Всички имаме коли, нали ?
joe007 - специалист
crez написа:
Johny написа:
Има специални чугунени електроди. Виждал съм да заваряват и с обикновени, като навиват около тях меден проводник. Потърси специалист заварчик - по-евтино ще ти излезе.
Навива се меден проводник да отвежда бързо температурата от електрода, защото прекъсването на чугунената заварка не е за препоръчване, а продължетелното заваряване може да прогори заварявания материял. Заваряването на чугун и алуминий е тънка работа и не е за направи си сам. Мисля че по време на заварката блока се загрява с външен топлинен източник, нещо е свързано със зърнестата структура на чугуна. :?
:shock:
Тук нещо не съм съгласен.Както и това че чугуна се заварява с ЦО или със стоманен електрод.Заварка става да но каква?Да, казват много хора държи от много години,но не навсякъде е добре да се ползва този български вариянт. :-D Да така заваряват много хора,които са "чули" че така се прави или са учени от хора които са "чули".Но никой в крайна сметка не си е направил труда да прочете нещо за заваряването на чугун.
Освен това медната тел се навива не за топлопроводимост а за да стане метала на шева мек и ковък и да поеме температурните разширения от заварката.Ако медта я няма на електрода шева става,твърд по-здрав от самия детайл и съответно чугуна се пука.
И още че за препоръчване при заваряване на чугун е заварката да става на кратки малки тирета(прекъсване) :)
А най-добре е с електроди за чугун!
Изображение
Изображение
Johny - майстор
Милен беше дал линк към този наръчик по заваряване. Ето част от него:

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (96.97 KиБ) Видяна 3715 пъти

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (101.84 KиБ) Видяна 3715 пъти
тонито - специалист
за пукнатина..може би ,но за липсващо парче..едва ли.
Johny - майстор
Става въпрос с какви електроди се работи и т.н..

Тема "дупка в блок..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: