Най - вълнуващия въпрос зимно време.
popovvv - специалист
До BiancoBlue,
Проверете твърдението си, че 1мкв=10квт, защото аз съм срещал 1/2 мкв=10квт.Не зная как е изчислено това равенство и дали е вярно, но е по близко до мощностите на камините които съм измервал.Още в предишното си мнение посочвам че камината е 15-20квт, но след като прочетох, че изходите са 1" вече съм сигурен че е над 15 квт.В сайта на Прити е подчертано че камини с мощност до 15квт са с изходи 3/4", а тези с 15 и повече киловати са с изходи 1".На схемата сте показали товар на камината 2бр. радиатори и една лира.Лирите са с мощност 500вт,останалите 9,5квт ще са двата радиатора, интересно ми е дали знаете как изглежда радиатор 5квт. Мощностите които дава производителя са за режим 90/70 гр, а за да постигнете тези температури на водата доста трябва да жежите камината ето за това смятам че товара е малък и камината може да завира.Ако температурата на водата е по ниска за да получите необходимите ви 5квт ще трябва още да увеличите размерите на радиаторите.Но всъщност никой от нас не знае каква мощност ви е необхоидима, защото не посочвате обема на площтта която ще отоплявате.
BiancoBlue - помощник
здравейте отново,

пропуснал съм наистина да напиша какво ще отоплявам и сега ще опиша подробно.

Ще се отоплява тухлена къща с изолация от стериопор 5см и PVC дограма с К-стъкло. Площ 90кв.м.

Формулата ми излиза така:

90х240х0.50= 11КВТ

4KW ми трябват за стаята с камината, но да извадиме 3КВТ.

Остават 8КВТ.

Камината вече я знаете, тя просто ми е подарък и се опитвам да я пригодя за моите условия.

Радиаторите са панелни

600х1400 = 3300W
600х1200 = 2829W
Лирата е 650W
Подовото е около 1000W
----------------------
Точно 8KW

Това е моята любителска сметка, разбиращите да си кажат мнението.

Също така може да си дадете мнението и за циркулационната помпа, която ми предстои да купувам. Аз поне си мисля, че в моя случай най-елементарната би ми свършила работа и си мислех направо в магазина да ми кажат коя да взема.

Това са възможностите:

UPB254 Grundfos UPB 25-4 119.98 лв
UPB256 Grundfos UPB 25-6 134.10 лв
UPB324 Grundfos UPB 32-4 135.58 лв
UPB326 Grundfos UPB 32-6 152.10 лв
UPS253 Grundfos UPS 25-30 143.94 лв
UPS254 Grundfos UPS 25-40 152.16 лв
UPS256 Grundfos UPS 25-60 179.70 лв
UPS258 Grundfos UPS 25-80 383.52 лв
UPS324 Grundfos UPS 32-40 167.82 лв
UPS326 Grundfos UPS 32-60 203.70 лв
UPS328 Grundfos UPS 32-80 474.00 лв

W252 WILO RS 25/2 135.12 лв
W254 WILO RS 25/4 135.48 лв
W256 WILO RS 25/6 149.64 лв
W257 WILO RS 25/7 224.88 лв
W302 WILO RS 30/2 144.94 лв
W304 WILO RS 30/4 145.56 лв
Master_Kenobi - V.I.P.
BiancoBlue, вече ти писах, че шансът (надявам се и Силата :) ) е с теб. :-D

По моите сметки излиза почти същото:
90 кв.м. х 2,40 м = 216 куб. м. (за отопляване) х 50 Вата/м3 = 10,8 кВт

Но тази и другата сметка са валидни при някакви добри термотехнически показатели на сградата. (Под добри разбирам такива в нормите).
ПВЦ + К-стъкло - ОК, но тая тухлена стена със само 5 см. стиропор малко ме притесни. Дай вида на тухлата (обикновена четворка, плътна без канали, пореста, или?!...) и вида на стиропора (фирмата, ако знаеш), също и на външната и вътрешната мазилка, и дебелините на всичко това и ще ти кажа дали си в нормите. Сметката пак ще е приблизителна, но близка до професионалната.

Често ли ще се случва да отопляваш цялата къща? Ако - не, не забравяй, че има и коефициент на едновременност. Тоест, отоплителната мощност се изчислява за едновремнно отопление на цялата къща, което на практика може и да е доста рядко.
popovvv - специалист
До BiancoBlue,
Ако помпата и радиаторите са разположени на едно ниво/етаж/, или денивелацията м/у тях не е повече от 4м ви е достатъчна Grundfos upb25-4.Първата цифра/25/ е производителността на помпата, а втората /4/ на каква височина може да изкачи вода.При по голяма денивелация м/у помпата и радиаторите избирате модела който е подходящ.Помпите са дву и три скоростни но всики модел е подходящ.Относно марките и двете са добри.
От последното Ви изказване разбирам, че схемата за която питахте е променена/там подово отопление няма/.Как смятате да го свържете , като отделен кръг или на студения изход на някой радиатор, каква изолация ще сложите под него.Мога да Ви предложа моето виждане за необходимите Ви мощности, ако ми дадете следните данни:
-размери на отопляваните стаи и изложението им на кой етаж са, изолация или разстояние м/у тавана и покрива.
-в кой район на българия е сградата/какви са минималните годишни температури/
-целогодишно ли се обитава сградата или епизодично
-до каква температура желаете да се затоплят помещенията
Смятам че изчисленията Ви са много груби.И нещо друго, от чертежа на камината не се разбира дали се затваря с врата или е отворен тип, това е важно за мощността и количеството въздух което ще изсмуква ат стаята
BiancoBlue - помощник
Става въпрос за къща на един етаж, която е доста добре изолирана (поне според мен) - ПОД-Фибран 2см, ТАВАН-Стиропор 5см(реден е на пода на таванския неотопляем етаж със средна височина 2м), стените са с плътни тухли 40см. измазани отвън и отвътре и им предстои изолация с 5см стиропор ( На Стойпор или Bautherm ).

Къщата се намира в Софийското равно поле и температурите са средни за страната.

Камината е в северната стая с отопляема кубатура 80куб.м.
Едната стая е 49куб.м., другата е 39куб.м, като и двете са с южно изложение.

Банята е 30куб.м., като е с две външни стени.Тук идеята ми е освен лира да пусна и подово от изходната тръба.

Има и коридор 18куб.м, където смятам да завъртя изходната тръба от по-малката стая под формата на подово.

Камината по принцип е отворена, но след като я монтирам, ще и бъде поръчана вратичка допълнително.

Новото, което ми хрумна обаче е все пак системата да е с колектори 4хФ16(радиатор 1, радиатор 2, лира и подово).

Първо обаче ще изчакам мнението на хората с опит, като им БЛАГОДАРЯ за пореден път.
popovvv - специалист
До BiancoBlue,
За посочените от вас данни изчислявам мощностите при следните условия:
-минимална годишна температура -15гр.
-температура до която се затоплят жилищните помещения и банята 20гр.
-температура до която се затопля коридора 15гр.
необходими мощности по помещения:
-стая 80куб.м.-3800вт.
-стая 49куб.м.-2600вт.
-стая 39куб.м.-2200вт
-баня 30куб.м.-2000вт
-коридор18куб.м.-1200вт
общо 11800вт
Ето и някои мои виждания:
-не разчитайте само камината да отопли бързо и добре стаята, става но ако гори целодневно.
-помислете за доставяне до камината на външен въздух за горенето.
-подовото не затопля бързо като радиатор, а се акумулира топлина която се отдава и след изгасване на камината .Мощността която то черпи от камината зависи от температурата на пода.
-добре е подаването на вода към подовото да става след достигане на работната температура на водата в системата.
-схемата с колектори е по добре балансирана и е за предпочитане пред магистралната
http://gerkand.com/navigator.htm

Моля прегледайте тази информация. Според мен е доста добре написана и тогава вадете калкулаторите.

П.С. Опитах се да направя копи-пейст ама не се виждат табличките.

Тема "Камина - киловати ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: