Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gandonov - специалист
Привет на всички и благодаря за напътствията.

Извинявам се, че не писах докъде съм го докарал. Накратко положението е следното:
  • - Купих комплект бор-корони, 6бр. с диамантен връх и различни диаметри - от ɸ20мм до ɸ80мм.
    - За конзолните кутии използвах ɸ67.
    - За разклонителните кутии - ɸ73 и ɸ80.
    - В тухли Porotherm стават перфектни отвори. Използвах обикновена бормашина с мощност 750W.
    - Отделя се минимално количество прах. Просто носех кофа с вода и периодично потапях бор-короната. Интересното е, че короната не загряваше, а водата намаляваше количеството прах.
    - Каналите ги направих с чук и секач. Станаха доста добре, но така и не опитах с флекса.
До тук съм стигнал. На 18-ти.май ще монтират прозорците и вратите.
Искам първо да "затворя" къщата и тогава да сложа кабелите.
Още не съм ги купил, но смятам да са едножилни ПВА в гофрирана тръба.
Тръбите ще са вкопани в стените, а в окачените тавани ще ги прикрепя (вързани с пластмасови връзки. Май ги наричат свински опашки.) към скоби.

СВТ кабел ще сложа (в тръби) за външните подземни кабели - от електромера към стълба и за градинското осветление.
Мостов кабел не смятам да ползвам.

Ще пиша, като напредна с инсталацията.

Приятен ден на всички. :)
sasooooooooo - "специалист"
gandonov написа:
Тръбите ще са вкопани в стените, а в окачените тавани ще ги прикрепя (вързани с пластмасови връзки. Май ги наричат свински опашки.) към скоби.
Това за което говориш са стяжки. Купи си вместо скоби - чопове, става най-бързо. Пробиваш с свредло 8ца, пъхаш чопа със стяжката и набиваш с чука. Чопове слагай през 60см, ама да не вземеш да ги мериш с рулетка :wink:
HD - специалист
Изображение

Ето - харесай си :)
Тези белите са си направо със "стяжки" :), а аз лично ползвам от тези черните (има ги и тях бели разбира се), през ухото на които прекарваш свинската опашка (която всъщност се казва кабелна превръзка).

П.П. Дай някоя снимка да видим кaк се е получило до момента :wink:
Последна промяна от HD на пет май 15, 2009 12:31 pm, променено общо 1 път.
gandonov - специалист
Подобни "кабелни превръзки" имах предвид.

Снимки на отворите за конзолни кутии ще изпратя във вторник.
Сега съм на работа, а тук имам само снимки от миналата година.

Но ето една снимка на "обекта" от миналия август.
Снимана е направена от отсрещното хълмче. Онзи на върха на покрива съм аз.

В края на август 2008-а я покрих с керемиди, сложих улуци и я "зазимих".
... и сега продължавам с довършителните работи. В понеделник монтират дограмата и започвам "вътрешните" работи и двора.
... но навярно ще остане работа и за догодина. ... че всичко е едни цифри-и-и-и :rolleyes: ... голяма "цифромания"

Прикачен файл

Photo.jpg
Снимка на "обекта" от август 2008г.
Photo.jpg (152.32 KиБ) Видяна 3541 пъти
EmoZ - специалист
Гофрета 'Legrand', 65 кинта 100 метра, с изтегляч вътре в тях, за Ф22 или 26 не помня, магазина е 'Телетек' в Софето.

Успех.

п.п. Толко да не обичам французи, ама 'Legrand' са светлинни години напред.

Тема "Препоръчайте материали и инструменти за ел. инсталация." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: