Алксандър Марков написа:Здравейте на всички,Прав е човекът, защо си го сложил в кавички? Но точният наклон зависи от типа керемиди.
правя един навес 200см.х240см., който ще е с единичен скатен покрив. Наклона ще е към дългата страна.
Ще бъде покрит със керемиди(втора ръка, не знам точно модела, мисля че са от най-распространените, такива ми изпаднаха).
...
Един „майстор“ ми каза че минимумът е 20°, а най-добре да съм го направил 25°. Е да ама то излиза че при 25° покрива в единият край трябва да е с 93,26см. по-висок. Т.е. почти един метър за два метра плоча, че то така излиза например за 6м. плоча три метра височина на покрива, малко странно ми се вижда?
Питането ми е колко е минималният наклон, който следва да заложа?
Ако керемидите ти са тип "Мизия":

минималният наклон за къси скатове според справочниците е 16 градуса.
Ако са тип "марсилски":

минималният наклон е 26 градуса.
Но мен ако питаш, навесчето си плаче за профилна поцинкована ламарина. С нея ще можеш да спазиш искания от теб наклон. И ще я наковеш по-бързо от реденето на керемидите. Три такива листа за 60 лв. ще ти дадат след застъпването ширина около 245 см. На дължина ще ги скъсиш малко според точната дължина на ската (зависи от наклона) или можеш да ги оставиш да стърчат като козирка от едната страна, стига да има място.