Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Transporterr - специалист
кой пък ще ми каже какво да си включвам в къщи?

на къщите идва бая дебеличък проводник ,да не кажа направо 10 кв. а мож и повече да е.важно електромера да не изпуши ама то си е на енергото все пак така че .. :cool:
moimoimoi - майстор
ArturDent ако твоя бойлер е 100 литра и се топли за 45 минути ,си мисля че е пълен с варовик :lol: ,или просто входната ти вода е с по висока температура :?
имам един приятел и ме вика един ден да му видя бойлера че уж не работел,отивам аз гледам всичко точно, а то- спрели му топлата вода от теца просто :lol: , инъче ми вика ми той за 10-15 минути загрява , а е 80 или 100 литров, та почакахме 2 часа на мезе и бира и бойлера се стопли

пп:сметките по горе ги правех с моя бойлер80 литра/3киловата , и споменатия по горе проточен 6 киловата,в сливен водата идва от високопланински язовир и температурата на водата целогодишно си е ниска
ArturDent - Почти Безобиден
moimoimoi: Да зарежем КПД-то, това което ме правокира, да пиша тук е че "колегите" дават "съвети", които могат да доведат до нещастен случай, пак казвам недай Боже.

satanshо: Избора си е изцяло твой. Иначе ти идва 6-тица мед или 10-ка алуминий със стоманено ядро, затова ти изглежда по-дебел.

П.П. Ако искате се съобразявайте: Тока не е шега работа, особенно ако си гол, мокър и заземен...
Leon - специалист
ArturDent написа:
moimoimoi: Пишеш както Дявола цитита евангелието.
Моя бойлер е 100л, и се стопля за 45 мин. А е 2 kW. Смятай от тук. По-друга ще ти излезе сметката. То ако беше толкова икономично само проточни бойлери щяха да се продават. А че накой се къпе 50 мин. на проточен - той се къпе на малко по-ниска температура и с по-малък дебит, щото повече не може.
С тия мощности 7-9 kW ако отидеш в някое електроснабдително дружество веднага минаваш към промишлените потербители. EVN, ЕОН и ЧЕЗ, дават мощност на къща, апартамент 6 - kW едновременна. Това значи че всичко е оразмерено за най-много 10 kW.

Пак ще повторя, колеги, внимавайте със съветите, може някой да пострада. Тока не е шега работа, особенно ако си гол, мокър и заземен...
Много си прав за съветите!

Но ... бойлер 100 литра за 45 мин с 2 kw посмъртно няма да стоплиш, ако е напълно изстинал с температура на водата равна на тази на мрежата или на банята - примерно 20 гр. Ако много държиш ще ти изнамеря формулата за колко време, какви киловати, при какви литри и какво делта t.

Това за мощност на къща 6 kw малко не съм съгласен. Преди 5 години брат ми имаше взимане даване с EON, та от него знам че може 6 може 12 и други (не си спомням какви KW), за което си плащаш и различна такса за свързване.

Иначе ... за безопасността си много прав. Компромис не трябва да се прави!
moimoimoi - майстор
господин Leon,по отношение на безопасноста не забравяй да си сложиш дтз ,ако ти е двупроводна инсталацията -по еи тази схема,о вместо контакт е бойлер

Прикачен файл

ae__ae__871.jpg
ae__ae__871.jpg (21.26 KиБ) Видяна 4929 пъти
John - специалист
Всичко това е много относително/moi...../зависи от обема на проточният бойлер и от изпускателния дебит на твоя бойлер,т.е.колко силно си пуснал водата.
Leon - специалист
moimoimoi написа:
господин Leon,по отношение на безопасноста не забравяй да си сложиш дтз ,ако ти е двупроводна инсталацията -по еи тази схема,о вместо контакт е бойлер
moimoimoi Благодаря за господина, ама ... нямаше нужда :cool:

Важно е работа да се върши.

Повече благодаря за схемата, която постна. Точно това ми трябваше (вероятно си прочел началото на темата ми).

Четох темата за ДТЗ и накрая съвсем се обърках. Почнаха едни противоречиви постове, не ти е работа. (Да чукаме на дърво да не стане и сега така).

А иначе опитът ми с ел инсталации започна, когато бях 4 курс в ТМЕТ, направих ел.инсталацията на гаража. После 15 г. по късно на новия втори етаж на къщата на село (построен незаконно, ам да не се разчува). Досега проблеми не е имало, пък и като попрочетох установих, че съм я изпълнил почти по правилата.

Е ... преди 20 г. нямаше трипроводни инсталации и ДТЗ. Навремето в меито съм учил елтехника и измервания, промишлена електроника и автоматика, но за неелектротехнически специалности. Така че това не ми е специалност и затова питам.

Пък ... като знам какви мАсторчета има, как да не се опитам да си направя някои работи сам.

Важно е да се знае, че с тока втора сериозна среща НЯМА.
ArturDent - Почти Безобиден
"Колеги", наистина ли няма ли някой който го е учил това тук, и да си спомня за к'во става въпрос?
Бойлер и преди 20 и преди 30 години се е свързвал по три-проводна линия. Търсете ПУЕУ от 1977 год.
Прекъсвача за бойлера прекъсва както и фазата така и нулата (заради утечки). А заземяването трябва да е постоянно.
От казаното по-горе следва че схемата за ДТЗ, няма да върши работа - моста на нулата не прави нищо, ако преди това е прекъсната.

Иначе избора на изпълнение на домашната Ви ел.инсталация оставям на Вас. Аз не бих допуснал никой от моето семейство да се къпе с проточен бойлер и двупроводна инсталация.

Спирам да пиша по темата, че се получи нещо като спам. Ако някой иска мнението ми - да пише на лични.
Leon - специалист
ArturDent написа:
"Колеги", наистина ли няма ли някой който го е учил това тук, и да си спомня за к'во става въпрос?
Бойлер и преди 20 и преди 30 години се е свързвал по три-проводна линия. Търсете ПУЕУ от 1977 год.
Прекъсвача за бойлера прекъсва както и фазата така и нулата (заради утечки). А заземяването трябва да е постоянно.
От казаното по-горе следва че схемата за ДТЗ, няма да върши работа - моста на нулата не прави нищо, ако преди това е прекъсната.

Иначе избора на изпълнение на домашната Ви ел.инсталация оставям на Вас. Аз не бих допуснал никой от моето семейство да се къпе с проточен бойлер и двупроводна инсталация.

Спирам да пиша по темата, че се получи нещо като спам. Ако някой иска мнението ми - да пише на лични.
Да ти кажа нищо няма да търся от 1977 г.
Точно оттогава съм отварял бойлери. Може и да съм изостнал, неконтактен, проЗд, невидял, нечул ... ама бойлери в жилища строени преди 10 г. не съм виждал с трипроводно захранване. Това захранване не стана ли стандарт през 2004г. ?

Кой прекъсвач прекъсва фазата и нулата? Бойлерът ми е на 3 г. Да прекъсва нулата!!! Бойлер отварял ли си?

То ... и аз си признавам, че не му разбирам ... ама като те гледам с какъв апломб се изказваш ...

айде стига... :)

п.п. Ако беше прочел цялата тема, щеше да разбереш, че старото захранване на настоящия бойлер (по съвета на Милен) ще го използвам за ТРЕТИ проводник!
zmeios - специалист
Преди 30 години тръбите за водата бяха метални, и бойлерите се заземяваха масово през тях. Не твърдя че това е най-добрата практика -- хич даже! -- но е по-добре от нищо. А двупроводна линия от гледна точка на защита на къпещия се е точно едно нищо.

Сега кой слага метални тръби - да вдигне ръка? Всичко е пластмасово.

А заземяването си е заземяване.

Колегата по-горе с учебника от 1977 г. може и да изглежда "архивен", но е принципно много прав. Нечовешки тъпо е да се пуска бойлер и да се разчита на една единствена нула.

То вярно, че като те хване ток, не винаги убива, ама едно е да те прасне през пръстите (на всички дето държим поялник ни се е случвало), друго е да те изпердаши през цялото тяло, когато си гол и мокър.

Компромиси със защитата на хората от бойлерите не бива да се правят НИКАКВИ - нито откъм зануляването / заземяването, нито откъм разни самоделни "преправени" термозащити, щото "то и самият терморегулатор е достатъчен"

Тема "Отново за захранване на проточен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: