Най - вълнуващия въпрос зимно време.
popovvv - специалист
Първо за радиаторите,аз също съм с такива Байкан турски,по документи
всеки от тези радиатори е с номинална мощност над 3кв при температура на водата 90гр.Т.е. номиналната ти инсталирана мощност е над 9кв.
Относно хидравличното съпротивление-ако тръбите настърчат във вътрешното/светло/ сечение на ризата те го намаляват и се намалява пропусквателната и възможност/поради стесняване на сечението/,около стърчащите тръби се получават завихряния които увеличават динамичното съпротивлението /съпротивление при движението на флуида-водата/.
Не зная какви са размерите на печката ти,но се учудвам,че не можеш да постигнеш температура повече от 65гр.Моята печкае14кв,натоварена е с радиатори с номинална мощност 13,5кв и без никакъв проблем достига75-80гр при нормално горене.
ПП. Не съм забелязал, че единият радиаторе1000/500,значи малко под9кв е инстлираната мощност
bibiqn - специалист
Сега ще направя снимка да видиш.

Прикачен файл

Изображение0182.jpg
Изображение0182.jpg (36.39 KиБ) Видяна 4191 пъти

Прикачен файл

Изображение0181.jpg
Изображение0181.jpg (50.7 KиБ) Видяна 4191 пъти

Прикачен файл

Изображение0180.jpg
Изображение0180.jpg (36.7 KиБ) Видяна 4191 пъти
popovvv - специалист
Моята е с приблизително същите външни размери,ясно е, че нагревната площ на ризата е малка.Нашата има и воден език, но дебело подчертавам,че аз горя и въглища,само на дърва не стават желаните температури.Имам следният въпрос:Връщащата се в камината вода само по една тръба Ф20 ли се извършва,защото ако е така ми се струва малко това сечение.
bibiqn - специалист
Да ф 20 са и двете тръби и за топла и за студена.Трите радиатора са вързани магистрално(попътно)
popovvv - специалист
Доколкото мога да видя на снимката топлата вода с една тетка се разделя на
два клона,но студената вода се връща само по една тръба Ф20, точно връщащата се вода ми се струва с малко сечение.
bibiqn - специалист
Това разклонение е към разш.съд.Така хем лесно се обезвъздушава ,хем ако заври веднага хвърля водата.
popovvv - специалист
Ясно,но спсоред мен това сечение на тръбите е малко за монтираните радиатори.Принципно положение е, че с Ф20 могат да се захранят най-много 2 радиатора, ти захранваш 3 с тенденция да станат 4бр.Дали ще се получи желаното?
ДРАГОМИР - специалист
-------------------------------------
Последна промяна от ДРАГОМИР на чет окт 15, 2009 4:54 pm, променено общо 1 път.
popovvv - специалист
До Драгомир,
Колега аз доколкото съм разбрал от предишните постове тази камина е била без водна риза.Такава е сложена допълнително като са извадени огнеопорните тухли.Монтираната риза е П образна без таван и много от топлината се губи през комина,затова Bibiqn иска данаправи това подобрение.При всяко положение нещата ще са по-добри от сега.От снимката се вижда,че камината едоста висока и една скара на тавана няма да намали драстично горивната камера.
bibiqn - специалист
Точно така попов камината беше без в.риза,А за радиаторите като направя това подобрение ,ще пусна 2 магистрали за по 2 радиатора.

Тема "Малко upgrade на камина с в.риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: