Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
brick - специалист
Алксандър Марков написа:
Здравейте на всички,
правя един навес 200см.х240см., който ще е с единичен скатен покрив. Наклона ще е към дългата страна.
Ще бъде покрит със керемиди(втора ръка, не знам точно модела, мисля че са от най-распространените, такива ми изпаднаха).

...

Един „майстор“ ми каза че минимумът е 20°, а най-добре да съм го направил 25°. Е да ама то излиза че при 25° покрива в единият край трябва да е с 93,26см. по-висок. Т.е. почти един метър за два метра плоча, че то така излиза например за 6м. плоча три метра височина на покрива, малко странно ми се вижда?
Питането ми е колко е минималният наклон, който следва да заложа?
Прав е човекът, защо си го сложил в кавички? Но точният наклон зависи от типа керемиди.

Ако керемидите ти са тип "Мизия":
Изображение
минималният наклон за къси скатове според справочниците е 16 градуса.

Ако са тип "марсилски":
Изображение
минималният наклон е 26 градуса.

Но мен ако питаш, навесчето си плаче за профилна поцинкована ламарина. С нея ще можеш да спазиш искания от теб наклон. И ще я наковеш по-бързо от реденето на керемидите. Три такива листа за 60 лв. ще ти дадат след застъпването ширина около 245 см. На дължина ще ги скъсиш малко според точната дължина на ската (зависи от наклона) или можеш да ги оставиш да стърчат като козирка от едната страна, стига да има място.
Алксандър Марков - специалист
@chapara : сайта нещо не се отваря.

@brick : марсилски са по спомен. Пак ще ги проверя.
а сметките ми правилни ли са? за 26° при 200см. плоча излиза 97,54см. височина на покрива. Мноооооооого ми се струва, някакси на око, 50% от плочата да е вискочина на покрива :rolleyes:

Доста ме привлича варианта за ламарината, заради по-лесното изпълнение, но...
Всъщност можеби е моя грешка че още в началото не поясних точно каква ще е постройката. Казах навес защото ми беше удобна думата, а можеби има значение за видът покрив.
Тази постройка, всъщност ще е половината външна тоалетна за гости, като се сабираме на барбекюта, а другата половина за инструменти(лопати, мотики, и т.н.). Качвам "проект". И понеже ще е в долната част на двора, т.е. ще е пред очите ми, искам да я изпълня в по-етно стил. Решил съм стените да ги измажа с керпич, отстрани цокъл да има от камък и т.н.....
За конструкцията за момента съм се спрял на желязо, отвън гипс-фазер(май сега аква панел го наричат), а отвътре гипс-картон.
Кое се явява по-надежният покрив в случая? керемидите или ламарината?
Изображение

П.С. нещо не се справям с качването на снимка, явно няма директно от компа, а трябва да е браузната някъде?
http://prikachi.com/images.php?images/533/9285533C.jpg
4799inpl64 - специалист
brick написа:
Алксандър Марков написа:
Здравейте на всички,
правя един навес 200см.х240см., който ще е с единичен скатен покрив. Наклона ще е към дългата страна.
Ще бъде покрит със керемиди(втора ръка, не знам точно модела, мисля че са от най-распространените, такива ми изпаднаха).

...

Един „майстор“ ми каза че минимумът е 20°, а най-добре да съм го направил 25°. Е да ама то излиза че при 25° покрива в единият край трябва да е с 93,26см. по-висок. Т.е. почти един метър за два метра плоча, че то така излиза например за 6м. плоча три метра височина на покрива, малко странно ми се вижда?
Питането ми е колко е минималният наклон, който следва да заложа?
Прав е човекът, защо си го сложил в кавички? Но точният наклон зависи от типа керемиди.

Ако керемидите ти са тип "Мизия":
Изображение
минималният наклон за къси скатове според справочниците е 16 градуса.

Ако са тип "марсилски":
Изображение
минималният наклон е 26 градуса.

Но мен ако питаш, навесчето си плаче за профилна поцинкована ламарина. С нея ще можеш да спазиш искания от теб наклон. И ще я наковеш по-бързо от реденето на керемидите. Три такива листа за 60 лв. ще ти дадат след застъпването ширина около 245 см. На дължина ще ги скъсиш малко според точната дължина на ската (зависи от наклона) или можеш да ги оставиш да стърчат като козирка от едната страна, стига да има място.
Трьнчени викат 30санта на метър.
BLUEPUPIL-2 - специалист
Прикачен файл:
222.jpg
Мин. наклон за бетонни и керамични керемиди е 12.5 градуса (като на снимката) или на всеки един метър от хоризонталната равнина се вдига по 22.17 сантиметра. Не всички керемиди стават за толкова малки наклони. Въпросният тип дизайн на керемидата отговаря на определени изисквания най-важни от тях са следните две: 1.Възможност за достатъчно препокриване на две керемиди по отношение наклона на ската и 2.Добро странично застъпване на две съседни керемиди. И както отбелязаха колегите, този мин. наклон е приложим само при сравнително къси скатове.
brick - специалист
Алксандър Марков написа:
а сметките ми правилни ли са? за 26° при 200см. плоча излиза 97,54см. височина на покрива. Мноооооооого ми се струва, някакси на око, 50% от плочата да е вискочина на покрива :rolleyes:
На покривите на едновремешните селски къщи наклонът като правило е 1:2, което значи 26,5 градуса. Старите керемиди (особено марсилските) са доста по-зле като качество от днешните заводски - с кривини, разминавания по размер, дефекти по краищата и шупли. И застъпването им (в см) е по-малко, отколкото при сегашните бетонни. Затова приемам допустимите наклони от старите строителни справочници за достоверни. За неотговорна малка постройка, както в твоя случай, може да се направи компромис с няколко градуса.

Вариант е керемидите да имат само декоративна функция, а под тях да има друг покривен материал, който работи при малък наклон - примерно битумна мушама, с наковани отгоре летви и контралетви за керемидите. Но ще се оскъпи.
Последна промяна от brick на ср мар 14, 2018 5:07 pm, променено общо 1 път.
Алксандър Марков - специалист
Ами аз така или иначе си мислех да слагам битомна мушама. Битомна мушама и хартия е едно и също?
Това не е ли задължително под керемидите?
Сега като го сметнах покрива при 20 градуса наклон с 30см козерка отпред и 20см. по страните сметките излязоха че за 2х2.4м. плоча, покрива излиза приблизително 7,4 квадрата. Въобще не е малко. Колко е покривната площ на една керемида от тези марсилските?
brick - специалист
brick написа:
Ами аз така или иначе си мислех да слагам битомна мушама. Битомна мушама и хартия е едно и също?
Това не е ли задължително под керемидите?
Не е задължително, за такава постройка може само летви и керемиди, но ако спазиш наклона. Виж старите плевници.
Алксандър Марков написа:
Сега като го сметнах покрива при 20 градуса наклон с 30см козерка отпред и 20см. по страните сметките излязоха че за 2х2.4м. плоча, покрива излиза приблизително 7,4 квадрата. Въобще не е малко. Колко е покривната площ на една керемида от тези марсилските?
Около 17 керемиди на квадрат ги брой.
7-8 квадрата е нищо площ за покрив.

Тема "Наклон на покрив-как се смята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: