понеже още не са напълнени с пропилен , се чудя и по колко литра да им оставя в разширителния съд , в момента са 4л на моята система и 3л на другата , но като че ли ще ги намаля съответно на 3 и 2л :?
lov - майстор
За измерване на нивото бях сложил едно маркуче от система с две тънки тръбички в края. То всъщност още си е там ама след като установих че няма нужда от него и сега мера с пръчката. Един път в годината му стига контрол и толкова щото се оказва че го правя за собствено успокоение. :) Та да се върна на нивомера. Едната тръбичка стига до дъното а другата е просто кука и само я вкарвам в отдушника. Важното е края на маркуча да е отворен към атмосферата. Маркуча е дълъг и с формата на U. Засмуквам течността да го напълни и на принципа на скачените съдове от края нивото се вижда до къде е. Мисля че го показвах на снимка в темата с възвратния клапан.
В началото ще ти е мерак да гледаш какво що пък и колко нагрява ама ти гарантирам че след това ще забравиш че имаш нещо на покрива, че даже няма и да се питаш от де ти идва топлата вода. :lol:
Ако не вярваш следващата есен ще ти звънна по телефона да питам дали си спомняш какво съм писал във форума. :yawinkle:
Единствено гледай като изолираш съда пък и тръбите гледай да не се наливат с вода от дъждовете. И за всеки случай остави по някое дренажно отворче в най ниските части. Една рязка на изолацията и алуминия с макетното ножче е достатъчна.
grants - специалист
На кантата отгоре има 2 щуцера - единия има тръбичка на него която слиза до самото дъно на съда , та мога да я ползвам за щека - просто развивам щуцера и тръбичката си излиза с него. Другия щуцер си е явно за пълнене , та му изкормих клапана и вързах един маркуч да служи за отдушник , та мога и през маркуча да прокарвам нещо като щека и пак да следя нивото. Но не искам да затварям целия съд напълно , иска ми се да му направя нещо като капак (който пак ще е изолиран) и дойде ли време да погледна какво става вътре само да го махна :wink:
Общо взето най-големите ми опасения за прегряване започнаха да изчезват с времето като гледам как работи системата. Да вече времето е хладничко и няма нищо общо с летните жеги от 35+ градуса , но като гледам повече от 7-80гр бойлера не може да вдигне без консумация, предполагам и загубите на самите панели няма да позволят да се качат темпераутите над 8-90гр :)

Също да споделя полезна информация за контролера на Натурела NHC-H52-2 , в логиката на самия контролер е заложено условие за минимум 40гр на панела , за да тръгне помпата. Може диф.разлика да е 15гр , но докато в панела няма 40гр помпата няма да завърти. Звънях им по тоя въпрос и казаха , че ако ми е проблем мога да им го изпратя и ще го оправят на по-ниски градуси. Можеше да е поне на 35гр , но и на 40 не е болка за умиране. Малко по-късно захапва помпата , но пък започне ли няма спирка :lol:
И последно инфо от малката сиситема - 1 алуминка на 100л бойлер днес без консумация докара 59гр малко над средната част на бойлера , където е гилзата. Доволно :)
grants - специалист
Колеги здравейте , имасм няколко питания за настройката на соларната инсталация , та ще се радвам да дадете отговори :)

1во за датчиците , които определят делта Т : горния е ясен , интересува ме долния датчик къде е най-удачно да се монтира. При мен е монтиран на изхода на студената вода от серпентината на солара , както се вижда на снимката.
Изображение

Правилно ли е монтиран там или трябва да мери водата в бойлера (съответно в гилзата , която се вижда на снимката).

2ро за работата на помпата : нормално ли е при един слънчев ден помпата да работи нонстоп от 11 до към 4-5 следобед. Ето вчера примерно имам 300 работни минути на помпата , като делта Т на вкл ми е 8гр, а на изключване 3гр , тръбния ми път в посока е 12-14м.
Изображение

Поздрави !
kuuuuuul - майстор
Всичко е нормално.Пробвай да видиш как ще се държи с-мата ако преместиш горния по на горе,но за по точна преценка трябва да гледаш и температурите.
filmatoplo - майстор
Евтините контролери мерят температурата в бойлера с един датчик ,а скъпите контролери мерят температурата в бойлера с два датчика - горе и долу в бойлера .и това е по добре .
gnt69 - майстор
Според мен не е добре. Или серпентината ти е малка или помпата бавна. Аз имам три плоски сънсистем селективни и 300 литра бойлер. Но работят и спират постоянно. Не можеш да усвоиш топлината.
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21

Тема "Соларна система в проект - моля за мнения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: