cacho написа:AMD на предишния лаптоп (HP) ми счупи стъклото на масатаПисал съм , че HP дават проблеми
и нямолко пъти изкарва дим от решетките....
Наскоро взех Асус с Интел излезе много добра машинка. За парите си върши чудесна работа.
wire написа:Да се включа и аз.Ще се постарая да изкоментирам всичките ти точки, защото по почти всички имам забележки.
Доста опит понатрупах откакто преди година си харесвах лаптоп. Взех си Тошиба А215 от САЩ. Такива в БГ нямаше, няма и да имаОт тогава съм преинсталирал, поправял, инсталирал поне 10-ина лаптопа. Ето моите съвети:
1. НЕ си вземай MSI, ACER!
2. Средна ръка са HP ( Compaq са тяхна марка пак), Fujitsu-Siemens, но имат доста проблеми
3. Най-добрите марки са Toshiba, Dell, Lenovo (това е на IBM), Sony и Gateway( която май няма да намериш в България) Asus и Apple(което обаче е доста скъпо, както и Sony)
4. Най-добрият звук на колонките е на HP, но само заради това да си го взимаш:?
5. Операционната система - само ако е Vista Home Premium SP1 (Ultimate е скъпа, другите не ти трябват). Моя дойде с диск - слагаш диска и чакаш - инсталира само оригинална Vista, драйвери и помощни програми без да си бутнеш пръста. Давали са ми лаптопи без такива дискове - пълен ужас докато намериш всичко, а и ако ще го даваш на майстор...40лв. през нз си колко време...![]()
6. Пентиумите са по-скъпи, по-бавни и с по-ниска производителност. AMD само загряват повече, но са с по-голяма производителност и минават Интел по почти всички показатели.
7. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО двуядрен процесор - Turion x64 (за AMD) или Intel® Core™2 Duo
8. Харда повече от 160GB и с 5400 оборота
9. RAM поне 2, ако е с 32бит оп. с-ма не ти трябват 4 - няма да ги разпознава всички.
10. Почти всички вече са с вградена камера.
11. HDMI изхода е за картина, не за звук
12. По възможност не купувай от веригите за техника, защото там тези малките пакети ги подмятат като дини![]()
13. Екрана ти да е нещо с Brite - TruBrite, XBrite..разни такива и да не е матов.
14. Да има VGA изход, поне 4 USB, PCMCIA и card reader, естествено Wi-Fi и Lan.
15. Батерия повече от 6-клетъчна няма да има в лаптоп за толкова малко пари![]()
Ако нещо съм пропуснал се извинявам
0. Toshiba Satelite A215 - Среден към нисък клас лаптопи със доста проблеми с памет и видеоконтролер.
1. За MSI съгласен за ACER - не. Да си чувал за ACER Ferrari ?
2. HP въобще не са средна ръка, а са бизнес лаптопи. Сравнително ниски параметри за високи цени - но надеждни.
3. Подредбата е следната - Dell, HP, ASUS, SONY, TOSHIBA, ACER ... (това е на база дефектни на 1000 броя)
4. Пълни глупости. Най-добрия звук идва от големи говорители, които няма как да бъдат поставени в лаптоп. Хубав е звука от Harmon Kardon и Altec Lansing.
5. Всеки производител определя в кой клас попада лаптопа му и го окомплектова със съответния софтуер. Било за домашна или бизнес употреба. Всички лаптопи от 2008 са без инсталационни дискове. Инсталираш първоначално от хард диска и после си правиш собствен диск за възстановяване. Има ръководство и програма.
6. Чисти пентиуми не се слагат в лаптопи от 3 години. Това на което пише пентиум е двуядрен нискобюджетен процесор, който да се различава от добрата серия Core 2 Duo. За AMD не са вярни и двете неща. Не загряват повече от средната и висока серия на Интел, А и производителността не е от най-високите за консумиран ват или свършена работа.
7 и 8 - съгласен. Най-изгодната цена за момента е на 320 GB, става и 250 GB.
9. Рамта е евтина. А количеството й зависи от видеото. Ако видеокартата ти дърпа от рамта е добре да се запасиш с 3 или 4 GB, понеже нямаш контрол върху процеса и може да увиснеш с малко рам в някои случаи. За 4 GB и 32 битова ОС е вярно.
10. Да, вярно е. Не се впускайте по мегапиксели тука. Няма смисъл.
11. HDMI е интерфейса, а дали да пусне само картина или и звук си решава производителя. Има и със звук. Но със специални драйвери към видеократата да минава звука оттам. Във всички случаи обаче през HDMI минава цифров сигнал за картината.
12. А от къде да го купи ? От плод-зеленчука ? Пакетите се подмятат по този начин още от производството им. Да не говорим при транспорт.
Не се притеснявайте за това. Опаковката на SONY, HP, ASUS, DELL са тествани на изпускане от 1 метър и гарантирано оцелява вътре.
13. Защо да не е матов екрана ? Матовия е по-добър и на светло и на тъмно. Но е по-скъп за производство и консумира повече. Сега сещате ли се защо всички изведнъж станаха кристални ?
14. VGA, LAN и Wi-Fi имат почти всички, но е добре да се гледа. PCMCIA e остаряващ и изоставян стандарт. Новия е ExpressCard. По-бърз е и все повече нови продукти се правят за него.
15. Прав си. То често и 6 клетки не слагат. Но е важно и колко е цялата консумация. Дали е едноядрен - неоптимизиран или двуядрен с по няколко режима на икономия на енергия. Дали е с отделно или вградено видео. Всичко оказва влияние на продължителността. Не се надявайте да минете 2 часа. Средно е между час и 15 и час и 45 за нискобюджетен стандартен лаптоп.