Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
emil_v r - майстор
Ne , molq te ,остави ги да ме цитират !
Обичам да ме цитират .
Чубствам се като древен мъдрец , и съгласи се по цитиране съм взел преднина пред колеги като Сенека , Цицерон ,Сократ и др. по- дребни :-D (къде съм аз...?)
Мастервал е лош мой имитатор :evil: :)
Трябва да ми се чете и м/у редовете :idea:

Виж една ЛТ ламарина пълна с пяна , която обезш. и я прави корава . Поликарбонатът вероятн...нее не мога да измисля нещо грамотно.
fichtenweg - специалист
ами....това за спирката принципно не е лош пример, но все пак моята тераса не мисля да е изложена на такава обществена вандщалщина. Има се впредвид все пак че извършителите ще са известни (8 етажа по-нагоре). Познавам си съседите от горните етажи добре, за щастие няма такива сред тях (дори и пепелта от цигарите не хвърлят/тръскат от балкона).
Целта ми не е да правя бомбоубежище.

Емиле ще се заинтересувам от LT ламарината, както и от всякакви други опции като възможни материали.
fichtenweg - специалист
ето тук още нещо:

Lexan is a brand of highly-durable polycarbonate resin thermoplastic intended to replace glass. It is similar to polymethyl methacrylate (Plexiglas/Lucite) in appearance, but is far more durable, often to the point of being "bulletproof." Lexan is typically used in the aerospace industry for items such as aircraft canopies, windscreens and other windows, but can often be seen in household items, such as bottles. Lexan is manufactured by GE Plastics, a unit of the conglomerate, General Electric.

"Лексан е марка високо издържлив поликарбонатен термопластик, предназначен да измести стъклото. Подобен е на polymethyl methacrylate (Plexiglas/Lucite) по отношение на външния си вид, но в същото време е далеч по-издържлив, често до степен "непробиваем от куршум". Лексан най-често се използва в космическата техника за направа на хангари за летателни апарати, предни стъкла и илюминатори, но като материал често се среща и в предмети от домакинството, като бутилки например. Лексан се произвежда от GE Plastics."

Ако този материал действително има толкова широка употреба и се използва за направа на илюминатори в самолетостроенето и космическата техника, то тогава бих му се доверил напълно. Надали материалите за битова упортеба са с чак такива качества, но нa мен ми е достатъчно и много по-малко.
masterval - майстор
Повечето страхове от шум и чупене от предмети ще отпаднат ако проектираш по-стръмен скат на конструкцията.
fichtenweg - специалист
аха наистина ще трябва да се направи по-стръмен наклона, колкото разбира се позволява, единствено не съм се информирал за шумопоглъщащите качества на поликарбонатните плоскости
Petyr - специалист
fichtenweg написа:
аха наистина ще трябва да се направи по-стръмен наклона, колкото разбира се позволява, единствено не съм се информирал за шумопоглъщащите качества на поликарбонатните плоскости
По-тихо е от ламарина...
ribnikolaevi - майстор
За да се предпазиш от падащите предмети може да опънеш мрежа над порикарбонатната плоскост, но тя ще задържа част от боклуците. Все пак ако в долния си край мрежата и поликарбоната не се допират, тогава предметите, минали през мрежата, ще се отмиват.
Мрежата трябва да е подпряна нагъсто, за да не провисне с течение на времето. Или да има обтегачи в двата си края, за да може да се компенсира това провисване. Това обаче е идеализирано решение, при практическото му приложение има много детайли, които трябва да се решат.
Ако пък те е страх от шума на капките, направи система от силни вентилатори които да ги издухват преди да капнат.
Това последното е шега :-D .
fichtenweg - специалист
:-D :-D :-D с това последното направо навлязохме в сферата на научната фантастика. Вече си представям тълпата от съседи готови да подложат на изпитание козирката :-D.

Всъщност очаквам повече мизерии от майката природа, отколкото от развилнели се съседи.
8180 - майстор
fichtenweg написа:
ето тук още нещо:
Ако този материал действително има толкова широка употреба и се използва за направа на илюминатори в самолетостроенето и космическата техника, то тогава бих му се доверил напълно. Надали материалите за битова упортеба са с чак такива качества, но нa мен ми е достатъчно и много по-малко.
Колега,
Всичко това е вярно с едно голямо НО.
Отнася се за плътния поликарбонат - ти вероятно ще ползваш този с каналите. Там стената е тънка, но ребрата правят магията.
За приблизителна ориентация експериментирай с бутилка от Кола - свойствата са много близки, а и дебелината на отделните стени също.
Общо взето няма страшно освен от горящ и задържал се фас.
Честно казано не съм чул масов разторител, който да влияе на този материал - доста хим. устойчив е (горе пишат друго).
Извитите конструкции са по-добри, но по-трудоемки и скъпи. При тях трябва да се знае, че извиването се прави по канилите - иначе се пречупва (за двуслойните говоря).
Плоскостите биват с/без UV защита от слънце. Обикновено САМО едната страна е защитена.
При площите, който споменаваш, ще са необходими и температурни фуги.
От лакърдиите нагоре не разбрах от къде си, но потърси и фирма АРИС - имат разни плоскости и профили за тях. Бестимекс също, но май нямат профили.
За дефинираните от теб условия, едва ли има по-подходящ материал.
За мех. здравина погледни и многослойните плоскости - сигурно обаче по-големе радиуси на огъване ще искат.
Успех

П.П. Препоръчва се да се предпазят плоскостите от навлизане на вода в каналите - картинката е неприятна без това. Фирмите дават разни скочове за целта.
fichtenweg - специалист
8180 искам много да ти благодаря за изчерпателното инфо което си дал. Нямаше да намеря и малка част от това, да не говорим че повечето щеше да си е само търговска реклама. Днес търсих повечко и засега съм се насочил към:

http://www.polycarbbg.com/
Бул.”Черни връх” №68, вх.1

Обадих се днес и ми казаха че могат да дойдат от фирмата им подизпълнител, да вземат мерки и да ми направят оферта - което нищо няма да ми струва. Намерих една друга тема тук във форума:

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=7865

но все още нямам отзиви и впечатления за работата на тази фирма.

Засега не съм решил окончателно дали формата на козирката ще е извита. Ако се наложи просто ще направим наклонена такава без да има огъване, така че плътният поликарбонат все още е възможна опция. Но това както казах предстои още да се мисли.

Сега повече обмислям начина по който структурата ще се захване към терасата. Две места на които структурата ще се захване към метал са парапета и страничния разделител (между нашата и съседската тераса). На това място искам да попитам дали съществува някакъв по-щадящ начин да се захване структурата към сградата и балкона на съседа отгоре (той нещо се е обезпокоил от идеята ми за поставяне на козирката и по-точно от начина по който ще се захване към долната част на неговия балкон).

Изображение

Тема "козирка на тераса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: