• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Ал_ - специалист
чет окт 24, 2024 7:52 pmvldx написа:
При мен също засмукването/подаването е от таванa (~2.6 м).
Предвид това, ми се струва, че трябва отново да прочетеш написаното от brum. Една надраскана на ръка схема на помещения-въздуховоди също би свършила работа.
Моят тестов сензор е от простите, тип “амнайсе в едно”. Не очаквах кой знае каква точност, но приятел идва да прави замервания с професионална техника, и показанията учудващо за мен съвпадаха
Прикачен файл:
IMG_0558.png
brum - майстор
Засмукваш на 2.6м ама къде - от стаите където подаваш или от коридорите?

За съпротивлението и дебита - тоя дебит дето го дават в теоретична постанвока без тръби май. Премери колко подаваш и отвеждаш с анемометър и диаметъра на тръбите, и ще останеш изненадан колко по-малко е от спецификациите :) .

Нелина, самите сензори са по 20-30лв, ама това са сензори дето си искат контролер да ги чете и дисплей да покаже данните. Уред с инфрачервен сензор за CO2 си търси, че по спомен беше с по-дълъг живот от другите и не дава отклонения с времето.
milchomi - специалист
Бих искал да запитам вдига ли се шума в правоъгълните пластмасови въздуховоди? Имам ограничение в тавана и не мога да прекарам Ф125, както е в проекта. Смятам да сложа правоъгълен 204х60мм, който има еквивалентна пропускателна способност. И ако шумят, мога ли да ги обвия с някакъв материал, за да стане по-тихо. Благодаря предварително!
DMN - майстор
brum написа:
самите сензори са по 20-30лв, ама това са сензори дето си искат контролер да ги чете и дисплей да покаже данните. Уред с инфрачервен сензор за CO2 си търси, че по спомен беше с по-дълъг живот от другите и не дава отклонения с времето.
От известно време и аз съм на тази вълна(прохождащ) за нивата на въглероден диоксид в жилището.
Взех си едно уредче, което измерва фини прахови частици и СО2. Сензорът за СО2 е NDIR(демек инфрачервен), колко са му верни показанията един господ знае.
Но след това се поинтересувах(с доста изгледани клипове в ютуба) и се оказва, че за по-достоверно измерване на СО2 сензорите наистина трябва да са NDIR. Защото има и VOC сензори, които май както се оказва са си едни дрегери за алкохол и тем подобни вещества, но не и за СО2, т.е. показанията за СО2 не са хич реални, а се изчисляват на база уловени други вещества във въздуха.
Така че изключително важно е да се ползват качествени сензори/уреди за целта, иначе всичко става една заблуда по отношение на измерването на СО2, а то е в основата по темата за вентилацията и рекуператорите.
чет окт 24, 2024 7:52 pmvldx написа:
При мен също засмукването/подаването е от таванa (~2.6 м). Сензорите в момента са разположени на около метър от земята, в двата края на всекиднвената. Нямаме поставени врати м/у помещенията още.

Днес направих отново тест и при 202 m3/h зададен дебит (1.0 кратност на въздуха), нивата на CO2 паднаха от 640 ppm до само на 570 ppm в рамките на час. Струва ми се, че това не е ок. Логиката ми е, че ако един път е превъртян изцяло въздуха за час в помещенията -- би следвало CO2 да бъде много по-ниско, ако не базисно ниво (~400 ppm). От друга страна, за срванение -- отваряйки широко прозорците CO2 пада почти момнетално до ~400 ppm :)

Самият рекуператор е с капацитет от 373 m3/h; имам възможност да задам конкретни стойности за supply/extract в m3/h директно, като тогава рекуператора сам адаптира скоростта на двата венитлатора, за да бъдат постигнати зададените стойности в m3/h. Интересното е, че вентилаторите работят на ~80% при зададени 202 m3/h, което би трявбало да е ~54% от капацитета на рекуператора (202 / 373 -> 0.54) и това ме навежда на мисълта, че има не малко съпротивление по системата. Иначе самата система не е балансирана, тъй като според изпълнителте няма нужда, защото общият обем не бил голям (?) Eдва ли това е възможна причина за това поведение, но ... знам ли. Днес пристигна анемометъра и тези дни ще се опитам да направя замервания на терминалите.
Здравейте,

1.Системата трябва да се балансира!!!!! Това, което са Ви казали от фирмата е или тотална некомпетентност или чиста лъжа. Играл съм този филм вече. Балансирането става с подобен уред:
https://www.testo.com/en-ID/application ... adjustment#
Най вероятно нямат такъв.

Балансирането е много важна част. Ако не се направи баланс няма как да знаеш в коя стая какъв обем въздух влиза/излиза. Би трябвало всеки един терминал да се регулира - входяща и изходяща. Освен това може да се наложи и дебалнсиране на моторите на рекуператора. Не знам какъв анемометър сте поръчали, но ако е обикновенн китайски не мисля, че ще Ви свърши работа.
2. По принцип трудно/бавно ще достигнете 400ppm само с вентилация. Ако има човек в помещенията нещата стават по сложни. Под 1000 ppm C02 се води добре. Аз лично мисля 600-650 ppm е едно много добро ниво.
3. Съпротивленията може да са доста големи и релно може да вентилираш 100 кубика а не 200.
4. Херметичност - Обърнали ли сте внимание на херметичността на жилището? Само да подсетя местата от където може да се губи херметичност - входни врати, дограма, абсорбация в мокри помещения и кухня. Като цяло и в строителството на жилището е трябвало да се предвиди добра херметичност и се съмнявам да е направена такава, освен ако лично не сте обърнали внимание на това. Но както и да е - там нищо не може да се направи в последствие.

Явно основната причина да сложите вентилационна система е CO2. И при мен една от основните причини е тази. Интеренсно ми е, рекуператора управлява ли се със CO2 сензор.Моята инсталация се управлява на база CO2 и съм много доволен.

Edit: междодургото и моите терминали са на тавана и аз се чудя колко добре е това. В моят случай беше трудно да ги монтирам на друго място, но предполагам си зависи и от проекта. Ако някой знае нещо повече по въпроса нека сподели.
Последна промяна от shamliev на чет дек 19, 2024 11:54 am, променено общо 1 път.
пет окт 25, 2024 9:47 ammilchomi написа:
Бих искал да запитам вдига ли се шума в правоъгълните пластмасови въздуховоди? Имам ограничение в тавана и не мога да прекарам Ф125, както е в проекта. Смятам да сложа правоъгълен 204х60мм, който има еквивалентна пропускателна способност. И ако шумят, мога ли да ги обвия с някакъв материал, за да стане по-тихо. Благодаря предварително!
Спорен мен със самите тръби може би няма да имате проблем, ако наистина са еднакви характеристиките. Нямт ли характеристики за шум в спецификациите? Това, което си мисля е, че не въздуховода може да е проблем за шума и сърпротивлението, а завоите или ако имате преход от кръкъл към правоъгълен. Има шумозаглушители, но те са отделен компонент, който е предвиден да се сложи директно след рекуператора. Дискутирано е тук, дали такива може да се слагат директно преди терминали/решетките при помещенията, но не мисля че това е правилно а и технически и финансово е кофти. Няма ли по широки въздуховоди. Ако сложите още по широки би трябвало скоростта на потока да падне драстично и елиминира вероятността за шум, но остава въпроса с преходите. Вариант две е да направите дублирани тръби, но ще трябва да се консултирате с проектанта.
milchomi - специалист
чет дек 19, 2024 1:47 pmshamliev написа:
пет окт 25, 2024 9:47 ammilchomi написа:
Бих искал да запитам вдига ли се шума в правоъгълните пластмасови въздуховоди...
Спорен мен със самите тръби може би няма да имате проблем, ако наистина са еднакви характеристиките. Нямт ли характеристики за шум в спецификациите? Това, което си мисля е, че не въздуховода може да е проблем за шума и сърпротивлението, а завоите или ако имате преход от кръкъл към правоъгълен. Има шумозаглушители, но те са отделен компонент, който е предвиден да се сложи директно след рекуператора. Дискутирано е тук, дали такива може да се слагат директно преди терминали/решетките при помещенията, но не мисля че това е правилно а и технически и финансово е кофти. Няма ли по широки въздуховоди. Ако сложите още по широки би трябвало скоростта на потока да падне драстично и елиминира вероятността за шум, но остава въпроса с преходите. Вариант две е да направите дублирани тръби, но ще трябва да се консултирате с проектанта.
Имам шумозаглушители след рекуператора и той по-начало не е от шумните и се надявам да е тихо. Тръбите допълнително ще обвия с вата и се дано гипсокартонът пред тях да допринесе малко ефект. В края на януари живот и здраве ще почна с монтажа и ще споделя. Нямам още CO2 сензор, но смятам да сложа и да следя обмяната на въздуха спрямо показанието му. Колкото до баланса в системата, то при мен периодично част от помещенията няма да се ползват и не съм решил дали да затварям анемостатите в тях или да не ги бутам след първоначалното балансиране.
brum - майстор
За 400ppm с вентилацията - трудна работа. То става, ама не с "еднократно превъртане" на въздуха. С еднократно превъртане ще стане ако можеш да изведеш само мръстният въздух и не го смесваш с чистият дето влиза. Отделно, че рекуператор 200м3 обикновенно прекарва 200м3 при някакви близки до идеалните условия. Чисти филтри, въздуховоди с клонящо към нула съпротивление. Та и това не е е за подценяване.

За баланса дето могат да го направят тия дето инсталират - той е по постоянен дебит. Ама да кажем, че имаш една спалня дето не се ползва редовно, една дето е с 2ма възрастни и една дето е с 1 дете. Нужен ли ти е постоянен и еднакъв дебит по стаите тогава?

Моят баланс е динамичен. Нощно време проветрям спалните на най-ниската степен на рекуператора, дневно време хола и кабинета. Нощно време няма никой в хола и само губя енергия като го проветрям.

Отделно ако се вдигне влажността в баните рекуператора се пуска сам на максимална степен. И така докато смъкне влажността под някакво приемливо ниво. Автоматизация :) . Идеята беше да се балансират сами стаите по CO2 и влажност, ама накрая останах с 4 клапи с пропорционални задвижки и с тях въртя въздуха там където има смисъл. Иначе си седят кабелите при всяка подаваща решетка.

За изолацията на тръбите - сакън, недей с вата. Това го направих и сега съжелявам. Сложи си микропореста гума. Че ако почне да прави конденз по тия тръби с ватата ще страдаш. А не е като да можеш да гарантираш, че при голям студ навън ще държиш температурата на подаващите въздуховоди над точката на конденз.

За шумозаглушителите - трябва да са на правилните места и това зависи от инсталацията и стаите. При металните тръби звука се предава от една стая в друга през въздуховодите с лекота. За да спра да слушам телевизора в кабинета ми стая ползвах дунапрен на пирамидки. Някакъв по-плътен, дето абсорбира вибрациите. По спомен беше нещо правено за автомобили. Свалих решетките на подаващите въздуховоди в хола, налепих го по тръбите и стана чудо :) .
milchomi - специалист
Благодаря на brum за опита, който споделя и за идеята за отделни задвижки към помещенията. При мен кухнята и офиса са на единия етаж, а спалните на другия и а практика като сме двама в къщата няма как да сме на двете места едновременно, та умувам дали да превключвам потока през деня на първи етаж а през нощта на втория. Или да слагам задвижки към всяка стая. Така обаче става сложно с баланса ... а и не съм виждал задвижки на Ф75, каквито са ми по проект въздуховодите към отделните помещения.
brum - майстор
Моите са правени на 3Д принтер. И клапите, и зъбните колела. Само двигателят е купешки серво мотор за радиоуправляем модел. Та има ли желание има и начини :) .

И аз като теб мислех за клапи със задвижки към всяка стая, ама се спрях на нещо по-рационално. Ако вкараш клапа за всяка стая ще трябва и ревизионни отвори за сервизирането им да оставиш. Та наблегни на по-рационалното - клапи на по-централно място. Моите са в сервизното. Заедно с рекуператора, газовият котел, термопомпата, бойлера и буфера. Налага се да си в режим барбарон като влизаш там :) .
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21

Тема "Вентилация с рекуператор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: