EmoZ написа:Не знам колко ти е точно повърхността на печката, ама нека да е 2 квадрата, като я изолираш ще намалиш повърхностната температура от примерно 80 на 30, С. Коефициента на топлопредаване е около 10 W/m2K. Ако температурата в помещението, където ти се намира печката е 20, С.
И топлоотдаването към помещението от 1200, W ще стане 200 W, въпросът е дали и каква част можеш да реализираш от тази разлика като полезна топлина в отоплителната си инсталация. Според мен много малка част и въобще не си струва напъните, но ти си знаеш.
Измери повърхностната температура на печката. После залепи едно парче изолация на стената на печката си и измери повърхностната му температура, пък после аз ще ти кажа как да си сметнеш безразмерно колко ти пада мощността на топлоотдаването от печката към помещението.
Успех.
EmoZ написа:Мисля, че разбрах какво си ме питал, ако имаш предвид предният си пост.Проблемът е, че нямам такъв контактен термометър, а и няма как в момента да залепя парче изолация, защото страниците на печката трябва да се махнат, но това не може да стане преди края на отоплителният сезон, поради простата причина, че печката трябва да се разглоби.Относно последният ти пост-да прав си.И Лазар Ганев е прав, но както съм писал вечер я поддържам много рядко.освен това сигурно съм голям късметлия,защото откакто се помня винаги съм имал печка в тази стая.В крайна сметка въпросът беше ще има ли някакъв ефект при изолиране на водната риза, а не ще се задуша ли ,ако печката ми е в спалнята.
Оххх, ти май не прочете/разбра какво съм те попитал, както и да е. Моят съвет е да си смениш завивките с по-тънки и да осигуриш по-добра вентилация на помещението, димен и СО датчик, а и да не забравя: да не пропускаш да палиш по една свещ - нещо да не тръгне накриво.
Успех.
п.п. Това в случай, че не смениш мястото на печката или мястото на спалнята.