Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
LazarGanev - "Велик майстор"
Стефане, честито мнение №2000 - ставаш вече "Заслужил майстор".
По темата - щом има лък за обтягане се слагат зъбците напред - и при ножовкта, и при бичкията. Ма - на който, както му е удобно. Напоследък забелязвам много да се пише с лява ръка, въпреки че е нормално да се пише с дясна. :)
Последна промяна от LazarGanev на нед мар 22, 2009 9:18 pm, променено общо 1 път.
stepoff - специалист
LazarGanev написа:
Напоследък забелязвам много да се пише с лява ръка, въпреки че е нормално да се пише с дясна. :)
хахахах,абсолютно верно
kolaborator - специалист
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НАПРЕД СОЧАТ!освен при малките лъкчета за фини изрязвания,така лъкчето се оптва,а при шлос.ножовка работи цялото тяло,така се постига стабилност и право рязане!!!Коѝто твърди обратното,означава че не е запознат с основни принципи на механичната обработка,при рязане по 'обратния'начин зъбите се натрошават,забиват в по-мекия материал и ножовката отива бързо на боклука!А на тези на които им е удобно така ,ами просто като са се учили,са се научили погре6но!Лентата е направена да се ползва в определена посока(поне мен така са ме учили)!Съжелявам ,но маѝсторът е прав! :)
Master_Kenobi - V.I.P.
masterval написа:
Но твърдението, че дърво се реже с дърпане, също нещо не е убедително :?
Що? Никога ли не си рязал с трион?! Представи си триона в дървото и максимално към теб. Буташ за да режеш и той се огъва. Нали? Като дърпаш за да режеш няма как да се огъне.
velsi - Почетен майстор
Зъбите се поставят да сочат напред. Още един глас от мене.
masterval - майстор
За листа на ножовката се разбрахме...
За дърво - какво да кажа? Да кажа, че не съм рязал, ще излъжа.
Но има много различни инструменти. Да почнем от бичкията - прави зъби. Трионите в по-съвременния си вид (лъкообразни, което си е съвременна направа на бичкията) също са или с прави зъби, които може и да не са триъгълни или симетрични, но не са насочени назад. Остават два триона, т.н. турски, да ме прощават тези от районите на разпространение, така съм го чувал - та турският е еднакво широк и зъбите му са прави, но се срещат и насочени назад, предназначен е за дърпане. Същото е и със "злодейката" - той е тесен в предния край. Не съм много сигурен, но това май е поради качеството на листа, който е мек и жилав.
Имам няколко варианта руско производство с подобна форма (правоъгълник или триъгълник) на листа (или "платното") на триона - понеже стоманата е по-твърда, зъбите са равни, само чапразени. Не обсъждам т.н. "пасвател". Освен това имам шведски много корав трион - също с еднакви зъби.
Ще излезе като с вица с дърпането на тухла на връвчица: "Ти кво искаш, да я дърпам ли?".
Huhavela - специалист
Не съм броил кой е за назад и кой за напред,но правилната посока е наклона на зъбите да е напред.
housedoktor - майстор
Напред обикновенно ги слагам,но не ми пречи и ако са обърнати
Spokoiniq - майстор
Ножовката бидейки лък предполага бутане с по-близката ръка, и поради изпънатата втора-за нея само натиск надолу, да не "рита".Ако са обърнати трябва с близката ръка хем да теглиш(защото тя ти е силната в случая, не изпънатата), хем да натискаш и с едната и с другата.Не че не може, забързо съм рязал и с наопаки сложени ножовки, ама за повече ме уморява, експеримента съм си го правил.
sspoko - специалист
Напред.

Тема "Как се поставя лист за ножовка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: